2019. jan 11.

A klasszikus tündérmesék korszerűsége

írta: Kormos Rebeka
A klasszikus tündérmesék korszerűsége

Bárdos József tollából

Dr. Bárdos József PhD főiskolai tanár irodalmat, gyermekirodalmat tanított a Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Karán. Kutatási területe Madách Imre életműve, a XIX. század második felének magyar irodalma valamint a mesék világa. 
Bárdos József szinte a kezdetektől megtiszteli figyelmével Népmese elnevezésű közösségi csoportunk egyaránt felkelti a mesék iránt érdeklődő laikusok és szaktekintélyek figyelmét. 
Könyveit korábban is több alkalommal ajánlottuk. A 2015-ben megjelent Család a tündérmesékben című kötet, közérthető nyelve, élvezetes stílusa, humora szerethető olvasmány. Piroska és a vegetáriánus farkas (Kalandozások a kortárs gyermekirodalomban) című könyv mind a szakembereknek, mind a laikus érdeklődőknek ajánlottuk mi is.

bardos_jozsef_tundermesek_korszerusege_borito.jpg

Az író így vall művéről:

"Talán nem kell bizonygatnom, hogy meggyőződésem, a klasszikus tündérmeséknél nincs jobb irodalom a 4 –7 éves korig tartó életszakaszban lévő gyermekeink számára. Ezért próbálom meg újra meg újra tudományos közelítésekkel, és sok-sok mesei példával felhívni erre a figyelmet. Ebbe a gondolatkörbe tartozik ez a munkám is. Ami talán újszerű benne, hogy elsősorban a tündérmesék etikai üzeneteivel foglalkozik. Hadd idézzek két (ott alaposan megtámogatott) gondolatot:

Az empátia a tündérmesei értékrend alapja. Ezért lehet, hogy a tündérmesékben megjelenő, genetikailag kódolt empátiára épülő erkölcsi világrend nem szorul semmiféle külső (akár transzcendens) megerősítésre, hiszen alapja megegyezik az emberek mindennapi tapasztalatával.

A mai, fogyasztói társadalom erkölcsi relativizmusával bátran szembeállíthatjuk a tündérmesék nyugodtan egyetemes európainak nevezhető erkölcsi világképét, amely beépülve gyermekeink személyiségébe életre szólóan meghatározhatja erkölcsi döntéseiket és választásaikat.

A könyv fő része azoknak az erkölcsi tulajdonságoknak a részletes, példákkal alátámasztott bemutatását tartalmazza, melyekből az említett erkölcsi világrend felépül. A könyv végén, mintegy az élet értelmének megközelítéseként szó esik arról az életprogramról, mely a tündérmesék szerkezetében eleve kódolva van.
Ez a gyerek felnőtté válása során könnyen feltáruló üzenet egyúttal tudatosítja, így megélhetővé teszi az ember életének ezeket a sorsdöntő lépéseit. A tudatosodás pedig megvéd a kiüresedéstől, a feladattudat megóv az időn kívüli értelmetlen időtöltéstől, a néha vonzó tévutaktól is.
A kötet két, jól ismert mese (a Rózsa vitéz és a Fekete havas) elemző bemutatásával zárul. A két különböző elemző módszer mintegy az ezerszínű mesevilág megkívánta módszertani sokféleségre is utalni szeretne."

Mi a Pompás Napok csapatában ebben a "módszertani sokféleségben" találtuk meg azt az átható pedagógia és az élet egészére értékes tudást közvetítő tartalmat, amelyet akkreditált továbbképzéseink alapját képezi. Az óvódás és kisiskolás korosztály életkori sajátosságai alapján a népmesék kiemelt hatékonysággal alkalmazhatóak intézményi keretek között. Népmese foglalkozások tervezésére és tartására készítjük fel az óvónőket, tanítókat és mindazokat, akik a népmesék gazdag tárházát mélyebben kívánják megismerni és az oktató nevelő munkába bevonni.

Cikkünk megjelenésekor a könyv is megérkezett csapatunkhoz. Csupa jó témák: leleményesség, optimizmus, másság elfogadása... csupa olyan témák, amelyekről, ha több emberöltőnyi történeteket léteznek - mint pl. a népmesék - érdemes újra elővennünk őket!

20190111_114323.jpg

A PONT Kiadó kötetei itt is megtalálhatjátok.

Szerdánként BLOGSZERDA alkalmával új cikk jelenik meg, péntekenként pedig bővül a Mesetár
logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

mese mesetár népmese akkreditált pedagógus továbbképzés Bárdos József A klasszikus tündérmesék korszerűsége Pont Kiadó