2022. ápr 22.

Kodori Olga és Herczeg Gerlinda - Marosludasról, Elvarázsolt házikó Napköziotthon - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Kodori Olga és Herczeg Gerlinda - Marosludasról, Elvarázsolt házikó Napköziotthon - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Kodori Olga és Herczeg Gerlinda pályázatát Marosludasról, az Elvarázsolt házikó Napköziotthonból! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

marosludas.JPG

Kodori Olga és Herczeg Gerlinda óvó nénik vagyunk, egy erdélyi,  szórványvidéken működő óvodából, Marosludasról, az Elvarázsolt  házikó Napközi otthonból. 

Már az óvodában is számtalan lehetőség van arra, hogy a népi kultúra  gazdag világából tudatosan válogassunk és ezzel a néphagyományok  őrzésében az első lépéseket megtegyük. (Fauszt 1998) 

A hagyományőrző programunk magába foglalja az óvodai és óvodán  kívüli hagyományőrző tevékenységek különböző megvalósítási formáit adott  tevekénységek keretén belül. 

Mivel szórvány vidéken folytatjuk tevékenységünket, nagyon fontosnak  tartjuk a néphagyományok megismertetését és ápolását a kis óvodások mindennapjaiban. A népi motívumok és a népviseleti ruházat megismertetése fontos helyet foglalnak el tevékenységeinkben. Egy ilyen alkalom volt A rest  leány című mese feldolgozása, amihez fakanál bábuink is e céllal készültek.  Célunk az volt, hogy ez által közelebb kerüljön a gyerekekhez a falusi élet és  viselet. A Napocska csoport óvodásaiban felelevenedett nagyszüleik egyszerű  paraszti és úri falusi ruházata (posztó lájbi, gyolcsing, a bőr csizma, a kötény,  a kendő, a konty, a fonott haj, stb.), a régi életvitel, a hatalmas mulatságok  emlékei, őseink íratlan szabályai. 

A népmesék ilyen módon történő bemutatása örömet hoznak az óvodai élet mindennapjaiba, gazdagítják a gyermekek érzelmi világát.  A magyar népmesék megismerése a néphagyomány ápolására, a  környezet megbecsülésére az itt élő emberek tiszteletére, szeretetére tanít  megalapozva a szülőföld iránti ragaszkodást.  

Az óvodába bevitt népmesék átélése az együvé tartozás tudatát erősítik,  színesebbé téve a hétköznapokat, gazdagítva a gyerekek hagyományismeretét  is. 

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

akcios.JPG

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat 2022 április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja 2022. április 24.