2017. máj 17.

Mesés hétköznapok

írta: Kormos Rebeka
Mesés hétköznapok

"Mindennapi apró tetteink hoznak fényt a világba."

(John Robbins)

12115900_406660756197443_441572130457365742_n.jpg

Mese és játék közben a gyerekek ragyogó tekintete eloszlat minden kételyt, hogy az ember miért is vágja a fejszéjét abba a fába, hogy a hagyományos kultúrával foglalkozzon énekesként, zenészként, pedagógusként, mesélőként.
A szürke hétköznapok tökéletesek arra, hogy ezek a vidám és inspiráló pillanatok megtörténjenek gyerekkel és felnőttel egyaránt. Óvodapedagógusokkal, tanítókkal találkozunk nevelés nélküli munkanapjukon, akik a mindig aktuális oktatási elvárások mellett nem feledkeznek meg gazdag hagyományainkról.

ribbon_flags_1.JPGforrás: www.mkinspired.blogspot.com

Ők odaadóan óvják, gondozzák és bátorítják a rájuk bízott "aprónépeket", énekkel, tánccal, bábbal, kisautóval, papírcsákóval és nádihegedűvel. Munkájuk temérdek kreativitással tudják csak ellátni, mert az óvodáskorú gyerekeket a tapasztalati úton való tanulásban támogatják. Az elvárások magasak velük szemben, így mi is magasra tettük a mércét önmagunkkal szemben. A népmese, népi játékok, népi hangszerek és dalok tárházát vonultatjuk fel intézményi képzéseink alakmával. 

_pompas_csapat.jpg

Szó esik a népmese műfaji sajátosságairól, nagy hangsúllyal a mese aktualizálásának lehetőségeiről.
A hangszeres zene csodájáról Berta Alexandra, Csenki Zalán és tanítványaik mesélnek vagy ...zenélnek ;)  A közös daltanulás vidám perceket eredményeznek a "niti, nuti, netutáj" dalok csokrával. Példák mentén, a legkisebb korosztály figyelmének fenntartásában kaphat ötleteket a hallgatóság. 
Kárpáti Szilvia, a Meselátó Társulat egyik alapítója pedig pajzán népmeséivel úgy megkacagtataja a pedagógusokat, hogy azt bizony sokáig megemlegetni.

20170514_130345.jpg

A szabad asszociációs játékunk eredményét a cicák is szakértően megvizsgálják.
A népmese fogalmához általában kapcsolt gondolatok: jutalom, élmény, kapcsolódás, stb., azt mutatják, hogy kultúránk több száz éves, megedzett hagyományai, a ma embere számára is értelemmel bírnak és értéket jelentenek.

Büszkék vagyunk azokra a kollégákra, pedagógusokra, akikkel van lehetőségünk együtt dolgozni. Kölcsönös tisztelettel és szűnni nem akaró indíttatással azon munkálkodunk, hogy egyre  szélesebb körben újra felfedezze az oktatás-, és neveléstudomány a hagyományokban rejlő erőt.
Hiszünk benne, hogy népi játékokkal és népmesével élmények szintjén nevelünk és korlátozások helyett cselekvésre, tapasztalásra buzdíthatunk gyermeket és felnőttet egyaránt.
Pedagógus továbbképzéseink legfontosabb eleme, hogy a hagyományok adta hatalmas tudástárból mindenki személyiségének megfelelő tartalmat meríthessen és azt, a keze alatt cseperedő gyerekek javára tudja fordítani. Tapasztalataink szerint ilyenkor a felnőtt is sikert érez, mert a gyerekek figyelemmel kísérik munkájukat s rövid idő alatt saját játékaik része lesz egy-egy mesei fordulat vagy dalocska. 

Pedagógusoknak és gyerekcsoportoknak szóló programjainkról itt tájékozódhattok:
Pompás Napok az óvodában, az iskolában
1 és 3 napos továbbképzéseink szülőknek és pedagógusoknak egyaránt hasznosak: 
Képzések és konferenciák

Jövő szerdán is lesz BLOGSZERDA! :) Várunk vissza! 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

népdal népi játék népmese néphagyomány tapasztalati tudás élményközpontú oktatás Pengetős Trió Meselátó Társulat pedagógus képzés koboz az óvodában citera az óvodában néphagyományok az oktatásban