2018. júl 18.

29+1 tipp nyárra Budapesten 3 picivel - egy édesanya kipróbált ötletei

írta: Zsótér Boglárka
29+1 tipp nyárra Budapesten 3 picivel - egy édesanya kipróbált ötletei

Lipkáné Temes Évi egy csodás nő, aki feloldódott az anyaság örömeiben. Sugárzik a boldogságtól, szeretettel mesél a 3 gyermekes család életéről, ezek mellett pedig ír. Ír nektek, nekünk és milyen jól teszi. Az ő szemszögéből, az ő értékrendjével megvizsgálni bizonyos kérdéseket igen izgalmas és elgondolkodtató. Ma arról olvashatunk, miként oldja meg a hosszú nyári szünetet két 6 év alatti gyermekkel és egy pici babával Budapesten.
Fogadjátok nyitott szívvel írását!

36697045_2540934242599156_2261680669417537536_n.jpg

 

Amióta nem írtam nektek, megszületett a 3.gyermekünk, Marci! 
Fantasztikus élmény volt és azóta is úszunk a boldogságban.
A lányok (6 és 3 évesek) imádják, Ő pedig cukibbnál cukibb mosolyokkal, nevetésekkel "válaszol". 
Június eleje óta itthon van Viki is, hiszen elballagott az oviból, Bogi pedig a játszó csoportból, ahova hetente egyszer járt, hogy szokja a közösséget, ugyanis szeptembertől ovis lesz. 
6 hete tehát négyesben töltjük a napjaink nagy részét és meg kell mondanom, imádjuk mindannyian! 


A cikk azoknak szól, akik hozzám hasonlóan otthon vannak a gyerekekkel és szeretnék élménydús, fantasztikus, de egyben nem drága, és bonyolult programokkal színesíteni a nyarat. :) 
Mint írtam, nálunk jelenleg egy 6, egy 3 éves és egy 3 hónapos gyerek van, így a kicsire is gondolván, idén nyáron például nem megyünk sokszor strandra, keveset használjuk a BKV járatait (ez mondjuk nekem könnyebbség, a babakocsi ugyanis piszok nehéz) és nem megyünk moziba vagy zajos helyekre. 


Hétvégén természetesen apával közösen is rengeteg helyre utazunk, de oda mindig együtt és kocsival, így az külön felsorolást érdemelne... 
3 gyerekkel egyedül ugyanis nem indulok Szentendrére, a Veszprémi Állatkertbe, Maciparkba, Tropicariumba stb.  Ezek igazi családi kiránduló helyek/programok, ahogy még sok más is, így csak közösen vágunk nekik. :) 
Kiváló úti célok vannak azonban a hétköznapokra Budapesten, vagy annak közelében ezeken kívül is. 
Mi jelenleg gyakran csak fél napra megyünk, azaz 9 körül már a helyszínen vagyunk és 12-kor indulunk haza, mivel alvásidő van. 
(A 6 évesem is sokszor bealszik, de azt beszéltem meg Vele, hogy 1 óra pihi mindenképpen van, ha nem alszik el, akkor is. Utána kijön, rajzol, kirakózik, vagy beszélgetünk, de a délutáni kb 2 óra nekem is feltöltődéssel, pihenéssel telik, ez fontos, mert így délutánra sem leszek teljesen zokni. :D ) 

 
Strand: Ugyan fent írtam, hogy idén nem megyünk sok strandra, de a szenzon nyitó pancsolásunk azért megvolt a gyerekekkel. 
Felpakoltam mindhármat és egy hétfői napon elmentünk csobbanni!! Szuper volt!! 
A kicsi egy felfújható napellenzős járgányban ringatózott a vizen, majd mikor elaludt, leparkoltam az árnyékba és fürödtem, játszottam a lányokkal. (edzésnek sem volt rossz, mert 5 percenként kikecmeregtem és nézegettem a fiatalurat is. ) 
Szuper strand a Római és a Pascal, ez utóbbi családi öltözővel, tusolóval, benti fedett baba, gyerek medencével, kinti csúszdákkal, gyönyörű játszótérrel, árnyékolókkal nálam nyert. 

35065938_2492331007459480_2390885942949838848_o.jpg


Piacozás: Kispesti vagy a Lehel téri a befutó nálunk. Imádják a gyerekek és mi is, mert rengeteg friss és finom áruhoz jutunk egy helyen.
Utána érdemes megnézni a Lehel téri piac mögötti kisebb, vagy 2 utcával beljebb lévő óriás játszóteret! 

Orczy kert: Csodálatosan felújított, nagy játszóterekkel felfegyverkezett park, tóval, kacsákkal, szökőkúttal, és kis büfével! 

Újhegyi Mély-tó: Szintén kacsák, szökőkút és büfé vár, ahol limonádé, jégkrém, palacsinta is kapható.
pixlr_20180703122927438.jpg

Városliget:  Dettó, bár palacsintáról nem tudok a tó környékén. :D 

Sportliget: Az Újhegyi Mély-tó mellett van gyakorlatilag és 2 nagy játszótér is helyet kapott egymás mellett. 
2 óriás fém cső csúszda is van, a mögötte lévőn pedig lecsúszó pályán játszhatnak a gyerekek. Hátránya, hogy nincs a közelben WC.
Kispesti vizes játszó: A kezdeti lelkesedés miatt 10 után már sokan voltak, NAGYON sokan, de gondolom csillapodnak majd a kedélyek. 
Árnyék kevés van, naptej, napsapi mindenképp kell! 

Bikás park: 4-es metró egyik megállója, de kocsival is jól megközelíthető. 
Van egy pici tó, és nagy dombok, trambulin a talajba építve, játszó kicsiknek és nagyoknak, vizes játszó is található az egyik sarokban, ahogy egy-egy pavilon is asztallal, ha valaki ott uzsonnázna. 
pixlr_20180623123328651.jpg
Csepeli játszó: (Igazából ez még Erzsébeten van, de ez a név ragadt rá.) http://minimatine.hu/vizes-jatszoter-hullam-csonakhaz/
Árnyék itt sem igen van, de WC igen. A Duna mellett friss illat és strand hangulat van, szuper játékokkal, lecsúszópályával. 
Kispesti Petőfi utcai játszópark: 50-es villamos vonalán, árnyas park, elkerítve külön tész kicsiknek, és nagyoknak is.
Szuper játszótér rengeteg klassz játékkal, WC-vel és edző résszel a felnőtteknek. 
Kós Károly játszó: Szintén van mellékhelység, és nagy területek piknikezni, rollerezni, bicajozni, sétálni, de játszani is bőven marad hely. :) 
Budai vár: Nagyon szeretik a lányaim, bár 3 gyerekkel még nem voltam itt, mert a babakocsit nem akarom felvonszolni. 
Mi a Deák tértől megyünk busszal és az ott tesz le, majd miután megcsodáltuk a várat, lesétálunk az alatta lévő Mátyás király játszó udvarba, aztán elbattyogunk a silkóhoz és lemegyünk a Lánchídhoz. 
Onnan is megy a busz, ami visszavisz a Deák térre. :) 

Kopaszi-gát: Délelőtt annyira nyugis, csendes és megmondom őszintén, hogy imádom az ilyen programokat, ahol nincs tömeg, és csak megyünk egymás mellett, beszélgetünk, közben a kicsi is jót alszik a levegőn, finom "víz illat" van, nézzük a Dunát és annyira békés minden... 
Visszafelé kicsit bementünk a játszóházba is, imádják, ami ott van a Kopaszi közepén! Marci pedig a kis kötél hintában feküdt, én meg kényelmesen elhelyezkedve löktem Őt és közben figyeltem a lányokat. :) 
pixlr_20180625121526366_2.jpg
Fánkozás: Az Arany János utcai metró megállótól 5 percre gyalog van egy szuper fánkozó és látványkonyha. 
Szerintem nem kell többet mondanom... Ja, de... Fantasztikus turmixok is vannak. :D 
Zoo Cafe: Sorra hozzák ki az állatokat és az asztalon csúsznak, másznak, de kézbe is vehető mind. Nagyon cukik, de nálunk a nyuszi épp morcos kedvében volt, szóval óvatosan.
 
Játszóház: Nem vagyok oda a játszóházakért, mert drágák és túl sok gyerek van egy helyen, ami betegségek szempontjából nem túl előnyös, plusz ha véletlen hétvégén, vagy délután keveredik az ember ilyen helyre, őrületes tömeg van és hangzavar, de olykor hétköznap délelőtt belefér egy egy esős napon. :) 
(Vannak kedvezményes napjaik, érdemes figyelni. )

Állatkert, Holnemvolt Vár: Mindenki ismeri, szerintem mindenki szereti is, egész napos csúcs program! 
Van egy nap 2x zsiráf etetés is, ez külön 1000 Ft kb 1 felnőttnek és 2 gyereknek, de adnak érte zsiráf nyamit amit Ők előszeretettel megeszegetnek. 
Érdemes átmenni a hol nem volt várba is, ahol nagy játszóterek, óriás mozgó hordó, ki házak és mesefigurák várnak. 
Rengeteg 200 Ft-os és papír pénz legyen nálatok, mert zsetonokat kell váltani bizonyos játékokhoz és vissza nem ad az automata... 

Természettudományi Múzeum: Havonta egyszer ingyenes, méghozzá minden hónap első vasárnapján. Aki szeretne fotózni, a kasszánál kap fotó jegyet, 600 Ft-ért, különben úton útfélen szólni fognak, hogy nem szabad fényképezni. 
Érdemes megnézni az állandó kiállítást, az aulából jobbra található tengeri világot, a kinti dino parkot (nem nagy, de pár száz Ft-ot megér) és a liftnél elbújó elefánt csontvázat! 
Piknik a közelben: Bármilyen park, vagy tisztás megteszi, de vigyünk hozzá plédet, múanyag poharakat, teát, kávét, szendvicseket, házi kekszet, és mehet a beszélgetés, labdázás, tollasozás, stb.
Pláza meló: Egy forró napon jó lehet betérni egy hűvös plázába és megvenni mindazt ami a nagybevásárlások alkalmával kimarad. ÉS hogy a gyerekeknek is élmény legyen, a TESCO-ban pl Ők lehetnek a kasszások. Van önkiszolgáló részleg és ott nem sürget senki, Ők kereshetik meg a vonalkódot, "pityegőzhetnek", beüthetik hány zsömlét vettek, stb. Tuti a siker! :) 

KÖKI tetőjátszó: 
Ha már pláza és TESCO, a müller melletti lifttel menjüetek fel a legfelső emeletre és ott a kijárat után szép panoráma tárul elétek. :) 
Jobbra tartva előbb utóbb egy szép kis jártszóteret találtok. Mi évekig nem tudtuk, hogy ott ilyen is van. :D (Árnyék szintén sem sok van. ) 

Kórházi adomány: A nagylányommal 4 éves korában 3 éjszakát kórházban töltöttünk egy vírusfertőzés miatt. A kanül behelyezése után választhatott magának egy kutyust és ezen az emléken felbuzdulva rengeteg plüsst és játékot válogattak ki a csajok amik ezúttal a traumatológia osztály kis betegeit derítik jobb kedvre. :) 
Én teszek egy próbát arra, is, hogy hátha láthatják majd a lányaim kinek okoztak örömet, így otthagyom az e mail címem, hátha érkezik egy egy fotó amin a bevitt állatka társra talált. :) 
 
Bicajozás, görkori, roller: Jó felkerekedni és egy egy porosodó járgánnyal útnak indulni. Lehet, újra kedvenc lesz. :) 

Sarazás kimaxolva: Elő az óriás háztartási vödrökkel, kiürült 5 literes flakonokkal, és irány a játszótér. 
Lehet benne vizet hordani és bugyiban összesarazni magunkat és mindent. (Mármint elég ha a gyerekek vannak bugyiban. :D ) 
Újpesti óriás homokozó: Újpest központtól 5 perc sétára található és a szélén nyugágyak a szülőknek, játékok a kicsiknek, szökőkút a tér közepén, fagyizó, stb. 

Tarzan Park: Egész nap elvannak itt a kicsik, van vizes része is, bár árnyék itt is kevés lesz. 
Margit-sziget: tavaly metróval, villamossal, majd a Boráros tértől BKV hajóval mentünk és fantasztikus volt!! :) 
A zenélő szökőkút, a játszóterek, a nagy fák, az óriási rét, a kis állatkert, a lovaglás, a gyerekek egyik kedvence lesz. :) 
Feneketlen-tó: Körbe lehet sétálni, szép a környék, és azt hiszem a kacsák mindig érdekesek a kicsiknek. :) Egy jó kis rollerezés is jöhet a tó körül. 
 
Apa munkahelye: Ez egybe köthető a gyerekekkel együtt sütéssel, főzéssel is és így meglepjük apát egy kis házi finomsággal, Ő pedig meghív minket egy ebédre, vagy sütire a cég éttermében. ;) 


+ egy nyári esős tipp:  Keressünk otthon gumikacsákat és vigyük le a legnagyobb pocsolyába. 
Gumicsizma, lapát, vödör és mehet a vízhordás is. :) 
Ha meleg van, mehetnek bele kivételesen mezítláb is, sőt, ugrálhatnak is, aztán otthon irány a kád! :D 
Azt hiszem örök emlék lesz. :) (Ha estig nem koszolják össze magukat újra, az esti fürdés pipa, és több idő marad meseolvasásra. ;) )

Hosszasan lehetne még folytatni a sort, hiszen a gyerekekkel millió programot lehet és érdemes is csinálni, mert évek múlva visszatekintve csak az fog számítani, hogy mit adtunk Nekik! 
A közösen átélt élmények sokkal többet jelentenek a gyerekeknek, mint hisszük. 
A sok együtt töltött idő, nevetés, játék és program meghatározó lesz felnőtt korukban is és nem utolsó sorban nekünk is jó érzés majd visszatekinteni, mennyi mindent csináltunk együtt!! :) 
A csillogó szempár és a mondatok, hogy "anya, milyen jó programokat találsz ki nekünk, dejó helyre jöttünk megint, köszönöm!", minden energiabedobást megér! :) Jó szórakozást, használjuk ki a maradék 6 hetet! :) <3 
*****************************************
Köszönjük Évinek a remek ötleteket! Reméljük, sokat kipróbáltok belőle Ti is!
Szeretettel ajánljuk mondókás kiadványunkat, amely papírmentes, környezetkímélő, hiszen online letölthető formában kapható. 24 mondókát találtok benne kiegészítésekkel, ötletekkel! Itt rendelheted meg: KATT!
mondokas_borito.jpg
Szólj hozzá

család gyerek szülő gyerekek nyár nyári szünet staycation nyár Budapesten Budapesten gyerekkel