2018. dec 11.

A piros tojás

írta: Kormos Rebeka
A piros tojás

piros_tojas.jpgForrás: www.9honapbaba.hu

Amikor az Úrjézus halál volt a földön...

    meghalt, eltemették, de haramadnapra föltámadt. Az emberek vitték mindenfelé a nagy hírt, hogy:
- Feltámadt a Mester!
Egy kislány is híresztelte a faluban, hogy feltámadt az Úrjézus. A kötényében tojás volt. Akkor azt mondta neki az egyik ember:
- Nem hiszem el, hogy Jézus feltámadt, csak akkor, ha a kötényedbe pirossá változik a tojás.
A tojás abban a minutumban pirossá változott a kislány kötényében. Azóta festenek az emberek Jézus feltámadásának emlékére piros tojást. 

Forrás: Parasztbiblia
Interneten fellelhető részletek: http://bakternota.blogspot.com/p/parasztbiblia.html

A húsvéti ünnepkörhöz mesegyűjteményünk 17 népmesét tartalmaz, amelyek közül 13 magyar népmese, 4 pedig más népek meséi közül került kiválasztásra. A szimbólumokon keresztül szeretnénk közel hozni a ma emberéhez is az archaikus mesék gondolkodásmódját. A felnőttek mesélésén, meseolvasásán keresztül a gyerekek megannyi érdekes történetet járhatnak be a tavaszi szünet napjaiban, a húsvétra hangolódva.
A Pompás Napok Nagykövetei több meséhez kapcsolódóan, ajánlásaikkal is kiegészítették a mesegyűjteményt, így segítve az intézményi vagy családi ünnepre hangolódást. Ők egytől egyig elkötelezett pedagógusok, gyermekekkel, felnőttekkel foglalkozó szakemberek. Különböző korosztályokkal tapasztalták már a népmesék jótékony, minden intelligencia területet megmozgató hatását. 
Az elektronikus kiadvány ára: 2.500 Ft

Megnézem a kiadványt!
Húsvéti mesegyűjtemény magyar és más népek meséivel

viragos-husvet-pompasnapok_hu.jpg

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

húsvét mese szünet családi húsvéti tavaszi mesetár népmese magyar népmese óvodásoknak iskolásoknak húsvétra parasztbiblia A piros tojás mesegyűjtemény szünetre