2020. már 11.

Egy nap népviseletben! Elkötelezettség? Büszkeség? Divat? Hazaszeretet?

írta: Kormos Rebeka
Egy nap népviseletben! Elkötelezettség? Büszkeség? Divat? Hazaszeretet?

Kinek-kinek mást jelent ma népviseletet ölteni.
Az indíttatás talán másodrendű, hisz a ruházat történelmi koronként mást jelenthetett az adott korban élő emberek számára. Számunkra, akik manapság is rendszeresen vagy alkamlamanként magunkra ölthetjük a 2-3 generációval előttünk élt ősök viseleteit, vagy azok másolatait, újragondolt kollekcióit, a hála és az összetartozás érzése jut.

egy_nap_nepviseletben.jpgFotó: Peer Réka

Valahogy tartást kölcsönöznek ezek a ruhadarabok. Néha elég egy blúz vagy kiegészítő, egy nagyapai kalap, mellény, és máris elismerés tükröződik a szemekben, ahogy végig megyünk az utcán, belépünk egy tanterembe. Meglepjük ismerőseinket az irodában, vagy a boltban zsemlét válogatunk. Gyerekeink átlényegülve pörgetik a szoknyákat, dobogtatják a csizmákat és mosolyt csalnak az arcokra, na meg könnyeket a nagyszülői szemekre, mert olyan szépek, mint az igazi gyöngyvirágok, bazsarózsák. Igen, úgy látjuk:

Divatba jön a hagyomány!

Erre ösztönöz minket már 2015 óta Hrágyel Dóra is, a közösségi médiában megjelenített  "Egy nap népviseletben" című kezdeményezésével. Évek óta azonos értékeket vallva népszerűsítettük az egyszerű és nagyszerű ötletet:

Legyen egy nap, amikor habitusunknak megfelelően vállaljuk felmenőink viseletét vagy épp lakóhelyünk még fellelhető hagyományos öltözetét! 

Megtisztelve és egyben meghatódva fogadtuk Dóra megkeresését 2020-ban, hogy a program határokat is átívelő, magyar közösségeket, intézményeket, társaságokat, táncegyütteseket, családokat és egyéneket is megmozgató szervezési feladatait csináljuk együtt. Az idei már a 2-dik év, hogy együtt egyengetjük a program útját. Felemelő, hogy a világ különböző kontinensein élő magyarok csatlakoznak az idei tavasz adta helyzethez és jókedvűen mondják velünk együtt "Idén is , otthon is!"

No, de hogy is kezdődött a közös utunk?

Dóra így fogalmazott első személyes talákozásunk alkalmával:

Mogyoródi születésűként, már kisgyermekkoromban megismerkedtem a népviseletekkel. Nagymamámnak köszönhetően a családom több régi ruhadarabbal is büszkélkedhet, melyeket egyházi ünnepeken, falusi rendezvényeken fel is szoktunk venni. Ezek a ruhák családról családra szálltak, olyan anyagokból készültek, amelyeket már nem is kaphatunk meg az üzletekben. Számunkra ezeknek a ruháknak nagy eszmei értéke van. A családomban szerzett tapasztalatoknak is köszönhetem, hogy elindultam ezen az úton.

Az "Egy nap Népviseletben" ötlete 2015-ben született meg, egy kedves ismerősömnél, aki éppen a szatmári ruhámat készítette. A blúzt próbáltam és éppen egy farmerszoknya volt rajtam. Láttam, hogy milyen jól néz ki a két darab együtt, kedvem lett volna így menni a munkahelyemre. De ha én így mennék, miért ne jöhetne más is? Rövid közvélemény kutatás után létre is hoztam az eseményt, amely az ismerőseimnek köszönhetően gyorsan elterjedt néptáncos körökben. 

Az első évben már több mint ezren csatlakoztak, magánemberek, együttesek és intézmények egyaránt. A facebook eseményre feltöltött képeken csak mosolyt, boldogságot és szebbnél szebb ruhákat láttam, így egyértelművé vált, hogy van igény a folytatásra. Bár az első alkalommal a dátum választás véletlen volt, utólag nagyon megörültem, hogy épp Szent György napra esett, így meg is tartottam ezt a későbbi években.

Évről évre egyre többen csatlakoznak, és egyre messzebb száll a hír. A világ számos pontjáról érkeznek fényképek április 24-én, Kanadától Új-Zélandig szinte minden magyar közösségben vannak résztvevők. Folyamatosan nő azon intézmények száma, akik már tudatosan beletervezik az éves programjukba, táncházakat, kézműves foglalkozást, felvonulást szerveznek.

Ahogy nő a résztvevők száma, úgy a feladatok is sokasodni kezdtek. Időszerűvé vált a megújulás, hogy még több emberhez jusson el, még több csoport és intézmény érezze magáénak ezt a napot. Segítséget kerestem és egy szuper közösségre találtam, Rátok. Személyes ismeretség nélkül is, a Pompás Napok csapata évek óta aktív résztvevője a Népviselet napjának. Tetszettek a kreatív ötletek, amelyek láthatóan sokakat mozgósítottak. A lelkesedés, az elhivatottság és a szakértelem érzékelhető volt az előkészületi időkben is. Úgy gondolom veletek még nagyobb lendületet vehet a kezdeményezés. Bízom benne, hogy sokáig tudunk együtt dolgozni, a népviseleteket népszerűsíteni határon innen és túl.

Mi a Pompás Napok alapítóiként ( Dr. Deák-Zsótér Boglárka és Kormos Rebeka) nem csupán Hrágyel Dóra személyének örülünk, hanem annak, hogy ez is pompás nap lesz minden esztendőben.
Közösen viseletben, közösségben!

2021-ben 7. alkalommal kerül meghirdetésre az "Egy nap népviseletben" című program, április 24-én, szombaton.

Öltsünk minél többen viseletet magunkra ezen a jeles napon!
Ha tetszik, akkor a Szent György napja miatt. Esetleg azért, mert így végre előkerülhet a dédi féltve őrzött ruhája. Talán van egy csodás gyöngykalárisod, ami túlzás lenne, de így mégis ékesíthet téged... vagy mert olvasod ezeket a sorokat és jó murinak tűnik. 

plakat_2020_kicsi.jpg

Így hangzik az eredeti buzdításunk: "Csatlakozhatsz egyénként, csoportoddal, kollégákkal, barátokkal, táncolva, énekelve, akár a buszon ülve... "

Jelen helyzetben, ölts magadra viseletet a saját örömödre és azt mutasd meg a világnak!

A feladat:

Válaszd ki népviseleted egy darabját (szoknya, mellény, blúz/ing vagy csak egy pántlika....) és vedd fel egy mai ruhával kombinálva. Bátrabbak teljes viseletben is lehetnek a nap folyamán. 
Mutasd meg milyen kreatív voltál, készíts képet magadról és töltsd fel a Facebook eseményhezHasználhatod a #nepviseletnapja #egynapnepviseletben kifejezéseket a kép szövegében. Küldheted képed a egynapnepveiseltben@gmail.com címre, hogy itt a blog felületén is megmutathassuk országnak, világnak! Arra figyelj, hogy ha többen vagytok a képen, minden esetben, a képen szereplő személyek egyetértése szükséges a fotó megjelenítéséhez. Gyerekek esetén a szülök belegyezése és tudomása szükséges. 

Sajtóközlemény - 2021 - és a korábbi évek cikkei

Kedvcsináló az elmúlt évekből!

egy_nap_nepviseletben_2.jpg

4_photo_grid_your_story.jpg

Csatlakozz programunkhoz vagy indíts saját közösségedben is felhívást, mert a cél az, hogy minél többen legyünk viseletben, vagy viselethez köthető kiegészítővel díszítsük magunkat ezen a napon. Használd bátran a kezdeményezés logóját!
Ezt itt:

logo.png

Hogyan lehet résztvenni?

- Jelentkezz az eseménybe: https://tinyurl.hu/Crqg/
- Jelentkezz a Népviselet napja csoporthoz, hogy később is tarthassuk a kapcsolatot: https://tinyurl.hu/W2uo/
- Hívd meg ismerőseidet!
- Készíts egy képet április 24-én és töltsd fel az eseménybe, vagy a csoportba.
- Használd a #nepviseletnapja #egynapnepviseletben hashtage-t.
Találkozzunk április 24-én a VII. Népviselet napján! Legyen (online is) népviselettől színes a világ!

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat, ahol a hagyoményokhoz kapcsolódó tartalmakat találsz!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

nap felnőtt egy népviselet óvodás viselet iskolás népviseletben viseletek Pompás Napok április 24. Népviselet Napja