2016. okt 26.

Megmozgató mondókák

írta: gyermekjatek
Megmozgató mondókák

A népi játékok és mondókák jótékony hatásáról már sokat írtunk, ma ezek közül olyan mondókákat emelünk ki, amelyeket mozgással összekötve ismételgethettek a gyerekekkel. Miért jók ezek? Mert így többoldalú megerősítés történik. A bejegyzésben található mondókák a hallást, beszédészlelést, az auditív (halláshoz kapcsolódó) emlékezetet, és a kinesztétikus (mozgáshoz kapcsolódó) emlékezetet fejlesztik. Továbbá fejlesztik a beszédkészséget, gyarapítják a szókincset. Csupa pozitív hatás, nemde? Gyerünk hát, mondókázásra és mozgásra fel! :)

lagzi_384.jpg

"Húzz-húzz engemet,

Én is húzlak tégedet.

Amelyikünk elesik,

Az lesz a legkisebbik!"

Ezt a mondókát a fenti képnek megfelelően úgy játsszuk, hogy szemben állunk egymással, és kezet fogunk (keresztkézfogás is lehet). Egyik lábunkat kitámasztjuk előre, majd indulhat a játék! Hol egyikünk, hol másikunk húz, a végén pedig leguggolhatunk, vagy előfordul, hogy az erősebb elrántja a párját, ekkor nagy nevetés szokott kitörni. :)

lagzi_375.jpg

"Hej Gyula, Gyula, Gyula,

Szól a duda, duda, duda,

Pest, Buda, Buda, Buda,

Pattogatott kukorica."

Ez a mondóka még a nagyobbaknál is működik, ha körbeállunk, és elindulunk ütemesen az egyik irányba, majd folyamatosan gyorsítjuk a tempót, emeljük a hangerőt, és egyre jobban dobogunk. Az utolsó sorra befutunk a kör közepére (ekkor már nagyon hangosak és gyorsak vagyunk). Természetesen ketten is játszhatjuk, ilyenkor mintha sétálnánk, elindulunk, és ugyanúgy ritmusosan lépve megyünk előre, a végén pedig szintén begyorsíthatunk, vagy leguggolhatunk. Iskolába, óvodába menet is játszhatjuk. :)

kez.jpgforrás: www.hdfootagestock.com

"Fűszál derekán,

félve mászik a bogár,

Földre pottyan, ott marad,

észrevétlen,mint a mag."

Ez a mondóka remek választás, ha ülve szeretnénk mondókázni, és csak a kezünket mozgatni. A második sornál az ujjainkkal lépegetünk az asztalon (vagy kisbabáknál akár a pocakjukon, vagy tenyerükön), a harmadik sornál a lepottyanást imitálva a tenyerünket lecsapjuk, majd a végén hirtelen ökölbe szorítjuk.

dscn1922.JPG

"Körbe, körbe járunk,

Azután megállunk,

Hármat ugrunk: hopp, hopp, hopp,

Nagyot lépünk: dob, dob, dob."

Ezzel a mondókával ismét visszatérünk a nagymozgásokhoz. Az első két sorra sétálunk, a második sor végére megállunk, három ugrás páros lábon, majd váltott lábon dobogós lépés következik.

mondoka.jpgforrás: www.pinterest.com

Ötödik, és mára utolsó mondókánk:

"Hoppá, cine, cineci,

Erre ment a Füleki,

Muzsikálni kell neki."

Leginkább kisebbeknél játszhatjuk ezt a mondókát, ölünkbe ültetve őket. Nagyobbaknál is ajánljuk nyelvezete miatt, mert jó beszédfejlesztő hatása van. Velük játszhatjuk hasonlóan, mint a Hej Gyula, Gyula kezdetűt.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

online_kurzus_cover_2.jpg

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá

játék gyerek gyerekek fejlesztés figyelem mozgás ugrás lépés mondóka gyermekjáték népi játék járás mondókák mozgásfejlesztés népi játékok élménypedagógia