2019. máj 18.

Mesék az oktatásban és nevelésben konferencia margójára

írta: Kormos Rebeka
Mesék az oktatásban és nevelésben konferencia margójára

Előadóként vehettünk részt a II. Metamorphoses Meseterápiás Konferencián. A mese és az oktatás, nevelés kapcsolatáról szóló előadások és gyakorlati bemutatók, jelesül nevezett "workshopok", a meseterápiára épülő módszertani sokszínűséget mutatták be.

60959598_2162401480516413_2788703032429248512_n.jpg

Fotó: Tátrai Vanda

Boldizsár Ildikó, a meseterápia alapítója és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület elnöke köszönti a résztvevőket.

Bár a Pompás Napok alapítóiként a saját módszertanunkat és akkreditált képzésünket mutathattuk be, nem csak a mese középpontba való helyezése volt az egyetlen összecsengés. A népmese, népi játékok és tárgyalkotó tevékenység ötvözésének lehetőségei óvodában és alsótagozatban című képzésünk és népmese foglalkozásaink tapasztalataival több párhuzam mutatkozott az előttünk és utánunk szóló kutatókkal, szakemberekkel. 

Fickó kutyánknak pedig ismét sikere volt! Mert ez az a hűséges jószág, aki a gazda lábától nem tágít, és étlen-szomjan tűr napokig a palota ajtajában, ahogy a Csillagszemű juhászt várja.

20190518_081142.jpgFonal kutya, ami a Csillagszemű juhász című mese mondása közben készül el.

A sorszínűség szinte forgatagként hatott a hallgatóságra, így sokak kérésére itt osztjuk meg előadásunk anyagát.
A népi kultúra elemeinek ötvözése az oktatási és nevelési intézményekben.

pompas_napok_eloadas.PNG

Számunkra a mai nap azt a bizonyosságot hozta ismét, hogy a népmese mai is élő műfaj és bármennyire is magával ragadja az embert az archaikus emberideál, előadásmód, közlési forma, a mai ember számára is felfedik magukat a mesék és emberi történetek rétegei. Az bizonyos, hogy az emberi tudás olyan esszenciáiról esett ma is szó, amely az emberi működés és természet olyan folyamataira mutat rá, amelyek mit sem változtak több száz vagy ezer esztendeje.

Köszönet a szervezőknek, köszönet az Metamorphoses Meseterápiás Egyesületnek, hogy ez a nap létrejöhetett és mi is aktív részesei lehettünk! A hallgatóságnak pedig az odaadó és kitartó figyelmet, amivel érvényt adtak annak, hogy a mese mai is fontos!

20190517_092026.jpg

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesékkel kapcsolatban kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Tematikus gyűjteményeinket pedig időről-időre érdemes meglátogatni. Mesetárunk hetente új mesével bővül. Játéktárunk szintén egy bővülő gyűjtemény.

Szólj hozzá

meseterápia Boldizsár Ildikó meseterapeuta meseterápia konferencia metamorphoses meseterápia mesekonferencia