2017. máj 24.

Eszközös ügyességi játékok oviban és iskolában

írta: Zsótér Boglárka
Eszközös ügyességi játékok oviban és iskolában

Itt a jó idő, így néhány olyan játékot gyűjtöttünk össze, amelyeket bátran lehet a gyerekekkel a szabadban játszani. Az eszközös játékokat nem mindig szeretjük bent próbálgatni, mert nincs elég hely, esetleg féltjük a berendezést. Bízzunk benne, hogy júniushoz közel már csak a jó idő vár ránk és az óvodai/iskolai tanév végére éppen jó lesz kicsit felszabadultan kint játszani. :)

stick.jpgforrás: www.pinterest.com

Miért fontos eszközös játékokat játszani? Néha nehéz eszközöket is bevonni egy-egy játékba, aminek a nagyobb helyigény, vagy az eszközök ki- és bepakolásával járó kényelmetlenség is lehet az okozója. Mindezek ellenére mégis azt javasoljuk, hogy minél többet játsszatok eszközös játékokat a gyerekekkel! Miért? Tapasztalataink szerint a gyerekek nagyon szeretik, ha a játék központi eleme egy eszköz, mert meg lehet fogni, meg lehet vizsgálni, néha a birtokosa különböző kiváltságokban részesülhet. Az eszközök használata fejleszti a koncentráció készséget. Javasoljuk, hogy hagyjatok időt arra, hogy a gyerekek megismerkedjenek az eszközzel, Ti magatok is segítsetek nekik ebben azzal, hogy meséltek az anyagáról, vagy arról, hogy mire használták régen.

v_street_football_1889.jpg

forrás: www.halukerkut.com

Három játékot mutatunk be Nektek, remélve, hogy lesz olyan, amit még nem ismertek. :) A játékok egy sarkadi játékgyűjtésből származnak.

 

Kolbászlopó

 

Szükséges eszközök: karikák, csutkák

 A macska egy kör közepén guggol, őrizve a kolbászokat. A kolbászok lehetnek például csutkák. Az egerek (többi gyerek) maguk köré tett karikában guggolnak. A macska fejét lehajtva, csukott szemmel alvást színlel. Az egerek mögéje lopakodnak és cincogva igyekeznek ellopni a kolbászokat. A macska egyszer csak felugrik, s igyekszik az egyik gyereket elkapni. Az egerek szaladnak vissza a helyükre, az egérlyukakba. Akit elkap a macska, azzal helyet cserél. 

 

Sarkadi kondás

 

Eszközigény: annyi bot, amennyi a játékosok száma (70-80 cm-es faág megfelelő), karika, kartonpapírból körök

A terem vagy udvar közepére leteszünk egy karikát, majd a karikától kb 2 méter távolságra kis kartonból készült köröket (eggyel kevesebb kört, mint ahányan a gyerekek vannak). Kiszámoljuk, hogy ki legyen a „sarkadi kondás”. Amikor kiszámoltuk, akkor a „sarkadi kondás” megáll a nagy körtől 3-4 méter távolságban. A gyerekek a botjukkal körbeállják a középen lévő nagy karikát, beleteszik a botjukat és a következőt mondják:

Sarkadi kondás kavargását,

(tá-ti-ti tá-tá ti-ti-tá-tá)

Kavard fel a disznó farkát,

(tá-tá tá tá ti-ti tá-tá)

disznó farka kijjebb, kijjebb.

(tá-tá tá-tá tá-tá tá-tá)

Erre a sarkadi kondás a következőt kiáltja: Lyukra te!

Ekkor mindenki szalad és megpróbál egy körlapot elfoglalni, a sarkadi kondás is. A következő alkalommal az lesz a sarkadi kondás, akinek nem maradt körlapja.

Párviadal

 

Eszközigény: labda, botok, kör rajzolásához/kialakításához eszközök.

Két kört rajzolunk, vagy ha erre nincs mód, ugrókötélből formázhatjuk a köröket. A gyerekek kapnak egy-egy botot (körülbelül 1 méteresek) és beállnak egy-egy körbe, háttal egymásnak. A két kör közé középre leteszünk egy labdát és indításra (előzetesen megbeszéljük, hogy mi jelezze a játék indulását pl. fütty, „rajt” stb) mindkét játékos megfordul és igyekszik elütni a labdát. Az jut tovább, aki 5 lehetőségből többször találja el a labdát. A továbbjutókat egymással állíthatjuk utána párba, így a végén egyetlen győztes marad. A gyerekek azonban versenyeztetés nélkül, szimpla ügyességi játékként is élvezik a párviadalt.

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

játék gyerek gyerekek fejlesztés eszköz játékok óvoda mozgás óvodás gyermekjáték népi játék ovis mozgásfejlesztés játékos nevelés élménypedagógia parviadal botos játék eszközös eszközös játék