2018. jún 20.

77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek

írta: Zsótér Boglárka
77 nyomós érv, hogy te is olvass kortárs mesét a gyerekeknek

A kortárs mesékkel óvatosan bánik az ember, mert ki tudja, hol tűnik elő egy kóbor konnektor, amibe bele kell nyúlni vagy egy kócos lány, akinek meg kell húzni a haját, különben nem áll helyre a világ rendje. A kortárs mesék olyan másak. Vajon kellenek nekünk?

.... Várfalvy Emőke írását ajánljuk ma Nektek! Fogadjátok szeretettel! ....

dsc_3215_2.JPG 

A cinkos humor meg a jedik

Az egyre szaporodó gyerekkönyvesboltokban tele vannak kortársakkal a polcok. A gazdagon illusztrált, igényes kivitelű könyvek szinte rávetik magukat az emberre, úgy hemzsegnek bennük a kütyük, űrhajók, és eddig elképzelhetetlen szörnyek. S persze a minden féle pop-kulturális utalások, amitől az óvatlan felnőtt olvasó bármikor azon kaphatja magát, hogy szívből röhög.

Ha kortárs mesét olvasunk, egy kicsit visszakapjuk a gyerekkorunkat, hiszen együtt izgulhatunk gyerekeinkkel a végkifejletig, ami akciófilmeket megszégyenítő csavarban csúcsosodik ki.

Ha kortárs mesét olvasunk, a gyerekünk szinte mindent ért, hiszen a napi beszélt nyelv szókincsének legjavát hallja. S otthon is érzi magát a mesében, mert egy olyan világban járhat, ami a szomszéd szobában éppúgy lehet, mint a szomszéd galaxisban.

A kortárs mesékben az a jó, hogy üde színfoltként simulnak a népmesék és a klasszikusok közé, ha ügyes kézzel választunk a hatalmas választékból.

Tejbegríz betűtésztával és macskazenével

Míg a mai kisgyerekek szülei a Mindennapra egy mese – Vidám mesék – Grimm fivérek legszebb történetei Bermuda háromszögében töltötték óvodás és kisiskolás éveiket, addig a mai óvodások könyvtárának csak a pénztárca szab határt.

Magyarországon tucatnyi minőségi gyerekkönyvkiadó kínál jobbnál jobb köteteket, így szülő vagy pedagógus legyen a talpán, aki ki tudja választani az évente több turnusban bővülő kínálatból a legjobbakat.

Ha biztosra akarunk menni, a legjobb választást az antológiák, vagyis a több szerzős meseváltogatások jelenthetik. Ez nagyjából olyan, mintha a cukrászdában minden fajta tortából vennénk egy szeletet, valamelyik majd csak ízlik alapon.

Szerencsére a gyerekkönyv kiadók közül több is felismerte az antológiákban rejlő lehetőséget. A június eleji 89. könyvhéten jelent meg például egy régóta várt gyöngyszem Macskamuzsika címen, a Cerkabella kiadó gondozásában. Ez a kiadó korcsoportos könyvsorozatának negyedik tagja (korábban bölcsődés és óvodás mondókás könyvet – Toppantós, Válogatós  valamint betűrendes olvasókönyvet – Dzsungeldzsem - is megjelentettek nagy sikerrel).

dsc_3203_2.JPG

Nagyon állat mesék és egyéb furcsaságok

A Macskamuzsika kimondottan a jó mesehallgató korosztálynak, vagyis a nagyobb óvodásoknak és a kisiskolásoknak készült. Érdekessége, hogy a legismertebb kortárs szerzők (Berg Judit, Mészöly Ágnes, Lackfi János, Finy Petra, Majoros Nóra) mellett helyet kaptak benne kevésbé ismert meseírók művei és néhány közkedvelt klasszikus is: Lázár Ervin, Zelk Zoltán vagy Móra Ferenc tollából.

A 77 mesét 6 témacsokorba fésülték, ami nagy segítség lehet a gyors és hatékony meseválasztásban, ami a korosztály türelmes viselkedésre való hajlandóságát ismerve nem kis előny.

  • Óvodás
  • Mindennapos
  • Állatos
  • Varázslényes
  • Legendás
  • Bolondozós

meséket találhatunk a könyvben, 1 és 3 oldal közötti terjedelemben, így fiúknak, lányoknak, gyors jó éjt puszihoz, vagy elmélyült délutáni kuckózáshoz egyaránt találhatunk benne csemegét.

Arra, hogy irodalmilag valóban értékes, minőségi szövegekkel kalauzolhatjuk el gyerekeinket egy nagy autómosásra, a Trapist-1 naprendszerbe, vagy Csikorgó, a fagyikirály udvarába, a szerkesztő, Lovász Andrea személye a garancia. Ő ugyanis nem csak a kiadó vezető szerkesztője, de hazánk egyik legelismertebb gyerekirodalmi kritikusai is egyben.

A 236 oldalas könyv igényes képi világáról a különleges gyermeki nézőpontot tökéletesen megragadni képes Kismarty-Lechner Zita gondoskodott.

dsc_3205_2.JPG

Ha eddig féltél kortárs könyvvel színesíteni a mesetárad vagy csak egy igazán jó-ár érték arányú kötetet keresed, a Macskamuzsika tökéletes választás lehet, akár egy, akár harminc gyerek hallgatja majd a belőle választott mesét. 

A Macskamuzsikát ITT rendelheted meg kedvezményesen

Szeretetettel ajánljuk Várfalvy Emőke blogját sok-sok mesével: avarfalvimesek.blog.hu

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese kortárs mesehallgatás mesemondás kortárs mese várfalvy emőke avarfalvimesék