2022. jan 04.

Meseösvény, mesesétány, mesés utak Hatvanban a Pompás Napok Nagykövetével

írta: Zsótér Boglárka
Meseösvény, mesesétány, mesés utak Hatvanban a Pompás Napok Nagykövetével

Szeretettel osztjuk meg Fekete Anita, Pompás Nagykövet írását, amelyben beszámol azokról a 2021-es kezdeményezésekről és programokról, amelyek nélküle és lelkes családja, csapata nélkül nem jött volna létre. Mi nagyon büszkék vagyunk, hogy ezek a programok többek között a Pompás Napokhoz is kapcsolódnak. Csodás volt részt vállalni a tervezésben, a háttérmunkában. Bízunk benne, hogy 2022-ben ez az út folytatódik. Ha Anitán és rajtunk múlik, akkor biztosan! :)

207068734_264181255463755_70098445459694576_n.jpg

Lássak hát Anita beszámolóját:

„Hol, volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egy tetejetlen fa, ennek a fának a hetvenhetedik ágán, annak is a hetvenhetedik levelén volt egy rinciráncos szoknya, annak a szoknyának a hetvenhetedik ráncába volt bevarrva az a mese, amit most elmondok nektek. 2021-ben ez a mesekezdés és a „hol volt hol nem volt, nem tudom hol, de valahol biztosan volt, mert ha nem lett volna most nem mesélném……” igen sokszor elhangzott Hatvanban.

Mindjárt itt az évnek a fordulója, de bennem, előttem már néhány hete forognak az idei évben történt pompás- mesés programok, amit most szeretnék megosztani veletek.

Az Óhatvani Mesesétány és a Görbeéri Meseösvény 2020. évben fogant és 2021-ben látott napvilágot Hatvan városában. Mindkettő keresztanyja a Pompás Napok, és mi a férjemmel nagyon-nagyon szerettük ezt előkészíteni, szervezni, tervezni, megvalósítani.

Szintén új, a mesét népszerűsítő lehetőség volt számomra, amely idén nyáron, a Múzeumok Éjszakáján, a Hatvany Lajos Múzeumban a Lesznai Annának emléket állító, „Morzsái az eltörött világkalácsnak” című állandó kiállításának termében történt. Hiszen itt is szólt idén a mese, amolyan pompás módon, amely este a Múzeumok Éjszakája mellett a Mesék Éjszakája is volt 2021-ben. Ezen az estén az érdeklődőknek, az egyik kedvenc mesémet, a Boldizsár Ildikó: A Nap és a Hold találkozását mesélhettem el, hangokkal, illatokkal, furulyaszóval is megfűszerezve. A mesét hallgatók ezt követően Lesznai Anna mintás papírokba csomagolt kaleidoszkópokat is készíthettek. Véletlen egybeesés volt, azaz a covid helyzet miatt alakult úgy, hogy ugyanezen a napon, délelőtt zajlott, a Pompás Napok által elkeresztelt: Óhatvani Mesesétány – kulturális családi kalandozás korokon, tereken át programunk is. Aranyfonala ennek A legszerencsésebb óra című magyar népmese volt. Ehhez az aranyfonálhoz szőttem hozzá a Hatvan belvárosban lévő értékes helyszíneket, melyről élményszerűen szerezhettek történelmi ismereteket is a résztvevő családok. A programon a meséhez kapcsolva megjelent a helyi és környékbeli népi viselet, a néptánc is. Az előbbihez segítő társra a Pompás Napok által támogatott országos Népviselet Napján találtam rá, egy jelenleg Madridban élő hatvani fiatalember Tóth Gergő személyében, aki évek óta gyűjti már a hatvani és környékbeli népviseleteket.

195939942_249521043596443_6909969890948461517_n.jpg

A vártnál is nagyobb közösségi esemény lett az Óhatvani Mesesétány program. Nagyszerű emberek (vállalkozók, pedagógusok, civilek) csatlakoztak hozzánk, akik mellé segítőkészen és lelkesen kapcsolódott még a Grassalkovich Művelődési Ház, az Ady Endre Könyvtár, a Hatvani Lajos Múzeum, a Vadászati Múzeum, a helyi tourinform iroda, a Szent Adalbert Templom, a Nagy Endre Rendezvényterem, az önkormányzat, a Hatvankodók Néptánc Egyesület. Pompás társammal Gyivicsán Viktóriával is összedolgoztunk, mert a mesesétány meséjének későbbi felidézését szolgáló színezhető mesetérképünket ő készítette el, rászabva azt a hatvani helyszínekre. Összesen hét mesés helyszíne volt a útvonalunknak, mindenhol várta a résztvevőket meglepetés, de egy-egy helyszín között is voltak számukra kalandok. 126 darab MeséBelépőt osztottunk ki, a rendezvényt 39 önkéntes közreműködő és a rendezvény színvonalát 4 kiállító művész is emelte. Egyik gyermek, a helyi tévének így nyilatkozott: „olyan volt, mintha belementünk volna egy mesébe”.

img_20211004.jpg

2021-ben a következő, nagyobb lélegzetvételű és gondos előkészületeket megelőző programunkat elsősorban óvodás és kisiskolás csoportoknak állítottuk össze, amely ősszel, a Magyar Népmese Napjához és az Állatok Világnapjához kapcsolódott. Ekkor nyitottuk meg Hatvan horgásztavainál, az itt lévő házunk udvarát, „Tündér Erzsébet kertjét”, amely a Görbeéri Meseösvény kiindulási és találkozási helye volt. Ennek a meseösvénynek összesen kilenc helyszíne volt, ahol a mesés elemekkel tarkított kaland mellett értékes környezeti és természetvédelmi ismereteket is szerezhettek a gyermekek. Az ösvényen való barangolás során a Görbeéri Mesefészekben hallgathattak egy halkisasszonyról szóló magyar népmesét élőszóban tőlem. A környezeti témához való kapcsolódás ezen jellege a Pompás Napok háza tájékáról fúj, hiszen 2020-ban, amikor az ócsai meseösvényt a családommal bejártuk akkor már biztosan tudtuk a férjemmel, hogy az Óhatvani Mesesétány mellett ezt az értékes, Hatvanban található természeti környezetet ilyen formán szeretnénk tapintatosan megmutatni a helyi és környékbeli óvodás és kisiskolás korosztálynak. Ennek a megvalósulását a Hatvani Horgászegyesület is jóváhagyta, valamint az ABeton Kft (nagyobb tó tulajdonosa) is engedélyezte.  Tündér Erzsébet kertje egy hétig tartott nyitva és várta a lelkes segítő gyermekeket. Összesen 6 óvodás csoport -kettő helyi és kettő környékbeli óvoda óvodásai és pedagógusai, dajkái, asszisztensei- járta be a gyönyörű őszi napsütésben az ösvényt. Útjukat egy általam kézzel rajzolt útitérkép segítségével és Tündér Erzsébet üzenetei alapján tették meg. A csoportokat Ede férjem és én terelgettem. Vizsgáltunk bogarakat, darazsakat, pókokat, láttunk hattyúkat, majd 18 kilogrammos pontyot is simogattunk Baranyi Béla helyi horgász jóvoltából, gyűjtöttünk kavicsokat, kagylókat, kóstoltunk fügét, szemrevételeztünk vadvirágokat, gyógynövényeket és élveztük a csodálatos környezetet. A jó levegőn töltötték a gyerekek a délelőttöt, melynek során sokat és sokféleképpen mozogtak, mesét hallgattak és kellemesen el is fáradtak.

plaki.jpg

Az idei mesés évemet a Hatvany Lajos Múzeumban zártam egy karácsonyra készülődős foglalkozáson, amelyhez én a Luca napi hagyományokkal és mesékkel kapcsolódtam be. Talán nem lesz meglepő, de ismét Gyivicsán Viktória pompás nagykövet társamnak is volt közvetetten köze a foglalkozáshoz, mert az ő egyik ötletét továbbgondolva hívtam életre Hatvanban először a „Vigyél haza egy mesét”. A foglalkozás egyéb előkészületeihez természetesen a Pompás Napok módszertani füzetét is felhasználtam. Ugyan én a feje tetejére állítottam kicsit a pompás módszert ezen a napon, mert nem élőszóban, hanem szép mintás papírokba behengerelve kapták meg a meséket, így köszöntem el a kézműves foglalkozáson résztvevőtől. Egy iskolai csoport és három család ültette ezen a decemberi szombat délelőttön a Luca búzát, tekerte a méhviasz gyertyát és készítette a Luca kalendáriumot.

emma1.jpg

Emellett a programok mellett, továbbra is és folyamatosan egész évben a Kacagtató baba-mama foglalkozásokon is hetente éltek a mesék, a már tavalyi évben megszokottak szerint döcögtünk hatlovas hintón, gyúrtuk és sütöttük a pogácsákat, patkoltuk a táltosainkat, de erről korábban írtam itt az oldalon (májusig ugyan csak az online térben találkozhattunk, de ezután augusztus végéig a kastély kertjében, szeptembertől az Ady Endre Könyvtárban, szeptemberben a Hetedhéthatvan Népmesefesztiválon is).

Rengeteg munkaóra van ebben az évben benne, amiért hálás vagyok és bizakodom, hogy a Luca napi búzamagok mellett sok helyre ültettem mesés magokat 2021-ben, amelyhez a Pompás Napoktól sok sok varázsmagot kaptam egész évben.

Számomra idén is bizonyítást nyert, hogy Boldizsár Ildikót idézzem: „a mese közösségformáló ereje” és a mesék varázsa. Csodálatos új és régi emberekkel dolgozhattam együtt és ismerhettem meg 2021-ben, csillogó szemű gyermekkel tölthettem az időt, adhattam nekik magamból én is, valamint újabb életre szóló élményeket és tapasztalatokat szereztem.  És mindez a mesék által történt meg velem.

Így volt, mesés volt, minden szava igaz volt.

Kívánok egy mesés Új Évet mindenkinek, én 2022-ben ezt a pompás utat járom tovább!

 

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Szólj hozzá

hatvan élmény élménybeszámoló népmese élménypedagógia meseösvény görbeéri meseösvény hatvani mesesétány óhatvani mesesétány a legszerencsésebb óra hatvan város Pompás Napok módszertan