2019. nov 30.

"András zárja hegedűjét"

írta: Kormos Rebeka
"András zárja hegedűjét"

Geráné Onódy Tünde tollából:

A nap ilyenkor már alacsonyan jár. Egyre hidegebb van, ködösek a hajnalok. Egyre hamarabb sötétedik. Ilyenkor megnő a lelkünkben is a félelem, a szorongás.
A régi ember gondolkodásában az év adventtel kezdődött.
Mi is az advent? Ez a szó eljövetelt, készülődést, várakozást jelent.
Kire, mire várunk? A sötétségben világosságra vágyunk, és reméljük, hogy eljön.
Ki a világosság? Jézus, aki akkor születik közénk fényt gyújtani lelkünkben, amikor az esztendő legsötétebb napjait éljük: karácsony ünnepén. Erre a világosságra várunk.

szent_andras_a_szent_koronan.jpgForrás: netfolk.blog.hu

Hagyományaink szerint az advent Szent András napjával kezdődik. „András zárja a hegedűt”. Vagyis advent idején elcsöndesedünk. Ilyenkor a katolikusok hajnali szentmisére mehetnek, amit úgy hívnak: roráte mise, de nevezik aranyos misének is.
Advent idejére négy vasárnap esik.
Az első vasárnapra a család közös munkával elkészíti az adventi koszorút. A kelet felé eső gyertyát gyújtjuk meg. Ahogy telnek a vasárnapok, egyre több lesz a fény, lelkünk is egyre tisztább, világosabb lesz.

A hét jeles napjai:

Borbála napja december 4-re esik. Ezen a napon több munkát tilos volt végezni. Pl. szőni, fonni, söpörni. Viszont alkalmas napnak tartották a tollfosztásra. A legények ilyenkor gyakran összeszedték a tollak kocsányát, és a lányok háza elé szórták. Másnap megfigyelték, hogy eltakarították-e. Így tették próbára a lányokat, hogy mennyire dolgosak.
December 6-a: Miklós napja. Szent Miklós püspök Kis-Ázsiában, Myra városában élt a 4. században. Csodáiról, jótékonyságáról legendák szólnak. A Mikulás szó a Miklós név szlovák megfelelője, csak a 19. században került a köznyelvbe. A Miklós napi ajándékozás régi népi hagyománya a mikulásjárás, mely a diákság adománykérő szokása volt. Az ünnep előestéjén Miklós püspöknek és kíséretének öltözve betértek azokba a házakba, ahol gyerekek voltak, és vizsgáztatták, imádkoztatták a gyerekeket, majd tudásuk és viselkedésük szerint cukorral vagy virgáccsal jutalmazták őket.
Az ország más részén a Láncos Miklósnak nevezett alakoskodók derekukon láncot csörgettek, felkeresték a fonókat, ahol tréfás gyóntatás elé állították a lányokat. Felkeresték a gyermekes házakat is a következő verssel:

Rontom, bontom, csontom,
Csörgő, börgő lánccal jöttem.
Van-e rossz gyerek a háznál,
Van-e jó gyerek háznál?
A jónak kaláccsal,
A rossznak virgáccsal.

A gyermekek verse így szólt:

Mikulás bácsit hozta Isten,
Jó gyermekek vannak itten.
Rossz és lusta nincsen egy sem,
vigye el a vesszőt innen.


A Mikulás napi ajándékozás a 20. század első évtizedeiben terjedt el és napjainkig él.

Időjárás jóslás is tartozik Miklós napjához:

Ha Miklós megrázza a szakállát, kezdődik a havazás.

Gondolatok 4 hétre

Cikksorozatunk folytatódik. A négy adventi gyertya meggyújtásához kapcsolódóan egy-egy népszokás kiemelésével, mesével, dallal várunk vissza bennetek:

Adventi és karácsonyi napokra ajánljuk

Mit és hogyan meséljek adventkor? - online kurzus és mesegyűjtemény 24 napra

Karácsonyi családi csomag sok-sok mesével

karacsonyi_csomag.jpg

Az évkör többi napján:

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

ünnep advent várakozás családi közösségi iskolai mesék karácsonyi adventi váró várás óvodai népmesék Miklós András ünnepkör Borbála népmesékkel