2022. ápr 22.

Mánya Enikő és Pásztori Kupán Imola a marosvásárhelyi 15-ös számú Napköziotthon - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Mánya Enikő és Pásztori Kupán Imola a marosvásárhelyi 15-ös számú Napköziotthon - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Mánya Enikő és Pásztori Kupán Imola a marosvásárhelyi 15-ös számú Napköziotthon pályázatát! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

19.JPG

Mánya Enikő és Pásztori Kupán Imola a marosvásárhelyi 15-ös számú Napköziotthon óvónői vagyunk. A meghirdetett Mesés Népviselet Napja című pályázatra A három együgyű leány című népmesét választottuk. Ez a bukovinai székely népmese egyszerűen, viccesen, de nem bántó garral mutatja be a férjhez adandó lányok tökéletlenségeit, melyet a módos és eszes anya igyekszik elkendőzni, és nyilván, a végén mégis kibújik a szeg a zsákból, vagyis az igazság sokáig nem rejthető el. 

Egyszerű emberek, banális hibák, mindennapi falusi környezetben. Ez a keret merült fel előttünk, amikor elhatároztuk, hogy a megszületni kívánó bábokat a legegyszerűbb és Erdélyszerte legismertebb népviseletbe, székelyruhába bújtatjuk, ahogyan a mesebeli asszonyanya is tette: „…s a leányait nagyon felöltöztette. Teveszőr rokolyába, szoknyába, ingbe, lájbiba.” A három szépséges, de együgyű leányt fekete-piros csíkozású szőttesbe öltöztettük, melyre csipkés kötényt kötöttünk. Uralkodik a hivalkodó tűzpiros szín, a dobogó ifjú élet vagy akár a vér jelképeként. A rokolya és a mellény alatt lenvászonból inget és bő alsószoknyát szabtunk. Bársonycsík díszíti a derékban korcba szedett harang alakú szoknyát és a lajbit. Hajukat szépen két ágra fontuk, ahogy a vendégváró fonóba vagy éppen a mindennapokba illik. Az eszes özvegyasszony - akinek nyakába szakad három leánya boldogulásának felelőssége -, ruhájának színe többnyire fekete, hangsúlyozva ezáltal a gyász, a terhek, az előrehaladottabb kor súlyát. Ünnepélyes azért a fehér csipkés gyolcsing és kötény, felkontyolt haját sötétebb színű, de díszes hárászkendő fedi, kiemelve módosságát. Az árva kanászlegény viselete a lehető legegyszerűbb: ing, fekete mellény, harisnya, zeke, csizma. A zsinórozott harisnya a szegény, próbát tevő, de szabad székely legény kiváltságát jelzi. 

A bábok technikai kivitelezése szempontjából a tölcsérbáb megoldási formát választottuk, mely a nemezelt fejbe szúrt bot mozgatása során az egész test függőleges és oldalirányú teljes elfordítására képes, tehát tagadhatunk, helyeselhetünk, kacaghatunk és táncolhatunk is bábjaink mögé búja, ha az helyzet megkívánja. Könnyen és látványosan életre kelthető a mozgatás során ez a bábu, akár a gyerekek által is.

A magyar népviselet napján ily díszbe öltöztetve vonultatjuk fel az élet meseszereplőit óvodásainknak, hogy átadjuk az érzést, a humor köpenyébe bújtatott fájó valóságot, melybe belekötöttük a hagyományt, az évezredes tudást és a megoldási lehetőségeket.

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

akcios.JPG

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

pályázat #nepviseletnapja Mesés Népviselet Napja 2022. április 24.