2019. okt 09.

Családokat és gyerekeket segítő meseterapeuta

írta: Kormos Rebeka
Családokat és gyerekeket segítő meseterapeuta

A mese szót hallva, folyton felvetődik, hogy ez "csak" gyerekműfaj?
A meseterapeuták között elfogadott vélemény, hogy ha csupán a gyerekeknek tálalják népmeséinket, és az arra érdemes műmeséiket, akkor is elegendő a teendő. Ők azok a szakemberek, akik Boldizsár Ildikó meseterápia módszertanát elsajátítva, a Metamorphoses Meseterápiás Egyesületbe tömörülve végzik munkájukat gyerekekkel, felnőttekkel, közösségekkel különböző fókuszú tematika mentén, de biztosan a meséket segítségül hívva.

Náfrádi Anikó, alkotó-fejlesztő meseterapeuta elsősorban óvódás és kisiskolás gyerekkel dolgozik. A Pompás Napok csapatának tagjaként, előadásai során pedig a felnőttek tudását igyekszik szélesíteni.

Ezen a nyáron Csontos Eszter, pszichológussal, a Borsmama Otthon Műhelyben dolgoztak együtt:

Már kisgyerekként elvarázsolt a szabad mesélés varázsa. Édesapám gyakran mesélt estenként fejből. Azóta sok idő eltelt, de olyan nagy szerencsében van részem, hogy mostanában férjem meséit hallgathatom lopva, minden lefekvéskor fiaink mellől. Van egy családi mesénk az ősemberekről akik különös módon pont hasonló kalandokba keverednek mint a fiaink. Őszintén mondhatom, hogy ez a mese mindannyiunk kedvence.
Anyaként és pszichológusként egyaránt régóta vágytam rá, hogy a meseterápiás módszer világába kicsit jobban bepillanthassak. Aztán véletlenül a közösségi háló feldobta Anikó workshopját, és a harmonikus és letisztult hirdetés, no meg a tartalom egyből elkapott. Felkerestem, hogy lenne-e kapacitása nálunk is tartani ilyen alkalmat. Először a workshop, majd közkívánatra a többnapos mesetábor keretében láthattuk vendégül őt. Azóta mind a gyerekek, mind a Borsmama anyukái szívükbe zárták őt.

foto_csontos_eszter_borsmama.jpgFotó: Csontos Eszter, Borsmama Otthon Műhely

Az első Borsmamás workshop azt a témát fogta át, hogy melyik életkorban mit és hogyan érdemes mesélni a gyerekeknek az otthoni mesélés során. Mindezt Anikó előzetes egyeztetések alapján a kisgyermekes szülők igényeire, kérdéseire épített fel. A közösségi tér vezetője így írt erről az alkalomról:

Előzetes várakozásaimnak megfelelőn a „hogyan meséljünk” workshop végtelenül precíz és tartalmas volt. Anikó lendületes és profi előadásmódja még minket felnőtteket is visszarepített a gyerekkorba.

A szervezők felbátorodva félnapos mini családi nyári tábort is szerveztek a meseterapeuta vezetésével.

foto_csontos_eszter_borsmama_2.jpgFotó: Csontos Eszter, Borsmama Otthon Műhely

A mesetábor kicsit személyesebb hangulatban telt. A mesék igazi közönségével, a gyerekek között élveztük az élőszavas mesélést. Az különösen pozitív visszajelzést kapott, hogy Anikó teljesen naprakész ötletekkel készült a mai modern mesék ajánlásában.

 

Anikó korábban megjelent legnépszerűbb cikkei a www.pompasnapok.blog.hu oldalán: 
3+1 mese életről, halálról, és az élet körforgásáról 
Ünnepváró mesék adventre
Hogyan csináljunk kedvet a mesehallgatáshoz?

Valóban pompás az a csapat, amely a mesék és az élőszavas mesemondás iránt ennyire elkötelezett tagokat tudhat magáénak, mint Náfrádi Anikó alkotó-fejlesztő meseterapeuta és foglalkozásvezető. Meséi a mai nyelven közlik a sok évszázados vagy akár évezredes, mesékbe zárt tudást. Gyakorló szülőként átérzi a kisgyerekeket ma nevelő felnőttek napi vívódásait, útkereséseit s bizony előfordul, hogy többet is kap a hallgató meséitől, mint azt remélhette.

eloadas_a_mesekrol.jpg

Felnőtt képzéseink előadójaként 1 és 3 napos, akkreditált oktatásaink alkalmával is találkozhattok Náfrádi Anikóval. Részleteketért klikk a Képzések és előadások oldalra!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

műhely mese gyász mama otthon bors népmese gyászfeldolgozás Boldizsár Ildikó meseterapeuta Náfrádi Anikó élőszavas mesemondás metamorphoses meseterápia őszi szüneti tábor mesetreápia veszteségfeldolgozása