2019. jún 20.

Krisztus, Szent Péter és az ácsok

írta: Kormos Rebeka
Krisztus, Szent Péter és az ácsok

Jézus Krisztus és Szent Péter késő este értek egy városba.

cimbalom.jpgForrás: www.jozeneiskola.hu

Egy szállodába tértek, ahol csak egy ötágyas szoba volt. Négy ágy már foglalt volt négy ácsnak, akik a vendéglőben daloltak, táncoltak, verték az asztalt két kis botikával, jól be voltak szipókázva. A vendéglős az ötödik ágyat szánta Jézusnak és Szent Péternek.
Péter vacsora közben hamar ráunt a részegek dorbézolására.
- Uram, gyerünk, feküdjünk le, ne hallgassuk ezt a zsivajt!
- Jól van, Péter, gyerünk!
Benyitottak a szállodaszobába:
- Uram, feküdjél a falhoz, ne halljad annyira azt a nagy zúgást, én jobban kibírom kívül - kegyeskedett Péter.
Alighogy elaludtak, bezúdultak az ácsok, elkezdtek a szobában is dorbézolni. Akinél a cimbalomverő volt, odamegy az ágyhoz, Péter egyik oldalát ütögette. Péter megfordult, akkor meg a másik oldalt pörölte. Mikor Péter már nem bírta tovább a verést, megrázta Jézust:
- Uram, cseréljünk már helyet, hátha nagyon be vagy szorítva a falnál!
- Jól van, Péter, cseréljünk!
Mikor helyet cseréltek, a cimbalmos odafordult.
- No, adjunk már a falnál lévőnek is, mert az még nem kapott!

További mesék a Mesetárban.

festett008.jpg

Ismerd meg 50 db-os Pompás Mesekártya paklit és nyomtatható, színezhető mesekártyás kiadványunkat. Ezek a mesés eszközök segítik a mesék feldolgozását óvodás és kisiskolás gyerekek számára és fejlesztően hatnak a nyelvi képességek és a kreativitás terén. Ebben a szabad játékban mindenki nyer!

Népmeséink közül Krisztus és Szent Péter típusú mesék a legendamesék műfajába tartoznak.
"az elbeszélők főleg a következő formulával kezdik: „Amikor Krisztus urunk Szent Péterrel a földön járt…” Ez a mesekezdő formula nemcsak az égi hatalmak közvetlenségére, emberi mivoltára utal, hanem arra a hitbeli felfogásra is, hogy régen szorosabb kapcsolat volt a földi és az égi lakók között." - olvasható az Arcanum oldalán.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

humor mese ács fejlesztő mesetár mesék népmese magyar népmese iskolás kreativitást ácsok Szent Péter a földön járt legendamese