2019. dec 07.

Luca, a téli napfordító

írta: Kormos Rebeka
Luca, a téli napfordító

Geráné Onódy Tünde tollából:

Hamarosan meggyújtjuk az adventi koszorún a második lila gyertyát.
Lelkünket, gondolatainkat a karácsonyvárás hatja át.

2_gyertya.jpgForrás: joportal.hu

A hét jeles napja:

December 13., Luca napja.
Hagyományainkban két Luca él:

  • egy szent,
  • egy boszorkány.

A Gergely naptár előtt (1582) ez a nap az esztendő legrövidebb, legsötétebb napjának számított. A sötét nap félelemmel töltötték el a régiek lelkét. Megfigyelték, hogy még az állatok is nyugtalanabbak ilyenkor, a tyúkok kárálnak, erre elkezd ugatni a kutya is, bőg a tehén, a ló is elnyeríti magát. A háziasszony ilyenkor kerített egy régi kocsikereket, és karikába szórta a szemet bele. A tyúkok odagyűltek, elcsöndesedtek. Ha ők csöndben voltak, a többi állat is megnyugodott.
Sok más szokás is fűződik Luca napjához. Több vidéken lucapogácsát sütöttek ezen a napon, s az egyikbe egy gyűrűt rejtettek el. Ha az eladósorban lévő leány találta meg, remélhette, hogy hamarosan férjhez megy. Csíkmadarason lucalepényt sütöttek és szétosztották a szegények között.
Dologtiltó nap is volt, mert szokás szerint tilos volt varrni, és söpörni. Időjárás jóslás és termékenységvarázslás is gazdagította a régiek életét ezen a napon.
Lucaszéket 9 vagy 13 féle fából kellett elkezdeni készíteni ekkor. Szöget nem volt szabad beleverni, és minden nap egy keveset lehetett csak dolgozni rajta karácsonyig. Innen a közismert szólás:

Lassan készül, mint a Luca széke.

A karácsonyi éjféli misén az arra érdemesek a székre felállva megláthatták a falu boszorkányát. Vagyis a lelkében rendezett ember felfedezhette az ünnepre készületlen, szétszórt embert.

Búcsúszsntlászló régi hagyománya szerint Luca estéjén annyi tűzre való fái készítettek elő, hogy karácsonyestig elegendő legyen: a tűznek folyamatosan kellett égnie a tizenkét nap alatt (BÁLINT 1989: 60.)

- írja Jankovics Marcell a Nap könyve című kötetében .

buza_2.jpgForrás: szelektalok.hu

Ezen a napon ültették a Luca búzát, ami az eladó sorban lévő lány feladata volt. A Luca búza a karácsonyi asztal fontos tartozéka is volt.

Gondold újra!

A Luca napi búza ültetésének szokása mai életünkben is helyet találhat magának.
A búza a Nap növénye. A katolikusok és reformátusok minden búzaszemen Jézus képmását vélik felfedezni. Régen, amikor a búzát aratták Sarlós Boldogasszony napján, a nagycsalád asszonya sarlóval levágott három szép kalászt, s azt összefogta egy piros szalaggal. Ez az első kéve volt a Jézus kéve. Ezt a kicsi kévét otthon a tisztaszobába tették. Ennek magjaiból vetették Luca napján a Luca búzát, s ennek a szalmája került a karácsonyi asztal alá.

Jézusnak, Jézusszalmával ágyaztak.

- tartja a mondás.
A Luca búza a karácsonyi asztal közepére került. A legsötétebb napon vetették, a 12 legsötétebb napon nőtt, úgy, mint tavasszal a határban elvetett búza. Ahogy ez növekszik, úgy növekszik bennünk is a karácsony várása. A Luca búza közepére méhviasz gyertya került. A méhviasz a méhecske áldozata. A gyertya fénye a közénk született Jézust idézte, a gyertya kanóca az Istennel való kötődést.

kek_szalag.jpg

A kihajtott búzát kék szalaggal kötötték körbe. A világoskék, az ég kékje, Boldogasszony köpenyének kékje.

Miként építhető be ez a nap az óvodai és iskolai életbe? Ajánljuk korábbi cikkünket Luca nap az óvodába és iskolában címmel.

Népmese-foglakozáshoz pedig ezt ajánljuk:
Klikk! Luca napi elektronikus kiadvány445039635_1.jpg

Gondolatok 4 hétre

Cikksorozatunk folytatódik. A négy adventi gyertya meggyújtásához kapcsolódóan egy-egy népszokás kiemelésével, mesével, dallal várunk vissza bennetek:

Az évkör többi napján:

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

szent advent búza boszorkány luca téli napforduló Jankovics Marcell Luca nap Szent Luca