2017. dec 13.

Mese, játék, alkotás és tánc az ovisok és iskolások mindennapjaiban

írta: Kormos Rebeka
Mese, játék, alkotás és tánc az ovisok és iskolások mindennapjaiban

"Mint minden igazán fontos dolog, a személyes kapcsolatok is nagyon boldoggá tehetnek minket..."

Csíkszentmihályi Mihály

Az idei ősz nagy ajándékokat tartogatott számunkra, hisz távoli kapcsolatok fonódtak szorosabbra, régiek frissültek fel és egészen új, váratlan fordulatokkal is meglepett minket az élet.
A Pompás Napok csapata olyan mesemondókkal, zenészekkel, foglalkozásvezetőkkel bővült, akik ezernyi új értéket, tudást hoztak az eddig is sokszínű munkánkba. Sosem fogunk unatkozni, ha ilyen társakat találunk magunk mellé.

2017. november 11., a Jótékonysági Szakmai Napunk záró momentumaként adtuk át a "Pompás Nagykövet" címet Becze Andinak. Az elmúlt évben rengeteg visszajelzést kaptunk Tőle. Szakmai tudásával mindig is fontos referencia pont volt számunkra. Ő ízig-vérig óvónéni, aki azért nyit a világra, hogy a gondjaira bízott gyerekeket felkészítse és segítse egészen az iskolás lét küszöbéig. Hivatását magas fokon, nagy jókedvvel végzi. Elindul, ha feltöltődésre vágyik, nem fél kérdezni és megosztja tudását, ha van, aki arra kíváncsi.

 andi.jpg

 

Hogy Bencze Andi miért ért egyet a Pompás Napok koncepciójával, módszertanával? Talán tapasztalatai hasonlóak a mieinkhez, és ez a közös nyelv a hagyományainkban gyökerező közös tudásból ered. Sokszor érzékeljük, hogy evidenciákat magyarázva unalmassá válik az üzenet, mégsem hatolunk az üzenet mélyére és nem tesszük fel az alapkérdést: "Miért?" Had éljünk néhány idézettel a következő kérdések megválaszolásában.

Miért fontos mesélni?
Hogy elképzeljük saját, belső képeinkkel a világot, hogy tanuljunk, hogy átéljünk... Szőcs Boldizsár, székely mesemondó szerint: "A mese a szegény ember egyeteme.”

Miért fontos játszani?
Mert társas tevékenység és játék közben tudhatunk meg legtöbbet a bennünket körbevevő emberekről, térről, szellemiségről. "Semmiben sem nyilvánul meg olyan világosan az emberek jelleme, mint a játékban"- írta Lev Tolsztoj.

Miért alkotunk?
Hogy emléket hagyjunk, tanítsunk valamit arról a jó anyagról, ami a kezünk között hever és talán a legfontosabb érv, hogy fejlesszük a kézügyességünket. "Alkotni annyi, mint életet alkotni, és minden alkotás szavakkal kifejezhetetlen valami." Antoine de Saint-Exupéry

Miért fontos táncolni?
Mert Marta Graham szavaival élve: "A tánc a legmagasztosabb, a legmegindítóbb és a legszebb a művészetek között, mert nem puszta lefordítása és absztraktálása az életnek, hanem az élet maga."

Ezeket szeretjük csinálni: mesélni, játszani, alkotni, táncolni! Ezek inspirálnak, ettől vagyunk boldogok! Mi a közös ezekben a tevékenységekben? Az ÉLET - ezt az idézetek alapján is mondhatjuk -, hisz mindegyik az életre tanít, életörömöt közvetít, a létezést jelenti.

A Pompás Nagykövet rendszerünk kialakításakor alapgondolatunk az volt, hogy szeretnénk, ha mások is csatlakoznának hozzánk, akik szeretnek mesélni, játszani, alkotni, táncolni. Hogy miért van szükség a Pompás Nagykövetekre? Mert így egyre többen vihetjük hírét annak, hogy ezek csodálatos és fontos dolgok.

Szeretettel gratulálunk Bencze Andinak ezúton is, és köszönjük, hogy kapcsolódott hozzánk.

Aki úgy érzi, szívesen lenne Pompás Nagykövet, jelentkezzen a pompasnapok@pompasnapok.hu oldalon! Gyertek, legyetek tagjai egy POMPÁS csapatnak!

Áldott adventet kívánunk minden pedagógusnak, szülőnek, minden mesélni, játszani, alkotni és táncolni szerető ismerősnek és ismeretlennek!

logo.jpg

 Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

közösség játék mese tánc Antoine de Saint-Exupéry Csíkszentmihályi Mihály Lev Tolsztoj tárgyalkotás pompás nagykövet Mert Marta Graham Szőcs Boldizsár