2019. okt 02.

Ünnep lett a népmese napja

írta: Kormos Rebeka
Ünnep lett a népmese napja

A hála érzés, és mint ilyen, megfoghatatlan, felmérhetetlen és emberi értékfogalmakkal ki nem fejezhető. Csak akkor van jogod számon tartani, ha Te tartozol vele másnak. Ez lelkiismereted feladata.

Wass Albert szavaival kibélelve állítottuk össze mai napi cikkünk anyagát, mert valóban hálásak vagyunk másoknak:
óvónőknek,
könyvtárosoknak,
tanítóknak,
tanároknak,
intézményvezetőknek,
polgárőröknek,
szülőknek,
mesemondóknak,
felolvasóknak, 
egyesületeknek,
alapítványoknak,
kutatóknak,
kulturális szervezőknek,
kiadóknak,
és megannyi embernek, akik szeretik a népmeséket.

20181029_084029.jpg/Előadásra készülődve./

Mi, a Pompás Napok csapata maroknyian vagyunk és számtalan olyan kutató, gyűjtő, a népi kultúrával foglalkozó, a meséket értő tanár és mester terelgetett és igazgat minket is utunkon, akik jelentőséget tulajdonítanak a népmeséknek. Hála nélkül értelmetlen lenne a Népmese Napjáról szóló cikkünk.

60959598_2162401480516413_2788703032429248512_n.jpg/Konferencia a népmese oktatásban betöltött szerepéről ( Dr. Deák-Zsótér Boglárka, Kormos Rebeka a Pompás Napok alapítói előadóként vehettek részt.)/

Oktatási és módszertani képzéseink, népmese-foglalkozásaink, elektronikus kiadványaink célja az, hogy a népmese visszakerüljön az őt megillető helyre, a családok és közösségek mindennapjaiba.


A jeles nap, szeptember 30., Benedek Elek születésnapja, 2005 óta vált a népmese kiemelt ünnepévé. A Magyar Olvasótársaság kezdeményezése az elmúlt 14 évben bővült, színesedett s mi is évről-évre hozzátesszük a magunkét. Az idén 7 nap alatt, közel 1400 gyermeknek mondtunk mesét a népmese napja alkalmából.
A hétfői napon iskolásoknak és óvodásoknak mondtunk meséket, csatlakozva a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület kezdeményezéséhez, amely a Mesék az élethez címet kapta.

pompas_meselok.jpg

Ehhez jönnek azok a pedagógusok, akik az elmúlt években akkreditált továbbképzéseink alkalmával felvérteződtek sok hasznos tudással. Ők bátran megszervezték szűkebb környezetük, vagy akár több intézményt is érintő programjaikat, a népmese napján. A teljesség igénye nélkül mese az üveghegyen innen és túl...

 Nagykároly, Erdély

pompas_meselok_6.jpg

Suhó Andrea óvodapedagógus küldte el nekünk beszámolóját a Szatmár megyei Nagykárolyból, ahol több intézmény fogott össze, hogy méltó, mégis a gyermekek  életkori sajátosságira építetten emlékezzenek meg Benedek Elek születésnapjáról. A megvalósításban társai voltak: Sălăgean Linda könyvtáros és Ildikó Baumgartner óvodapedagógus. Ahogy írja, beszélgettek, játszottak, alkottak a meseközösségében. 
"A Nagykárolyi 1-es Számú Napköziotthon 5-ös Számú Tagintézményébe (Erdély, Szatmár megye) a Magyar Népmese Világnapja alkalmából partneri kapcsolat révén ellátogatott a Nagykárolyi Városi Könyvtárból a könyvtárosnő, Sălăgean Linda. A könyvtáros ,, A mese jó dolog-Aki nem hiszi, járjon utána! " elnevezésű tevékenység során Benedek Elek ,, A szegény ember szőlő" c. meséjét olvasta a gyerekeknek. Ezután a gyerekek beszéltek Benedek Elek, a magyar népmese atya" keretén belül a Elek apóról, a népmesében előforduló szereplőkről, népmese elemeiről. Ezt követően ,, Népmesei szereplők" címmel kézműves foglalkozáson vettek részt a gyerekek. A nap során népdalokat hallgattak, népi gyermekjátékokat játszottak (Cickom, Cickom, Kis kecse lányom, Elvesztettem zsebkendőmet)."
Andrea a közös ünneplést emelte ki, ami számunkra így, az ő munkájuknak köszönhetően megvalósult. Mintha csak ott lettünk volna közöttük.

Szigetszentmárton, Pest megye

pompas_meselok_7.jpg

Szabó Ibolyát a nyári, 3 napos képzésünkön ismertük meg. Székely gyökerei, lelke, szíve, hanghordozása teszik élővé meséit. Bátor teremtés, akárki megmondhatja. 
Így írt nekünk szeptember 30-án este: 
"Az első Népmese Napja Szigetszentmártonban. Szerintem jól sikerült , de képek mindent elárulnak. A Szigetszentmártoni Általános iskolában ,az összes tanuló és a pedagógus aktívan részt vettek a népmese napján. Kolléganőm, Tormány Nikolett az első perctől támogatta az ötletem és együtt készültünk. Nagy sikerrel zártuk az első népmese napot."
Úgy látjuk ma gyermekeinket nevelni kell a bátorságra, amiben az Ibolyához hasonló, gyerekekkel foglalkozó felnőttek jó és hiteles példával szolgálhatnak. Népmeséink tele vannak bátor leányokkal és legényekkel, akik merészségük ellenére cseppet sem vakmerőek. Bizakodók, nyitott szemmel járják a világot és jó érzékkel szólítják meg az őket majd segítőket. 
Gratulálunk Ibolyának és kollégáinak a jeles napjukhoz!

Szob, Pest megye

pompas_meselok_5.jpgJasika Anitát szintén egyik képzésünk alkalmával ismertük meg. A népmesék "Pompás" feldolgozása újdonsággal hatott munkájára, amiről így vallott: "Tudom, hogy nem ez az első népmese napja....nekem mégis az első. Az első, amióta veletek találkoztam, és innentől megváltozott a hozzáállásom ehhez a naphoz, ez már az én ünnepem, az én dolgom is!"
Igazi összművészeti ünnepet szervezett a szobi gyerekek örömére, egyesítve a József Attila Művelődési Ház, az Érdy János Könyvtár, a Kalendárium Hagyományőrző Műhely és a Danubius Táncegyüttes erőit.
Mit is mondhatnánk? Megható látni, ahogy egy szemlélet, mint egy mag szárba szökken és környezete örömére növekszik. Gratulálunk Anitának a sokakat megmozgató eseményhez!

Budapest, Budapest, de csodás...

pompas_meselok_3.jpg

Juhászné Rusai Éva a budapesti Deák Óvodából küldött képeket. Ebben az intézményben már közel 10 éve megtartják ezt a jeles napot.
"Már szeptember elején gondosan kiválasztunk két mesét. Egyet a kisebbek és egyet a nagyobbak örömére. Ezt a két mesét sokszor ismételgetik, elmondják, eljátsszák a saját csoportjukban az óvónénik. A nagy napon azonban közösen játszunk egy nagyot."- írta Éva. 
Látva a sodrott karkötőket - amit a Macskacicó című mese feldolgozáshoz a pedagógus képzésen ajánlottunk a résztvevőknek - büszkeséget éreztünk. Ötleteink, jó gyakorlataink arra valók, hogy a pedagógusok vigyék és használják. Éva jó kollégaként vitte és megosztotta saját munkatársaival is a tudást. Büszkék vagyunk rátok, hogy a gyermekek kedvéért folyton megújultok és így nevelitek őket játékosan, mesésen!

Szécsény, Nógrád megye
pompas_meselok_4.jpg

Percze Katalin, Pompás Nagykövet. Biztosak vagyunk, hogy nem csak a cím miatt foglalkozik a népmesékkel óvónőként. A keze alatt a gyermekek a mese, a dal, a tánc tiszta forrásából meríthetnek. A Páter Bárkányi János Katolikus Óvoda kollégájaként, a Méhecske csoporttal tölti mindennapjait. Smelkó István múzeumpedagógus látogatott el a csoportjába ezen a napon. Az Aranyszőrű bárány című mesét rejtette István varázsládikája.
Sokszor tapasztaljuk, hogy a férfi mesemondó önmagában is meglepetés az óvodások számára. Egy ládika a mesekezdő rituálé tökéletes tárgya. Mi is kíváncsian várnánk, hogy kinyíljon újra a ládika.
Szívből kívánjuk, hogy Katalin óvodásainak még sokszor legyen alkalmuk népmeséket hallgatni Tőle vagy más mesélőkőtől! 


Jövőre is hasznos lehet az erre a napra elkészült e-book, "Mesélj! Lesz, aki hallgatja." címmel.

meselj_lesz_aki_meghallgatja_borito.PNG

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

 

 

Szólj hozzá

napja népmese népmese feldolgozás Magyarország Erdély Benedek Elek Pest megye Benedek Elek születésnapja