2016. aug 26.

Mitől fél a gyerek?

írta: Kormos Rebeka
Mitől fél a gyerek?

Bármitől vagy semmitől
Szülőként megélhetjük, hogy gyermekünk számunkra jelentéktelen dolgoktól, helyzetektől retteg vagy éppen az ellenkezőjét, hogy a lehetséges veszélyhelyzeteknek fittyet hányva vág neki egy-egy kalandnak.

bigstock_-28014533-a-fearful-child.jpg

forrás: www.shutterstock.com

Mire való hát a fejlődésünk és életünk során a félelem?
A normál fejlődést félelmek kísérik. Ezek együtt alakulnak velünk, személyiséggel. Egy óvodás, kisiskolás vagy serdülő más-más félelemekkel néz szembe, hisz tapasztalatai egyre bővülnek és az évek múlásával a család és a tágabb környezet is egyre több önállóságot kíván meg tőlünk. 
Úgy véljük, a félelem életmentő lehet, de akadállyá is kinőheti magát vagy szorongások alapjául szolgálhat. Felgyorsult életvitelünk ez utóbbi tüneteket produkálja gyakrabban.

getty_girl_mom_sorry_lying_talking_large_emely-56a13eaf3df78cf77268bc9a.jpg

forrás: www.mediabakery.com

Mit ne tegyünk:
- ne bagatellizáljuk a problémát,
- ne címkézzük fel a viselksedést,
- ne utasítsuk el a félénk magatartást,
- ne hagyjuk magára félelmeivel a gyereke, és még sorolhatnánk, de ha már ezeket elkerüljük sokat léphetünk előre.

Hallgassuk meg!
Mindig hallgassuk meg a gyerekünket, ha félelméről beszél. Ez a no.1. és az esetek többségében ez elég is. 
Osztatlan figyelmünk a legjobb gyógymód, arról nem is beszélve, hogy a gyermekek elbeszélése ötleteket adhat a félelem feloldására.

11-worry-eaters-toys.jpgforrás: www.pinterest.com

Instant megoldás
A "probléma zabáló" a nyugati társadalmak egyik ötlete. Ez egy készen kapható figura, aminek cipzáras a szája. A gyerekünk lerajzolja, leírja a gondját egy lapra, amit a figura szájába helyez és másnapra - szülői segítséggel - eltűnik a lapocska és vele együtt a gond is tovaszáll az esetek többségében.

boy-2-4-watching-snail-on-garden-table-close-up.jpg

forrás: www.renover-maison.net

Kreatív megoldást keresünk?
Elküldhetjük a pacsirtával, a kerti tücsökkel a rossz gondolatokat vagy mesével is kezelhetjük az aktuális félelmet. Nálunk Csiga Kázmér segített.

Ingyenes letölthető anyagunk további ötletekre inspirálhat. Csillogó csigaház címmel szeretettel ajánljuk figyelmetekbe.

Felnőtteknek újragondolva
Fejér megyében ma is élő néphagyomány a "kormozás". Ez egy a téltemető szokáskörhöz tartozó rítus. Jelképesen papírra vethetjük egy rossz szokásunkat és tűzbe vetjük, ami hamuvá, füsté enyészik. Hát nem lenne jó megszabadulni félelmeinktől, gondjainktól ilyen könnyen?!
Mi kipróbáltuk főiskolásoknál, gimnazistáknál és nagy vidámság lett a vége, pedig komolyan kezdődött.

farsangi_kormolas.jpg

logo.jpgKövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

kreatív szorongás gyerekek bátorság mesehősök érzelmek félelmek rémálmok félénkség csigaház érzelmek kifejezése közös játék iskolai szorongás óvodai szorongás értőfigyelem értő figyelelm gyermekkori félelmek félősség elkerülő magatartás csigaház festés legyőzzük a félelmeket hogyan segítsünk félelem cimkék