2017. ápr 19.

Családi nap

írta: Kormos Rebeka
Családi nap

"Cinege. cinege,
aranyos pintyőke,
estébe, hajnalba
szépen szól a hangja."

_50.jpg
Húsvéti, családi készülődős napot szervezetek a házigazdák, úgynevezett "kaláka napot". Ez a kifejezés akkor használatos, amikor kicsik és nagyok együtt csinálnak valamit és legfőként sokan, együtt.
No, így éltük meg mi is a körjátékos, dalocskás, mondókás feladatunkat. Főként a gyerekeket invitáltuk játékra tavasz, húsvét témában. 
Azért a szülők is kaptak gondolkodni valót.

"Ejnye Sanyi bácsi" strófával, ami nagy vidámságot okozott a játszóknak és hallgatóságnak egyaránt.
img_9273.JPG

Nagyszerű volt látni, ahogy családok töltötték meg az udvart és a sütés, díszítés és készülődés fortélyait lesték el a mesterektől. Közben látták a kemencét és a csikó sparhelt működni, a tájház együttes épületeinek minden szeglete megtelt élettel, gyerekzsivajjal.

d50.jpg

A változékony időjárás miatt a gyerekek kérésére napocska csalogató dalok is előkerültek. A legkisebbek is minden erejüket latba vetve daloltak. Meg is volt az eredménye, mert kora délutánig kitartott a jó idő.

 tubuka.jpg

Tubuka készítés közben az anyukák hasznos tapasztalatokkal bővültek a kelt tésztákkal kapcsolatban. Nagy Lászlóné, Erika kezei között életre keltek a kis madarak és a gyerekek ámulva álltak a kemence előtt, ahonnan gömbölyded formákkal kerültek elő a madárkák.

mezes.jpg

Szmelló Judit a mézeskalács díszítésbe vezette be az érdeklődőket, hogy mindenkinek öröme teljék ebben a tevékenységben is. 

A gyerekek minden lehetőséget kipróbáltak, az udvarokban számukra előkészített játékokat boldogan használták. A szülők beszélgettek, ismerkedtek a hagyományos paraszti kultúra végtelenül logikus és praktikus sajátosságaival. Mi is nagyszerűen éreztük magunkat.
A játékok, dalok, mondókák éltek, és újra megelevenedtek a gyerekek ajkain, bár egyik- másik több száz évvel ezelőtti időket idézett.

Tavaszi játékok témájában ajánljuk!
Játékfűzés

A fotókat köszönjük Peer Rékának!

Jövő szerdán is lesz BLOGSZERDA! :) Várunk vissza!

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

család gyerek gyerekek fejlesztés családi program gyermekjáték népi játék érzelmek kifejezése gyerek mondóka gyerek humor gyerek közösség