2019. feb 13.

Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzés

írta: Zsótér Boglárka
Pompás 30 kreditpont! - Népmese és népi játék akkreditált képzés

A népmese, a népi játék és a tárgyalkotás ötvözésének módszertani lehetőségei óvodában és alsó tagozatban

 pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpg

  • Hogyan jelenhetnek meg a hagyományok az oktatásban óvodában és iskolában?
  • Mit meséljek, ami tiszta forrásból van?
  • Mit meséljek, ami nekem is új lehet?
  • Hogyan vágjak bele a fejből mesélésébe, azaz az élőszavas mesélésbe?
  • Milyen népi játékokat kapcsolhatok a népmeséhez, amit választottam?
  • Hogyan tegyem interaktívvá a mesemondást, amikor alkalmam vagy igény van rá?
  • Hogyan segítsek a gyerekeknek a belső képalkotási képességük fejlesztésében?

Ha ezekre a kérdésekre Te is keresed a választ, várunk szeretettel 30 órás akkreditált továbbképzésünkön!

Bár nagyon sok cikket is írtunk már ezeknek a kérdéseknek a mentén, azt gondoljuk, a személyes élményszerzés az, ami igazán segít bevésni és elmélyíteni a tudást. Ezért is döntöttünk úgy, 30 órás képzés formájában akkreditáltatjuk mindazt a tudást és tapasztalatot, amit az elmúlt 15 évben felhalmoztunk a témában. Lehetetlen? Igen! :) Három nap nem elég arra, hogy mindent elmondjuk, mégis hiszünk a mesei fordulatban, mi szerint HÁROM NAP EGY ESZTENDŐ, és abban, hogy a hozzánk jelentkező pedagógusokkal együtt megélhetjük a csodát, és valami új születik meg a 30. óra végére.

felnott_meseelmeny_csoport.jpg

Célunk, hogy a nálunk végzett hallgatók a jövőben mind elméleti, mind gyakorlati szinten alkalmazni tudják a népmese, népi játék és tárgyalkotó tevékenység nevelő és oktató eszköztárát, valamint azt népszerűsítsék közösségeikben.

A gyakorlatorientált továbbképzés célja a pedagógusok számára módszertani ötleteket és eszköztárat nyújtani a hagyomány elemeinek (népmese, népi játék, népdal, tárgykészítés) ötvözésével. A képzés segítséget nyújt abban, hogy a hagyomány egyes elemeire egységként, egymást erősítő eszközként gondoljanak. A módszer elsajátításával lehetőségük nyílik a többoldalú megerősítésre. Segítséget nyújtunk a hallgatók népmese- és népi játék repertoárjának bővítésében és összehangolásában, így biztosítva az élményszerűséget és a módszertani sokszínűséget.

A NÉPMESE tematikai egységben a népmese műfaji határai és fogalmi meghatározása mellett a személyes élmény és az egyéniség kibontakozása is teret kap.
A NÉPI JÁTÉK tematikai egységben az alapvető fogalmak és típusok megismerése után az élményszerűség és a többoldalú megerősítés kap fontos szerepet.
A NÉPZENE, népdalok tematikai egységben a népdalválasztás és tanítás módszertanával, valamint a hangszer bevonásának lehetőségével ismerkednek a hallgatók.
A TÁRGYALKOTÓ TEVÉKENYSÉG tematikai egységben ötleteket kapnak a résztvevők kézműves és tárgykészítő tevékenységhez, amelyek közül néhányat a gyakorlatban is megalkotnak.
A NÉPMESE, NÉPI JÁTÉK ÉS TÁRGYALKOTÓ TEVÉKENYSÉGEK ÖTVÖZÉSE című tematikai egységben összefonva az addig elhangzott ötleteket, módszereket, megközelítéseket a hallgatók saját foglalkozástervet készítenek és mutatnak be, amelyre az oktatók visszajelzést és értékelést adnak.

img_1795.jpg

A képzés során az elméleti oktatás előadás, bemutatás (demonstrálás) és megbeszélés formájában történik. A gyakorlati képzési részben a hallgatók megtapasztalhatják a saját játék- és alkotásélményt, valamint egyéni és kiscsoportos feladatok megoldásával sajátítják el a népmese, népi játékok és tárgyalkotó tevékenységek ötvözésének lehetőségeit.
A tanúsítvány kiadásának feltétele az órákon való jelenlét (min. 80%), a házi feladat elkészítése, valamint záró beszámolóként kis csoportokban egy foglalkozásterv elkészítése, bemutatása a tanult módszereknek megfelelően.

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Szeretettel várunk! Légy Te is POMPÁS PEDAGÓGUS! :)

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Le ne maradj!

Iratkozzatok fel hírlevelünkre, ehhez látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

iskola óvoda pedagógus alsó tagozat népi játék népmese pedagógus továbbképzés népi játékok tárgyalkotás néphagyományok élménypedagógia pedakkred 30 kredit 30 órás továbbképzés