2020. feb 19.

Mozgásos népi játékok, amiket mesékhez is kapcsolhattok

írta: Zsótér Boglárka
Mozgásos népi játékok, amiket mesékhez is kapcsolhattok

A Pompás Napok módszertanának egyik központi kérdése, hogy miként válasszunk népi játékokat, mondókákat, dalokat a népmesékhez. Ebből mutatunk most néhány példát. A tavasz és jó idő közeledtével a mozgásos játékokra helyezzük a hangsúlyt. Válogatásunk alapját Lázár Katalin Gyertek, gyertek játszani III. és IV. gyűjteménye képezi.

Kapitány úr, parancs!

A játék lényege, hogy választunk egy kapitányt, aki a parancsoló lesz. Különféle utasításokat mond, amiket a többieknek végre kell hajtani, de csak akkor, ha a mondatot úgy kezdi: Parancs! Például: Parancs, emeld fel a kezed! Ha a mondat elején nem mondja, hogy parancs, akkor nem szabad végrehajtani az utasítást. Aki elrontja, zálogot ad, vagy játszhatjuk kieséssel is. A játék remekül fejleszti a figyelmet, segít összpontosítani, koncentrálni, ezért bármelyik mesés alkalom előtt ajánljuk a gyerekek figyelmének összerendezésére. Ha konkrét meséhez szeretnénk kapcsolni, akkor játszhatjuk úgy, hogy a "Parancs" szó helyett "A király mondja" vagy a "Róka mondja", mesétől függően, tetszőlegesen.

Erre kakas, erre tyúk

"Erre kakas, erre tyúk, 

Erre van a gyalogút."

Ezt az egyszerű mondókát ráhangolódásként javasoljuk olyan mesék előtt, amelyeknél a vándorútnak vagy a mesehős útrakelésének kiemelt szerepe van. Mondjuk el jó sokszor egymás után, és láncba állva vezessük a gyerekeket kanyargósan erre-arra. 

Húzás párokban

Két párhuzamos vonalat húzunk olyan távolságra egymástól, hogy ketten kényelmesen elférjenek. A két vonal közé egymással szemben beáll két gyerek, összekapaszkodnak kézfogással. Elkezdik húzni egymást. A cél, hogy úgy húzzák maguk felé a másikat, hogy azt kihúzzák a két vonal közül. 

Ez a népi játék remekül illik azokhoz a mesékhez, ahol a küzdelem és az erő fontos szerepet játszik, például Fehér ló fia. 

A játék kiegészíthető a "Húzz, húzz engemet" mondókával is. 

16938570_1856280541314357_550933212357077431_n.jpg

Itt a kendő

A rejteklátó királykisasszonyokról szóló mesékhez kapcsolhatjuk a rejtő-kereső játékokat. Ilyen mese például a Tulipánná változozz királyfi. 

Körbeülünk a földön, felhúzzuk a térdünket, egyvalaki a kör közepére megy.  Egy összecsavart kendőt adogatunk egymásnak a térdünk alatt (esetleg a hátunk mögött), és a középen állónak ki kell találnia, hogy a mondóka végén hol van a kendő. Akinél megtalálja, azzal helyet cserél. 

"Itt a kendő, itt,

De nem éred itt."

 

Sánta róka

Felrajzolunk vagy kijelölünk (pl. botokkal vagy ugrókötél segítségével) egy négyzetet, ezen belül kell a sánta rókának fél lábon ugrálnia. A többiek ki- és beszaladnak a négyzetbe és incselkednek a rókával, aki megpróbálja őket elkapni. Akit elkap, azzal cserél.

Jól illik ez a népi játék azokhoz a mesékhez, ahol incselkedés jelenik meg, vagy ki kell cselezni a másikat. A fogócska játékok sajátsága a félelem megélése is, azaz tartok attól, hogy a fogó elkap/megfog. Abban a pillanatban, amikor ennek a lehetősége akár csak néhány másodpercig is fennáll, a gyerekek valós félelmet élnek át, amely testbe hozza számukra azt, amit például egy történet szavakkal körül ír. Javasoljuk ezt a játékot (és általában a fogócska típusú játékokat) azokhoz a mesékhez, amelyekben a félelemnek (erősebb állattól, haláltól, ördögtől) van jelentős szerepe.

A fogócskákat általában a mese után játsszuk.

Ilyen és hasonló népi játékokat tanítunk népmese-foglalkozások tervezéséhez 45 órás Oktatási Hivatal által akkreditált, online képzésünkön.
A népi játékokhoz egy rövidebb online képzésünk is elérhető.
Nézz körül kínálatunkban!

pompas_napok_megosztas_masolata_masolata_1.jpg

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu 

Szólj hozzá

szülő online félelem óvoda akkreditált képzés óvodás pedagógus népmese magyar népmese fogó fogócska népi játékok eszközös játék mozgásos népi játék sánta róka fogó játék rejtőkereső rejtő kereső rejteklátó erre kakas erre tyúk kendős népi játék