2019. okt 23.

Népmese és népi játék ötvözése - 5 mozgásos játék, amit mesékhez kapcsolhatsz

írta: Zsótér Boglárka
Népmese és népi játék ötvözése - 5 mozgásos játék, amit mesékhez kapcsolhatsz

A Pompás Napok módszertana alapvetően a néphagyomány elemeinek ötvözésén alapul.
Mit is jelent ez?
A központi elem mindig egy-egy népmese, amelyhez népi játékokat, népdalokat, találós kérdéseket, tárgyalkotást kapcsolunk. Fontos szempont, hogy az egyes elemek erősítsék egymást, a mesébe épített játékok hangsúlyozzák a mese üzenetét, összhangban legyenek az adott mesei motívummal, amihez kapcsoljuk őket. 

Jelen cikkünkben 5 olyan mozgásos népi játékot mutatunk be, amelyeket egy-egy mesei motívumhoz szoktunk kapcsolni, amikor mesefeldolgozást készítünk ovisoknak, kisiskolásoknak, vagy pedagógusokat képzünk 5 kredites és 30 kredites képzéseinken. Online képzéseink is elérhetőek a pompasnapok.sensei.hu oldalon. 

1. Benn a bárány, kinn a farkas

Sok népmesénk van, amelyekben a farkastól való félelem központi motívum (pl. A három kismalac és a farkas, A farkas és a hét kecskegida, A pórul járt farkas). Népi játékaink között is akadnak szép számmal olyanok, amelyekben a félelmet kisebb-nagyobb intenzitással meg lehet élni, ki lehet játszani. Ilyen játék a "Benn a bárány, kinn a farkas"; de akár egy egyszerű fogócskában is megélheti a futó a fogótól való félelmet, hisz nem akarja, hogy elkapják. A játék menete a következő: Körben állnak kézenfogva a játékosok, kívül a kergető a „farkas”, belül a „bárány”, akit a farkas igyekszik megfogni. A körben állók a bárányt átengedik, a farkas előtt mindig lecsapják karjukat. Közben a dal ütemére is emelgethetik karjukat. 

benn-a-bc3a1rc3a1ny.jpg

forrás: boldogsag.net

A leírt játékot mondókával is játszhatjuk, ehhez a verzióhoz ezt a felsőgödi szöveget ajánljuk:

Kinn a bárány, benn a farkas,
fuss el innen, lompos farkas, fuss.

A játékot mindig a mesemondás után szoktuk játszani a gyerekekkel, ahol felelevenítjük, mennyire félt a mesében szereplő állat (pl. kecske vagy bárány) a farkastól; majd ezt testileg is átélhetik, eljátszhatják.

2. Nemzetes

A játék leírása: a nemzetes egy kidobós játék. Mindenki választ magának egy ország- vagy nemzetnevet. Ásnak egy kisebb lyukat, vagy kört rajzolnak a földre, beleteszik a labdát és körülállják. Valakit kiválasztanak szólítónak, az megjegyzi a neveket, és akit szólít, az a labdát fölkapva a szétfutó többiek közül igyekszik megdobni valakit. Akit eltalál, az kiesik a játékból, ha azonban nem talál el senkit, ő esik ki. Addig játsszák, amíg csak egy marad bent: ő a győztes, és ő lesz az új szólító.

Játszhatjuk úgy is, hogy nincs külön szólító, hanem valaki elkezdi a szólítást, méghozzá úgy, hogy beáll a kör közepére a labdával a kezében, elkiáltja magát (pl. Magyarország) és feldobja a labdát. Akit szólított, annak gyorsan el kell kapnia a labdát, és innen már ugyanaz a játék menete. Ebben a változatban nem csak egy kiválasztott játékosnak, a szólítónak kell megjegyeznie a sok-sok országnevet, hanem mindenkinek, tehát memóriafejlesztés szempontjából jobbnak tartjuk.

Na de hogyan jön ez a játék a mesékhez? A nemzetest azért szeretjük, mert gyakorlatilag az országnevek bármivel helyettesíthetők: gyümölcsökkel, fiú- és lánynevekkel, virágokkal stb. Tehát ha van egy téma, amivel kapcsolatban feldolgozunk egy mesét, a nemzetes játék biztosan adja magát. A leginkább pedig úgy szeretjük játszani, hogy meseszereplők, mesei helyszínek és varázstárgyak lehetnek a gyerekek. Hozhatunk olyan szabályt is, hogy csak adott népmesén belül választhatnak szereplőket, helyszínt. 

v_street_football_1889.jpg

forrás: www.halukerkut.com

3. Sülnek a kenyerek

A "Derék Jankó meg a kemény kenyér", valamint a "Holle anyó" című mesékhez szoktuk kapcsolni ezt a kenyeres játékot, de természetesen további népmesékhez is jól illeszthető, amelyekben a kenyér motívuma megjelenik. A játék leírása a következő: A játékosokat két, egyenlő számú csapatra osztjuk. Mindkét csapat tagjai leülnek a földre egymás mögé, szorosan oszlopban, egy-egy gyermek pedig szembe áll az oszlop első tagjával. Az ülők felemelik a kezüket és ritmusra mondják: "Sülnek a kenyerek, sülnek a kenyerek" (tá-tá-ti-ti-tá, tá-tá-ti-ti-tá), majd amikor a játékvezető (pedagógus) elkiáltja magát, hogy: "Égnek a kenyerek!", akkor az elől állok sorra felrántják az ülő gyerekeket a földről. Az a csapat nyer, ahol előbb fogynak el a "kenyerek".

Ezt a mozgásos játékot akár felvezetőként a mesemondás előtt, akár a mese után is játszhatjuk a gyerekekkel.

4. Mátyás király levelet ír

Ezt a mondókát nagyon szeretik a gyerekek és a felnőttek is.  Úgy játsszuk, hogy mindenki választ egy párt, és az egyik háttal áll a másiknak. Elkezdjük mondani a következő mondókát és hozzátesszük a mozdulatokat:

Mátyás király levelet ír, (mutatóujjunkat húzzuk balról jobbra az előttünk álló hátán, mintha írnánk)

Mátyás király levelet ír, (mutatóujjunkat húzzuk balról jobbra az előttünk álló hátán, mintha írnánk)

Pont, vessző, pecsét. (a mutatóujjunkkal teszünk egy pontot, majd egy vesszőt húzunk fentről lefelé, végül az öklünkkel pecsételünk)

Átolvassa, itt egy hiba, (vezetjük az ujjunkat balról jobbra, majd valahol megállva, odabökünk a hátára az "itt" szónál)

Átolvassa, ott egy hiba, (vezetjük az ujjunkat balról jobbra, majd valahol megállva, odabökünk a hátára az "ott" szónál)

Átolvassa, még egy hiba, (vezetjük az ujjunkat balról jobbra, majd valahol megállva, odabökünk a hátára az "még egy" szónál)

Összegyűri és kidobja! (meggyürkésszük társunkat, és ellökjük magunktól)

A levélírás motívuma szintén sok népmesénkben jelen van; ilyen "A só" című népmese, amikor a fiatal király levelet ír felesége édesapjának, amelyben meghívja magukhoz ebédre. A mondókát mesemondás közben, az adott résznél is elmondhatjuk, de ekkor mozgásos rész nélkül érdemes. Legtöbbször mesemondás után szoktuk a gyerekekkel eljátszani. Mátyás királyt néha szoktuk az adott szereplővel helyettesíteni, pl. "Most a király levelet ír..."

5. Ugróiskola

 Arról, hogy milyen remekül lehet ugróiskolát rajzolni akár kint, akár bent, már sok cikket írtunk. Az ugróiskola egy olyan mozgásos népi játék, amelyet számos formában felrajzolhatunk, ráadásul többféle módon végigmehetünk  vagy végigugrálhatunk rajta. Ha engedjük, hogy a gyerekek szabadon játsszanak, akkor csodás formákat és egészen érdekes szabályokat találnak ki hozzá. Egy-egy népmese feldolgozása során a mese témájához illeszkedően ugróiskolázhatunk. A tulipánná változott királyfi című meséhez rajzolhatunk tulipán, de akár halacska formájú ugróiskolát is.

 1956.jpg

forrás: crayola.ca

Az olyan népmesékhez, amelyekben több állomás is van, akár mindegyik helyszínt megrajzolhatjuk ugróiskolaként, térképszerűen. Fontos, hogy az ugróiskolát ne mesemondás közben alkalmazzuk, hanem mesemondás után, a mese feldolgozását segítendő eszközként. 

Szeretettel ajánljuk mesefeldolgozásainkat, amelyeket elértek a www.pompasnapok.hu oldalon, a webshop menüpont alatt: 

Derék Jankó meg a kemény kenyér

A só

A nyulacska harangocskája

Az aranyszőrű báránka

evkoros_cover.jpg

Online képzés a népi játékok elméletével és módszertanával

A népi játékok – elmélet, gyakorlat, módszertan című rövid online képzésünk azoknak szól, akik szeretnének a népi játékok témakörében elmerülni, és mindezt otthonról, kényelmesen, saját tempóban tennék meg.
További részletekért klikk ide: Akkreditált online képzés

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

tulipán népi játék népmese halacska népi játékok akkreditált képzés ugróiskola élménypedagógia tulipánná változott királyfi benn a bárány kinn a farkas sülnek a kenyerek játék kenyeres játék Mátyás király levelet ír nemzetes játék sülnek a kenyerek