2016. okt 12.

Beltéri ugróiskolák

írta: gyermekjatek
Beltéri ugróiskolák

Ötletek a megvalósításhoz

img_2922.JPG

Beköszöntött az igazi ősz, esős és hideg idő van. Ilyenkor nehezebb mozgásra ösztönözni a gyerekeket, sokszor mi magunk is nehezebb mozdulunk ki a meleg szobából/tanteremből.

A szülők is hajlamosak több időt engedni a számítógép vagy a tévé előtt, de sokan igénylik bent is a közös aktív időt. Azoknak a szülőknek ajánlunk ötleteket, akik szeretnének otthon is aktívan tevékenykedni gyerekükkel, amikor a játszótér nem opció a rossz idő miatt.

Egy remek megoldás lehet, ha készítünk vagy beszerzünk beltéri ugróiskolát. Ez mind az ovikban, iskolai tantermekben, mind otthon megoldás lehet. Tisztában vagyunk azzal, hogy néhol sajnos a kialakítás/épületszerkezet nem teszi lehetővé a beltéri ugrálást, de bízunk benne, hogy aki teheti, megoldja. :)

Ragaszthatunk a padlóra

Ma már sok olyan ragasztó kapható, amely nem okoz sérülést a parkettában, amikor felszedjük. Ráadásul számos színkombinációban kapható, sőt néha még mintásat is találunk. Amikor olyan foglalkozást tartunk, amelyben sok a mozgásos elem, szinte minden alkalommal használunk ugróiskolát, kint is, bent is, időjárástól függően. A benti megoldások között sokszor szerepel ez a ragasztós megoldás, bátran ajánljuk Nektek! Néha nem is ugróiskolát ragasztunk fel, hanem hullámvonalat vagy csigavonalat, amin a gyerekeknek egyensúlyozva kell szépen végiglépkedni.

 

907169_orig.jpg

Ragaszthatunk szőnyegre

Nemcsak padlóra, hanem szőnyegre is ragaszthatunk színes csíkokat. A padlószőnyeg kifejezetten jó alapanyag az ilyen megoldáshoz. Sőt, az is jó megoldás lehet, hogy ha van felesleges szőnyegdarabunk, és ki tudunk vágni belőle egy kb. 1m x 3m darabot, és arra ragasztunk, mert azt máshol is használhatjuk. A padlószőnyegre egyébként lakkfilccel is írhatunk.

2a02a1682c24c1922788a66d7328be5f.jpg

 Ilyen, amikor kivágunk egy "csíkot" a padlószőnyegből: 

b894e62e0efd1b096804b83d221fc0f8.jpg

forrás: www.bestofonline.info

fh10dja_hopmat_02.JPG

forrás: www. familyhandyman.com

Szivacspuzzle

Főként kisbabák számára szoktak a szülők szivacskirakót venni, amelynek fő funkciója, hogy ne a padlón feküdjön/üljön/másszon, hanem a szivacsdarabokból összerakott szőnyegen. Az állatos puzzle mellett a számokat tartalmazó is népszerű. Ez utóbbit (de akár az állatosat is) lehet ugróiskolává is összeépíteni, ahogyan a képen is látszik.

 hopscotch.jpg

Kartonból is készülhet

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás, ha kartonpapírból vágunk ki négyzeteket (esetleg más formákat - erről még később láttok ötletet). Ezeket is eltehetjük későbbre és bátran variálhatjuk, ez mindenképpen előny a leragasztós verzióval szemben. 

 img_3842.jpg

forrás: www.sinhcon.com

Fiókvédőből is készülhet

Lehet kapni kifejezetten fiókokba való védőfóliát, amely hasonló a bonbonokban található fóliához (gyerekek előszeretettel pukkasztják a kis köröket rajta :)), csak annál erősebb anyag. Egyik funkciója a csúszásgátlás, és könnyen vágható, így alkalmas lehet az ugróiskola elemeinek megalkotására.

2ad995c475fa16e7a676e2e148a165b5.jpg

 forrás: www.giverslog.com

A bátrabbak és ügyesebbek varrhatnak is

Természetesen nagyon szép és tartós megoldás lehet, ha mi magunk varrjuk meg a beltéri ugróiskolát. Akár játszószőnyegként is funkcionálhat. Arra érdemes figyelni, hogy tegyünk az aljára (legalább a szélére vagy a négy sarkára) csúszásgátlót.

3750619895_bc2e52c7f1.jpg

Ez a szőnyeg filcből készült, így még varrni sem kellett, ragasztással illeszkednek a felületek egymáshoz.

main.jpg

forrás: www.hawthornediaries.com

Mi így készítettük el saját verziónkat

Mivel gyakran használunk foglalkozásainkon ugróiskolát, sőt a saját gyermekeink is szívesen játszanak, mi is varrtunk otthonra. Segítségünkre volt Zsótér Béláné Incike népviselet-készítő, aki a szép virágos maradék anyagokból megvarrta számunkra az első próbaverziót, majd azt követte sok másik. Most már rendelésre is készül, mert nagyon szeretik ovikba, iskolákba is vinni, nem csak otthonra. Éppen tegnap adtunk fel egy csomagot, amely a zuglói gyerekek néptánc óráit fogja színesíteni.

Elképzelésünk lényege, hogy a táncjelíráshoz alapjaihoz visszanyúlva a szőnyeget jobb és bal oldalakra osztjuk, így szükség van egy választó vonalra középen. A szőnyeg középvonala mellett pedig párhuzamosan fut egy-egy tépőzáras csík, erre lehet rögzíteni a lapokat. Mik is ezek a lapok? Téglalap formájú, különböző színű darabok, amelyeknek a hátán szintén tépőzáras csík van. Ezek a lábfej méretéhez igazodnak, és mindkét oldalra rögzíthetők. Az ugróiskola kialakítása tehát nem fix, így a lapok egymástól távolabb is rögzíthetők (nagyobb ugrás), vagy csupán csak az egyik oldalra rakva őket az egylábas ugrás gyakorlására is alkalmas.

Az eszköz egyébként az összes ugrástípus gyakorlására alkalmas: egy lábról ugyanarra a lábra, egy lábról a másik lábra, két lábról két lábra, egy lábról két lábra, két lábról egy lábra...

Ha szeretnél ilyen otthonra vagy a csoportszobába írj nekünk a pompasnapok@pompasnapok.hu e-mail címre.

img_2925.JPG

img_2926.JPG

És ha mégsem esik az eső...

Bár most nincs túl szép időnk, azért ajánljuk figyelmetekbe kültéri ugróiskola ötleteinket is, amelyekről még nyáron írtunk.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék gyerek gyerekek iskola fejlesztés óvoda mozgás ugrás beltéri gyermekjáték ovis iskolás mozgásfejlesztés otthoni fejlesztés ugróiskola beltéri játék őszi játék otthoni játék játék bent esőben benti játék