2018. okt 24.

3+1 mese életről, halálról, és az élet körforgásáról

írta: Náfrádi Anikó
3+1 mese életről, halálról, és az élet körforgásáról

Halottak napjához közeledve egyre többször jut eszünkbe saját mulandóságunk. Elgondolkozunk a halálról, a születésről, az élet körforgásáról. Ilyenkor emlékezünk meg elhunyt szeretteinkről, hozzátartozóinkról, őseinkről. Az elmélyüléshez Mesetárunkba összeválogattunk Nektek a világ mesekincstárából néhány népmesét, amelyek az élet, a halál, az újjászületés témáját járják körül!

1. "Az életet senkinek sem szabadna elfelejtenie!”

Egy csodálatos, megindító afrikai népmese, az Élet hatalma bátran szól az élet mindent felülmúló erejéről.

vladimir_kush.jpg Fotó: Vladimir Kush

2. "Az ember élete olyan, mint a bambuszé”

A kő és a bambusz brazil népmese az emberi élet törékenységéről, múlandóságáról szól kijózanító egyszerűséggel. Mi végre is élünk? Mi ad értelmet az emberi életnek? A mese elbeszéli ezt nekünk!

stone_and_bamboo_in_tai_hu.jpg

Fotó: Wen Cheng-ming: (Stone and Bamboo in Tai Hu)

3. "Gyere, komám, most már velem!”

 Nehéz elfogadni az elmúlást, az élet rövidségét. A szegény halász sárfala népmese emlékeztet rá, hogy bizony a halál előbb-utóbb mindannyiunk ajtaján bekopogtat.

308337_213172192072830_100001401530657_626131_8064023_a.jpgFotó: poetrymysoul

4. “Bizony a dalnak nincs vége soha!”

Andersen lenről íródott meséje az élet gyönyörű körforgását, soha nem múló folytonosságát mutatja be. Mi van a halál után? Azt csak a Jóisten tudja, de hogy az életnek – mint ahogy a dalnak sem – sosincs vége, az egészen biztos!

len.png Fotó: Pixabay

Gyász és a mesék - veszteségfeldolgozás népmesékkel

A Nyulacska harangocskája jól ismert történetében a veszteség maga konkrétan megjelenik.
Így ez a mese különösen alkalmas arra, hogy segítségével megismerjük, átérezzük a
veszteséghez kapcsolódó érzéseket, majd a veszteség élményén túl elkezdjük keresni a kiutat és elinduljunk a megoldás felé.

1170285845_1.png

Letölthető füzetünk segít megmutatni és feldolgozni a veszteséggel kapcsolatos érzéseket, és megtalálni a továbblépés lehetőségét.
Klikk! Meglátogatom a webshopot!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

élet a halál körforgás múlandóság népmese újjászülétés veszteségfeldolgozása népmese-feldolgozás mesével népmesével veszeteség hagyományban