2023. aug 13.

Hogyan lett a hajnalcsillag és a vacsoracsillag?

írta: Kormos Rebeka
Hogyan lett a hajnalcsillag és a vacsoracsillag?

Kóka Rozália meséje:

120365907_4749760948382227_5898063221474657270_n.jpg
Rajz: Sinkó Veronika, forrás: Fekete Sas Kiadó

Élt egyszer két királyfi. Erőst-erőst jó testvérek voltak. Örökké együtt jártak. Egy nap elmentek vadászni egy rengeteg erdőbe. Hát, ahogy mentek, menegettek, űzték a vadakat, egyszer csak eltévedtek. Ahogy bolyongtak, keresték a hazavivő utat, egy nagy mocsárba belekeveredtek. A mocsár közepén volt egy szép tó. A kisebbik királyfi azt gondolta, hogy ő átúsztat azon a tavon a lovával, s valahogy megtalálja az utat. Bizony, szegény megcsalatkozott, mert az örvény bészívta egyhamar, s odaveszett lovastól.
Amikor ezt a bátyja meglátta, meggondolkozott:
- Hogy menjek én haza a testvérem nélkül?
Kapta magát, s ő is bészöktette a lovát a tóba, s ő is beléveszett a hullámokba.
Estére a két testvért kivetette a víz a partra. Ott feküdtek egymás mellett holtan. Éppen akkor, arra ment Krisztus urunk Szent Péterrel. Meglátták a két szép halott legényt.
Ugye, Jézus istenség volt, mindent megtehetett? Megsajnálta a testvéreket. Elővette a pálcáját, s megérintette őket. Abban a helyben életre keltek.
Akkor Jézus egyiket felvetette a keleti égre, a másikat felvetette a nyugati égre. Az egyikből lett a Hajnalcsillag, a másikból lett a Vacsoracsillag. Máig is ott járnak az égen, minden esztendőben csak egyszer találkoznak.

Forrás: Kóka Rozália, Aranytojás Moldvai Csángón Népmesék, Fekete Sas Kiadó, Budapest, 2019.

A meséhez MESEKELLÉK! mesekellek.hu

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
Online képzéseink is elérhetőek.
Elektronikus kiadványaink módszertani segédletek, mesegyűjtemények és ötlettárak, amelyek a mesék sokrétű alkalmazásához adnak támogatást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

népmese Kóka Rozália Hogyan lett a hajnalcsillag és a vacsoracsillag?