2020. nov 24.

24 + 1 ünnepváró adventi népmese, legenda és történet

írta: Kormos Rebeka
24 + 1 ünnepváró adventi népmese, legenda és történet

meses_advent_blog_1.jpg

24 csodálatos történet amelyet bátran elmesélhetünk az advent napjaiban!
Javarészt magyar népmesékből, legenda történetekből áll a gyűjtemény, de figyelemre érdemes műmesét is talál benne az olvasó.

A gyűjteményhez itt egy ráadás mesével is szolgálunk, mégpedig Stefanné Rokaly Elvira, Pompás Nagykövetünk ajánlása szerint:
"Sok szeretettel küldöm A megvendégelt kaftán meséjét.  Úgy gondolom, hogy illik az adventi mesék gyűjteményébe, mert a karácsonyi öröm, örömhír mindenkié. Válogatás nélkül. Ahol igazán nem a pompa számít, hanem az, hogy közel jött a szeretet mindenkihez. Egyszerű pásztor emberekhez és tanult bölcsekhez egyaránt. Nem nézve rangot, módot, öltözetet, csak magát az embert.
Ez a mese rámutat arra, hogy mire figyeljünk. Ne dőljünk be a külsőségeknek, hanem szeretetünkkel és jóindulatunkkal ajándékozzunk meg mindenkit, akit csak tudunk, nem érdekből, nem viszonzást várva érte!"

A mese így hangzik Honti Rezső fordításában:

Törökországban történt, hogy egy tanítónak nem volt pénze szép ruhákra.
Egyszerű öltözetben ment el a lakodalmas házba. A gazda és a vendégek nagyon megharagudtak, hogy ilyen szegényes öltözékű ember merészkedik a díszes társaságba, és kitessékelték a tanítót. Ez elment egy derék barátjához, akinek volt sok szép ruhája, kölcsönkért tőle egy díszes kaftánt, meg egy finom turbánt, és egyéb díszes ruhadarabokat. Visszament a lakodalomba, ahol most már nagy tisztelettel fogadták, jó ételeket raktak elébe. De ő nem nyúlt semmihez, hanem amikor a házigazda nagyon unszolta, hogy lásson már hozzá, levetette a díszes kaftánt meg a turbánt, rádobta a finom tálakra és így szólt:
- Nesze, díszes kaftán, nesze szép turbán, egyetek, mert mikor nélkületek jöttem, kidobtak, most pedig minden jóval ellátnak. Nem nekem szól a szíves fogadtatás, hanem tinektek!

Forrás: Nagy Lajos: Fejlesztés mesékkel, Mozaik, 2017.

Mesés advent

Különleges számunkra az Ünnepváró adventi népmesék gyűjteménye című kiadványunk, mert  több éves saját  gyűjteményünk történetei mellett a Pompás Nagykövetek és Pompás Oktatók is válogattak bele meséket. Itt-ott kedves ajánlásokkal egészítettek ki. A népmese-foglalkozásainkról ismert szemléletnek megfelelően pedig néhány Pompás ötlet is segíti a szülőket és pedagógusokat, hogy támogassák a gyermekek belső megélésből fakadó gondolataik kifejezését. 

Pompás ötlet

A meséket kinyomtatva, akár az adventi naptár egy-egy ablakába is rejtheted őket. A várakozás időszakát ezáltal is meghitté és élményekben gazdaggá teheted, akár szülőként, akár pedagógusként választod ezt az ajándékozási formát.

meses_advent_blog_5.jpg

További mesés ötletek

Az elmúlt években is mindig kiemelten fontos volt az adventi ünnepkör számunkra. Cikkeink több mint 20.000 olvasóhoz jutottak el, ami önmagában is komoly motiváció a továbbiakra is, hogy az év elcsendesedő időszakára elegendő történettel lássuk el a családokat és közösségeket és bátorítsunk mindenkit a történetmesélésre.
Legnépszerűbb adventi cikkeink:

 A betlehemi csillag nyomában - adventi gondolatok

"András zárja hegedűjét"

Az igazi ünnep

meses_advent_blog_4.jpg

Cikkeinken túl ajánljuk elektronikus kiadványainkat, amelyek között találhatsz gyerekeknek szóló kreatív csomagokat, felnőtteknek szánt mesefeldolgozásokat és akár az óvónénit, tanítónénit is meglepheted népmese-foglalkozás csomagokkal.
Anyagaink könnyen átemelhetők a digitális oktatás felületeire is.

karacsonyi_csomag.jpg

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá