2022. már 11.

Egyszeri huszárok, asszonyok és más érdekességek a népmesékben

írta: Kormos Rebeka
Egyszeri huszárok, asszonyok és más érdekességek a népmesékben

Az "egyszeri" katonák, huszárok, asszonyok, emberek gyakran adomabeli személyek, akik tréfás, furfangos, csattanós végű történetek szereplői.
Népmeséink egyszeri, egyszerű, hősei vagy szereplői mintaként szolgálhatnak ma is.
A meseműfajok közül az adomák, anekdoták és tréfás mesék hemzsegnek a reális alakoktól, így kevésbé fantasztikusak. Természetesen a mai mesemondók is hamar ráérznek, hogy a komikusan előadva helye van ennek a repertoárjukban. Olykor a mesék groteszk alakjait is ki lehet nevetni, legyen akár az maga az ördög vagy tisztére méltatlan vezető, de akár egy végtelenségig makacs, egyszeri asszony.
16ae682d2561f04b2cf5c3e3ad17ad88.jpg
Forrás: artstation.com by Nils Wadensten

De valójában kik ők? Mit testesítenek meg?

Ezek az alakok képviselői bizonyos nemkívánatos viselkedésnek vagy tulajdonságnak, amelyre a mesemondó a humor eszközével hívja fel a hallgatóság figyelmét. Tanító és nevelő jellege a mesének így bontakozik ki.
Melyek ezek a tulajdonságok?
A kíváncsiság, a makacsság, a tudálékoskodás, a figyelmetlenség, a nagyravágyás és még sorolhatnánk.
Huszáros meséinkben számtalan ilyen tulajdonságot testesítenek meg a szereplők. Lehetnek ők női vagy férfi alakok, idősek vagy akár fiatalok, olykor még állatok is.
Szerepük, hogy tükörképet állítsanak elénk.
Tanuljunk hibáikból!

Melyek ezek a történetek?
pompas_napok_huszaros_mesek_2022_1.jpg

Az ajánlott mesék megtalálhatók a Mesetárban!

Katonákról, huszárokról és obsitosokról készült mesegyűjteményünk (6+1 mesével) és Katonadolog! – Mesés foglalkoztató nyomtatható kártyákkal kiadványaink megrendelhető, e-book formában.

pompas_napok_huszaros_kiadvanyok_2.JPG

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékot témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese rossz ember asszony példa minta jelentése segít népmese egyszeri huszár szófordulat népmese-feldolgozás talajdonságok