2016. jún 15.

Staycation, avagy maradj otthon ezen a nyáron!

írta: Kormos Rebeka
Staycation, avagy maradj otthon ezen a nyáron!

Hamarosan beköszönt az idei iskolai szünidő 11 hete. 
Ötleteinket évek óta gyűjtögetjük, magunk is megéljük gyerekeinkkel, gyerekközösségeinkkel.
Túlvállalt, költséges programok helyett inkább otthon/itthon, családi együttlétben gondolkozzatok.
3, 2, 1, START…
KAVICS11264893_482947278549535_1090494966661467887_n.jpgOK – Nagy méretű kavicsokat lehet festeni temperával, akril filccel, anya régi körömlakkjával. Inspirációnak vessük fel, hogy 11 kavicsra fesse meg a gyerkőc mi a kívánsága egy-egy hétre (strand, fagyi, játszótér, sárkányeregetés, homokvár, krétarajz, dinnye, cseresznye, bicikli, roller, szivárvány, buborékok, vízi pisztoly, stb.).
INDIÁN SÁTOR – A kertben, közeli kiserdőben, parkban, szükség esetén a lakásban is felállíthatunk egy sátrat, amihez 4-6 hosszú karó vagy nádpálca szükséges és a legolcsóbb fehér textil, ami ily
módon festésre van szánva. A sátor köré még lehet lovakat, tűzrakó helyet, bölényeket és bármit ”telepíteni”, ami az indiános témába beillik. Az alkotás mellett elő az indiános könyvekkel, régi képregényekkel, ami még a mi gyerekkorunkból származik.
MADARAK - közeli arborétumokat, tanösvényeket meglátogatva figyeljük meg a madarakat. Pl. két wc papír gurigát összeragasztva távcső készülhet, ami új megfigyelési lehetőséget ad a legkisebbeknek is. 
l.jpgKÖNYVTÁR – látogassunk el a helyi könyvtárba, ahol valljuk be, mi is régen jártunk. Kölcsönözzünk ki 1-2 könyvet a gyerekeknek és dolgozzuk fel együtt az olvasmányt. Olvasó kuckó kialakítása során legyünk nagyon rugalmasak (kád, konyhapult alja, ágy alja, két fotel összetolva vagy akár a fentebb említett sátor is helyet adhat ehhez. A legnagyobb átszellemülést és mókát a jelmezbe bújás adhatja. Kalandra fel, Kiskirály!
ALKOTÓ SAROK – alakítsunk ki a gyerekekkel együtt egy helyet, ahol minden eszköz megtalálható (filc, ceruza, nyomda, olló, ragasztó, ragasztószalag, szétvágható újságok, magazinok, hurkapálcika, ecset, festék, gyurma) és lehetőség szerint a kész művekre is gondoljuk, pl. a családi könyvespolc egyik részét alakítsuk át mini kiállító térré.
600580_4177598159656_490039606_n.jpgVIZESKEDÉS – udvaron, teraszon engedjük a gyerekeket vizezni! Vízi pisztoly, saját vízi állatkert (ide kavicsokból akril filccel készíthetünk halakat, vízimadarakat, siklót, szitakötőt), flotta (papírhajó, tutaj) bármi elképzelhető. 
GÖRBE ESTE – bowling vagy mozi, esti séta, haladóknak pizsama party néhány baráttal.
CSÍKOS/PÖTTYÖS NAP – öltöztessük magunkat az adott témához illeszkedő ruhába, a reggeli szendvics is lehet pettyes és aznap a szülők se maradjanak ki ebből a mókából – akinek dolgozni kell menni vállalja, hogy otthon aznap a csíkos a dress code 
KINCSKERESŐ – lakásban, kertben, közeli kiránduló helyen előre elkészített kincseket dugjunk el és rajzoljuk térképet a kereső számára vagy játszunk hideg-meleg játékot. Gyakorlott túrázók, akár magukat is „elrejthetik” a világ elől és aztán 2-3 órával később a családtagok megkereshetik őket.
OLVASÓNAPLÓ – szinte minden korosztálynak remek nyári olvasmány Kipling, Riki-tiki-tévi című regénye egy mongúzról. Beszélgessünk, rajzoljunk, alkossunk a hallottakkal, olvasottakkal kapcsolatban. Az alkotásokat füzetbe rendezve vagy akár kiállítást csinálva a nagy szekrény ajtajára további jó élményeket szerezhetünk.
ÖKO-NAPOK – minden, ami újrahasznosítható az első bátorítás után felkelti a gyerekek figyelmét.
15_08_2011-032.jpgRongybaba, zokni báb, rakéta táska üdítős dobozból és megannyi ötlet. De ehhez a témához csatolnám azt a játékot, ami sokszor kipróbált, minden korosztály számára nagy mulatság és a Kinder tojás sárga dobozkájának új szerepet adhat. Párban töltsük fel a tojásokat régi érmékkel, gemkapoccsal, apró kaviccsal, kevés homokkal, stb. és mindenki kap egyet-egyet. Több résztvevővel nagyobb a móka, amíg a párunkat keressük. Bekötött szemmel haladóknak.
8c3ca06c3903f1c4b7aa57d2456f1985.jpgCSALÁD-FA-REGÉNY– sosem késő elkezdeni a nagyszülők, dédszülők, ükszülők életéről családi anekdotákat gyűjteni. Sok emlék kerül felszínre és régi korokról való ismeretszerzésre is alkalmas a kutatás. A kis tinik imádják a családi beceneveket. Ha van olyan baráti család, ahol ezt szintén elkezdik, néhány héttel később bemutathatjuk az eredményeket egymásnak, ami mese rólunk.
ÁRNYAK-JÁTÉKA -  a nyár alkalmas idő arra, hogy a gyerek is kicsit később fekhessenek le a szokásosnál. Elő a régi diavetítővel, játszunk el egy-egy történetet árnyfigurákkal! A fantázia világában egy újabb kapu a rekkenő nyári napok végén.
A lényeg, hogy lássuk meg a saját megszokott környezetünkben a lehetőséget, hogy átváltozhasson a móka és kreativitás helyszínévé. Legyünk nyitottak, hogy egy közeli helyet új szemmel tudjunk látni, szabadítsuk fel felnőtt önmagunkat is a szabályok alól néhány napra. Gyerekeink szemében hőssé válunk, ha reggel bohócarcot festve lépünk a konyha porondjára.
… és igen Kedves Szülők, sokszor mi is azt kívánjuk, bár az idő végtelen óceán lenne s a gyerekeink igazi ötlet és megvalósító egyének lennének, de ez egy fejlődési út, amin mi indíthatjuk el őket. Találkoztunk már olyan gyerekkel, aki 4 évesen komplett térképet rajzolt, napokon át dolgozva rajta vagy aki saját társasjátékot kreált kavicsokból és egy nagy színes papírból, annak ellenére, hogy korábban csak a star wars létezett számára, de mindenkinek kell egy kezdő ötlet.

Egy játék ötlet ingyenes letölthető DIY: Hangkereső játék

Haladó staycation szülőknek, esetleg tábor szervezőknek ajánljuk: Interaktív mese feldolgozásunkat - A só

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

A képek forrása: www.pinterest.com; www.szinesotletek.blog.hu

Szólj hozzá

játék mese történet kísérlet kézműves gyerekek iskola gyermekjáték mesélés kiskirály