2019. okt 30.

Élet és halál a mesékben

írta: Gombás Katalin
Élet és halál a mesékben

Halottak napja közeledtével összegyűjtöttünk nektek néhány mesét az életről és a halálról. Az alábbiakban egy-egy rövid részletet olvashattok több meséből, amelyek segítségével megtudhatjátok, hogyan kezelték az emberi lét alapkérdéseit itthon és más kultúrákban. A lentiek azonban természetesen csak gondolatindítók. Ahhoz, hogy árnyaltabb legyen a kép, olvassátok el a mesék teljes verzióját a Mesetárban.

dark-coniferous-old-forest-with-ray-light-summer-from-north-america_94053-48.jpgForrás: freepik.com

A halhatatlanságra vágyó királyfi

"Jaj édes király atyám, felelé a királyfi, se a szerelöm, se a házasság nem bánt ingömet, hanem az a gondolat szomorit, hogy minden emböröknek, még a királyoknak is ecczör meg kell halni; szeretném tehát olyan birodalmat födözni föl, ahol a halálnak nincs hatalma; el is határoztam magamba, hogy ha a lábam térgyig vásik is, addig menyek, mig ilyent találok."

A szegény halász sárfala

"(...) egy szegény halász kifogta az üveget, és mindjárt hang hallatszott az üres üvegben. Az öreg halász szörnyen megijedt, hogy ő itt senkit nem lát, és mégis szólnak hozzá, hogy engedj ki.
Megint megszólalt az üvegből:
- Engedj ki!
- Mi vagy te, hogy az üvegben vagy, és engedjelek ki?
- Én vagyok a halál!
Erre a vén halász még jobban megijedt, fogta az üveget, hogy visszahajítsa a vízbe. 
A halál megszólalt:
- Ne dobj vissza, engedj ki! Téged nem bántalak." 

A len

"Haj-haj, hajladozz,
csak virulj, csak ringadozz -
vége lesz a dalnak!

Dehogyis lesz vége! Most kezdődik csak igazán. De boldog is vagyok! Megszenvedtem érte, az igaz, de vittem is valamire! Ki lehet nálam boldogabb?" 

len.jpgForrás: http://pl.gmp-factory.com

Kő és bambusz

'A bambusz felsóhajtott. “Érzem az esőt és a szelet. Érzem a hőséget és a hideget. Meghajlok, de azután újra fel is egyenesedem. Gyökereimmel erőt szívok fel a földből. Kicsi vagyok, és növekszem. Gyenge vagyok, és megerősödöm. Egy nap eljönnek az emberek, és levágnak. Vagy elszáradok.”
“Akkor meghalsz”, szögezte le a kő.
“Igen, akkor meghalok. De mielőtt meghalok, gyerekeim születnek. Ők tovább élnek. Nekik is lesznek gyerekeik, akik tovább szaporodnak. Ez így folytatódik. A gyermekeimben élek tovább. Szerintem jobb, ha az emberek élete az enyémhez hasonlít.”'

Az Élet hatalma

"Az élet mindig változik. A boldogságból sokszor boldogtalanság lesz. A szükség gazdagsággá alakul, és a szeretet átcsaphat gyűlöletbe. Ezt senkinek sem szabad elfelejtenie.
Az életet senkinek sem szabadna elfelejtenie." 

harangocska.png

A témához kapcsolódó elektronikusan letölthető anyagunkat "Mesefoglalkozás veszteségfeldolgozáshoz" címmel találod. Klikk a "Mesefoglalkozás veszteségfeldolgozáshoz" kiadványhoz!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

élet mese halál halottak napja népmese mesékben A len Kő és bambusz A szegény halász sárfala Az élet hatalma veszteségfeldolgozása A halhatatlanságra vágyó királyfi népmesékben