2018. júl 04.

Nyári kaland gyereknek és felnőttnek egyaránt

írta: Kormos Rebeka
Nyári kaland gyereknek és felnőttnek egyaránt

Kim John Payne szerint: "...a sietés szüneteiben – „ezekben a földöntúli pillanatokban” – épül a legtöbbet egy-egy kapcsolat..." Mi évek óta ezt az inspiráló gondolatot idézzük fel saját gyerekeinkkel kapcsolatban és táboraink szervezése során. Ez egyféle perspektívaváltást jelent, a staycation divatjának hódolva. 
Staycation, avagy maradj otthon ezen a nyáron című cikkünkben konkrét ötleteket szedtünk össze, hogy ezzel is támogassunk ezen az úton, miszerint töltsd a lehető legtöbb időt a gyerekeiddel vagy a gondjaidra bízott lúrkók értő figyelmedből kapjanak a legtöbbet. 

nyito_kep.jpg

Összegyűjtöttük az elmúlt évek népszerű cikkeit a 3+1 nyári kedvenc című bejegyzésben.

Semmittevő királyság és a cirkáló porcicák

Valljuk be, irigylésre méltó, ahogy apróságaink teljes lelkesedéssel bele tudják vetni magukat egy-egy tevékenységbe. A házimunka csodás küldetés, ahogy a gyerekszáj mondja: " Megregurgulázom a porcicákat! Jó, Anya?!" Amikor ezt hallottam, fülig érő szájjal vetettem bele magam a kalandba a kisfiam oldalán. Nagy móka volt, a lakás tiszta lett. A teljes képhez hozzá tartozik, hogy kétszer annyi időbe telt a takarítás, mintha egyedül csináltam volna. Mégsem bántam, mert kikapcsolódást jelentett az 5 éves szemével látni egy rutinfeladatot és áthangolódni. A hatékonyság helyett, a tapasztalati tanulást előnyben részesíteni pedig kimondottan kijózanító volt. Felettes gondolat, hogy a mindennapos feladatok közötti felőrlődés helyett sugalljuk gyermekeinek, hogy a felnőtt élet az önrendelkezés, tudás és tartalmas időtöltés, hasznos munka elegye. Természetesen ez itt jól hangzik, de magunkban sok rutint, szokást kell áthangolni és néha a környezetünket is meg kell győznünk, hogy apróságaink érdekében érdemes ezt a macerát vállalni.
A nyár pedig tökéletes ehhez hasonló új gondolatok, szempontok és szokások bevezetésére.

montessori_otletek.JPG

Sok mindenre jó népmesék

A fentiek helyett ismétlődő jelenet, hogy "csak ezt gyorsan megcsinálom" gondolat mellett a gyerekeket a tv vagy tablet elé pottyantjuk és örülünk, hogy célszerűen haladunk teendőinkkel. Eltelik egy kis idő és azt tapasztaljuk, hogy ez a mindennapok részévé válik, majd azt sem tudjuk kinek reklamáljunk, hogy a gyerekünk nem halad jól az olvasással, demotivált bármilyen közösen végezhető feladatban és a frusztráció növekszik.
Saját életünk és több 10.000 gyermekkel végzett munkánk tapasztalata szerint az óvodás és kisiskolás korosztály számára tökéletes műfaj a mese. Ezen belül a népesék, amelyekbe elmerülhet a gyermeki fantázia és új motivációk születnek a kis buksikban.
Koncepciónk szerint - Nevelés játékkal és mesével - a népmeséinkkel való napi fél, 1 óra foglalkozás hatalmas eredményeket hozhat. A több évszázados meseszövegek olyan fontos üzeneteket hordoznak magunkban, miszerint a "jó tett, helyébe jót várj" vagy "minden jó, ha jó a vége". Miközben pedig a gyerekek beleélhetik magukat egy-egy kedvenc szereplő vagy félelmetes karakter szerepébe, fontos belső munkát végeznek, többek között a belső képalkotás folyamatát. Ez az agyi művelet fontos a későbbiek során az olvasási képességek, az elvont gondolkozás és hova tovább a kreativitás kifejlődéséhez.
evszakok_mesei.jpg

 

 

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

képességfejlesztés vakáció nyári szünet népmese népi játékok akkreditált képzés élménypedagógia tapasztalati tudás staycation Kim John Payne akkreditált pedagógus továbbképzés élményközpontú oktatás néphagyományok az oktatásban élőszavas mesemondás 5 kredit pont 30 kredit pont előadás meséről nyári képzés néphagyományok a gyereknevlésben