2016. júl 27.

Mire jó a nyári szünet?

írta: Kormos Rebeka
Mire jó a nyári szünet?

tentfam_1-xlarge_trans_eo_i_u9apj8ruoebjoaht0k9u7hhrjvuo-zlengruma.jpg

forrás: www.mediabakery.com

Kiszállni a mókuskerékből
Ez a legfontosabb gyereknek, felnőttnek egyaránt. Más-más dolog pihentető számunkra, ezért ésszerű - bár sokszor mégsem magától értetődő - jeleznünk a családtagjainknak hogy is képzeljük ezt el. Legyen az egy távoli utazás, a család nyári vittyilója, egy horgásztó partja vagy a saját kertünk egyik szeglete, az egyszerű megoldásokat keressük, határidők és előre egyeztetett programok nélkül.

Miért?
Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor című könyvét ajánljuk, ha még nem ismerné a kedves Olvasó. Ha olvasta, olvassa el újra, mi rendszeresen visszanyúlunk mondanivalójához. Nagyszerű, inspiráló és több mint egy könyv praktikus tanácsokkal.
Az író rámutat életvitelünk azon pontjaira, ami a gyerekeink életét meghatározza és viselkedésükben változásokat okoz. Mi felnőttek is rájövünk, hogy bizony a legkiemelkedőbb terültek ránk is hatással vannak s zömében rombolóak. A technológia jelen van az étkezésünkben, a szórakozásunkban, őrült tempót diktál és nincs kiszállás. Vagy mégis?

brincadeiras-ar-livre-4.jpg

forrás: www.widadofu.netau.net

Egyszerűsítsünk
Kezdjük a döntési lehetőségek szűkítésével. Emlékszem rá, hogy a Nagyinál a zsíros kenyér vagy vajas kalács mekkora csemege volt, amikor a kerti bungiból be hozott minket az éhség több órányi önfeledt játék után. Aláhúznám, hogy a Nagyinak hálás vagyok, mert sosem szólt ránk az  idő múlása miatt. 
Az ételek a maguk természetes ízükben kerüljenek a tányérra. Az együtt főzés és étkezés megannyi hozzáadott értékkel bír.

o-healthy-food-kids-facebook.jpg

forrás: www.keyword-suggestions.com

Lassuljon le az idő!
Az egyszerű nevelés irányzata a '80-as évek óta hangsúlyozza, hogy " a sietés szüneteiben – „ezekben a földöntúli pillanatokban” – épül a legtöbbet egy-egy kapcsolat, amely szülőt és gyereket összefűz, miközben látszólag nem történik semmi különös" írja Kim John Payne.
Túlzások és kompenzációk nélkül csak legyünk együtt a gyerekeinkkel, elektronikus kütyük, nasik és túltervezett programok nélkül. Vegyük szemügyre a környezetünket és lássuk meg a hétköznapiban a lehetőséget. Pl.: olvassunk fel a gyerekünknek az asztal alatti bungiban kalandregényeket. Staycation című bejegyzésünkben ilyen példákról olvashattatok néhány hete.

 p2260977.JPG

Blogunk is a technológia szülötte, így ellentmondásos lehet mostani bejegyzésünk, de tapasztalásaink azt az eredményt hozták, hogy hasznosítsuk ezeket a lehetőségeket, de nem hagyjuk eluralkodni gyermekeink és saját életünkön. Áramot és folyóvizet nélkülözve megyünk nyaralni, a wifit kikapcsoljuk az esti órákra és a teraszon lavorba tesszük a lábunkat, ha melegünk van.

Lazuljunk együtt!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

gyerekek nyaralás ötlet tapasztalat minta óvodás gyermekjáték mesélés kerti játék természetes nevelés egyszerűbb gyerekkor kisikolás staycation értő figyelelm Kim John Payne Egyszerűbb gyermekkor