2019. feb 20.

A mese szárnyakat ad a matektanulásban is!

írta: Kormos Rebeka
A mese szárnyakat ad a matektanulásban is!

A népmesék, népi játékok áldásos hatásairól megannyi beszámolót olvashattatok már itt nálunk a pompasnapok.blog.hu oldalon. Most kicsit más "vizekre" invitálunk bennetek. 
Nagyné G. Pataki Ágnes által írt Matekmese című könyvét szeretnénk bemutatni.
Könyve a kaland és szórakozva tanulás lehetőségét rejti magában a kisiskolások számára. 

dsc_0019.JPGFotó:Nagyné G. Pataki Ágnes

Nagyné G. Pataki Ágnes írása:

Bármit elérhetsz az életben, ha hiszel a mesékben. Ha elég csodás történetet olvastak neked gyermekkorodban ahhoz, hogy tudd: minden találkozásnak megvan a maga értelme és valamennyi nehézség csak azért gördül az utadba, hogy legyőzve őket megerősödve léphess tovább. Amikor már nem bírod egyedül a terheket, mindig lesz valaki, aki feléd nyújtja a segítő kezet. Valójában semmi sem gátolhat meg abban, hogy merj repülni egy álom, a teljes önmegvalósítás felé. Mert igazán boldog csak az a felnőtt lehet, aki nem felejti el a meséket és képes katalizátorként használni céljai elérésében. Legyen szó magánéletről, szakmáról vagy egyéb társadalmi szerepvállalásról.

Szülőként és pedagógusként is óriási a felelősségünk, hogy mindezt az érzést megadjuk-e a gyerekeknek. Hiszen az efféle mélyen betáplált energia az alapja a felnövő nemzedékek boldogságának. Minden jel szerint még a tárgyi tudás megszerzésénél is fontosabb. Ha erősítjük a gyermeket abban, hogy higgyen saját magában és elsősorban gondolkodni tanítjuk meg a tananyag száraz bemagolása helyett, akkor minden bizonnyal felnőtt korában sikeresebb és elégedettebb lesz. Egy olyan társadalom építőköve, ahol az emberek nem bántják egymást, kerülik az erőszakot és az élvezeti cikkeket. A mese csírái tehát bőséges terméssel kecsegtetnek, felelőtlenség lenne nem kihasználni őket.

Ez a fajta csodaszer akár más típusú tudás átadásában is segítségünkre lehet, persze szigorúan csak olyan mértékben, amely által a varázslatból mit sem veszítünk. Egy igazán jó mesekönyv ötvözi az érzelem és az értelem fejlesztését, a mindennapi élet tudásbázisa mellett az iskolai életre korlátozódott ismeretek és készségek irányába is utat nyit. Az utóbbi években főként a környezetismeret témakörében jelent meg egyre több ilyen történet, de a mese oktató-nevelő hatását aknázza ki az elsősorban nagycsoportos és alsó tagozatos gyerekeknek szánt hiánypótló MATEKMESE könyv is.

matekmese_stack_trans.pngIllusztráció: www.matekmese.hu

Ez nem mesének álcázott szöveges feladatok gyűjteménye, hanem egy folytatásos, ténylegesen a képzeletet magával ragadó Matek-galaxis űrutazás. Az előbbiek a tapasztalatok szerint nem segítenek a humán beállítottságú gyerekeknek a matematika megértésében, ugyanúgy ahogy a számos foglalkoztató füzet se pótolhatja a mese szórakoztató hatalmát.

A világ összefüggéseinek minél mélyebb megértése, minden ember belülről fakadó természetes igénye. A tanítás megfelelő formába öntése azonban nélkülözhetetlen táptalaja az ősi, ösztönös érzésnek. A Matek-galaxis a belépőt nyújtja mindehhez. Nem biztos, hogy állandóan sikerrel járunk, sőt az is lehet, hogy a legtöbbször nem, de egy vérbeli felfedező sohasem adhatja fel. Újból és újból elindul, hogy megtalálja a válaszokat az élet nagy kérdéseire. A Műveletek és Számok, a Mértékegységek és a Síkidomok bolygójának kincsei kimeríthetetlenek, és még számos planéta vár felfedezésre a mesebeli univerzumban.

matekmeserajz_19.jpegMatekmese illusztráció

Így akár három kis főhősünk útitársaként, de egyedül is felszállhat mindenki a menetrendszerinti következő gépre, hogy az élmények szárnyán magába töltse mindazt a tudást, amellyel nemcsak észben, de szívben is gazdagságra talál. 
A kicsúfolt Nulla egy kiragadott történet három kisgyerek Matek-galaxisbeli, bolygóközi űrutazásából.

Kalandra fel tehát mindörökké! Száguldás!

Érdekel a mesekönyv? Klikk a www.matekmese.hu oldalra!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese matematika gyerekirodalom mesekönyv mesematek Nagyné G. Pataki Ágnes