2019. már 27.

Lehet nélküle élni, de nem érdemes...

írta: Kormos Rebeka
Lehet nélküle élni, de nem érdemes...

... mármint a népmesék, a népi játékok nélkül.
...avagy egy jó hangulatú, módszertani megújulást adó, 3 napos program nélkül.

20181201_150439.jpgIntézményi pedagógus képzés, Lókút 2018.

Talán minderre gondolt 30 órás továbbképzésünk egyik résztvevője, akinek mai BLOGSZERDAI cikkünk címét köszönhetjük.

Kezdjük az elején!

7 évvel ezelőtt egy néptáncpedagógus és egy mesélő találkozott. Ezek voltunk mi: Bogi és Rebeka - a Pompás Napok alapítói -. Egy 4. osztályos csapattal csodás mesés, táncos, játékos alkalom született akkori tudásunk legjavaként. Majd egyik alkalom követte a másikat és sok Pest megyei óvodába és iskolába hívtak meg minket.

iskolai_programok.jpgIntézményi népmese foglalkozás, Pomáz, 2013.

Azóta sokat tanultunk neves és kevésbé ismert meseszerető szakemberektől, mesélőktől, kutatóktól, néprajzosoktól, színházi emberektől, élménypedagógusoktól, irodalmároktól, hagyományokban jártas kedvtelőktől, de legfőképpen a meséktől. 

elte_ovonokepzo.jpgMódszertani, gyakorlati bemutató az ELTE Tanító-, és Óvóképző Kar, 2014.

Alakítottak minket a kereteket adó, akkreditációs folyamatok, a pedagógusok visszajelzései, a gyerekek szűnni nem akaró játékkedve és családtagok, barátok intő szava, bátorítása. Számos inspiráló egyénnek köszönhetően a folyamatos fejlődés lett a mindennapi feladatunk.

_pompas_csapat.jpgIntézményi pedagógus képzés, Budapest 2016.
Balról-jobbra: Berta Alexandra, Csenki Zalán, Dr. Deák-Zsótér Bogárka, Kárpáti Szilvia, Kormos Rebeka

Megerősített és tudásunkat elmélyítette Boldizsár Ildikó. Alapvető kérdésekre irányította figyelmünket Szilágyi-Varga Zoltán. Csodás hanggal és citerajátékkal ékesített minket Berta Alexandra, Tóth Dorottya, Csonka Boglárka és Németh Béla. Játékostársaink lettek Izsák Zoltán Sotiris, dr. Sándor Ildikó és Kovács Henrik, akik a népi játékok és néptánc területén követték figyelemmel munkánk. Nagyszerű mesemondókkal ismerkedhettünk meg, akik hatottak ránk egyéniségükkel. Példájuk erőt adott a mesék világában tett "utazásainkhoz", amelyek olykor embert próbálóak voltak. Vidám, bátor lelkű alkotó társak álltak mellettünk mesejátékaink, meseösvényeink alkalmaival, akikkel több ezer gyermek arcára csalhattunk mosolyt. Látásmódunkat színesítették dr. Bárdos József, dr, Kádár Annamária, dr. Raffai Judit, Vaskor Gréta írásai. Se szeri, se száma mindazoknak, akiknek hálásak vagyunk nyitottságukért, figyelmükért és megosztott kutatási tapasztalataikért. Meg kell említenünk azokat is, akik alkotási teret biztosítottak számunkra az elmúlt években és pártoló szándékuknak számtalanszor adták jelét, amely minden alkalommal megerősített bennünket, hogy jó úton járunk.

felnott_meseelmeny_csoport.jpgNyílt módszertani nap, Budapest 2017.

Az összegyűjtött tudásból, tapasztalatainkból és megfigyeléseinkből pedig megszületett a népmesék, a népi játékok és tárgyalkotás ötvözésének módszertana. Mindennek pedig az a célja, hogy a népmese, kultúránk e csodás és sokrétűen használható esszenciája ismét visszakerülhessen méltó helyére, a családok és közösségek mindennapjaiba.

pompas_napok_modszertani_felkeszules.jpgAkkreditált, 30 órás képzés, Budapest 2018.

Egyre növekszik azon pedagógusok csoportja, akik felismerik a népmesék intézményi integrációjának módszertani lehetőségét. Ők azok, akik tömegesen képesek elérni a felnövekvő nemzedéket. Általuk van reményünk, hogy a hagyomány elszakadt szálaihoz, a mai apróságok már kapcsolódni tudnak, és majdani szülői feladataikba be fogják tudni illeszteni az évszázados tudás legjavát. 

20190322_144718_1.jpgAkkreditált, 30 órás képzés, Budapest 2019.

A múlt hetünk volt eddigi, mesékkel töltött időnk igazi erőpróbája. 6 nap leforgása alatt közel 60 pedagógus végezte el 30 kreditpontos akkreditált képzésünket.

velemeny_2.jpg

Sorra adhattuk át a tanúsítványokat óvópedagógusoknak, tanítóknak, pedagógiai asszisztenseknek, akik között volt pályakezdő és 25-30 éves munkatapasztalattal rendelkező kolléga. 

img_6162.jpgIntézményi, 3 napos képzés, Érd 2019.

Megható volt, ahogy a képzési csoportok elköszöntek tőlünk a kurzusok végén, dalba foglalt imádsággal, mesei szófordulattal, öleléssel és elismerő szavakkal.
Mindezek motiválóan hatnak ránk, hogy hétről-hétre bővítsük a Mesetárat, elérhetővé tegyük kidolgozott foglalkozás terveinket, tematikus alkalmakat szervezzünk. Köszönjük az elmúlt 3 év résztvevőinek is, hogy visszajelzéseikkel motiváltak, alakítottak minket s ha kellett véleményüknek, kétségüknek is hangot adtak. 

velemeny_1.jpg

Haladunk tovább a mesés úton!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

népmese népi játékok akkreditált képzés Boldizsár Ildikó tárgyalkotás akkreditált pedagógus továbbképzés pedagógus képzés dr. Bárdos József dr. Raffai Judit