2023. máj 27.

Mesés Gyermeknap a Pátyolgató Óvodában játékkal, mozgással fűszerezve

írta: Zsótér Boglárka
Mesés Gyermeknap a Pátyolgató Óvodában játékkal, mozgással fűszerezve

Stefanné Rokaly Elvira, Pompás Mesés Nagykövet, a pátyi Pátyolgató Óvodában teszi meséssé a gyermekek mindennapjait. Kollégáival csodálatos programokat találnak ki az év során több alkalommal, így gyereknapkor is. Fogadjátok szeretettel Elvira beszámolóját!

 20230526_092310.jpg

Az idei évünk kiemelt népmeséje, a Macskacicó volt. Köszönhetően annak a Pompás képzésnek, melyben részesülhettünk tavaly tavasszal immár Pompás Mesés Óvodaként.  Ezzel nyitottuk mesés évünket szeptemberben a Népmese napján a Dráma munkaközösségünk előadásában, és ez lett a zárása is Gyereknapon egy nagy összefogásnak köszönhetően.

20230526_095810.jpg

13 csoport több mint 300 gyermekét vittük mesés kalandra egy meseösvényt végig járva. A varázslatot a mese adta, a kivitelezést az óvodában dolgozó felnőttek, a megoldás pedig a gyerekeké, akik kiállták és teljesítették a próbákat, és elnyerték jutalmukat. A jutalom nem volt más, mint a közösségben megélt élmény, az „én is tudom, elég bátor vagyok hozzá, nekem is sikerülhet” felismerése, és végül a teljes mesei élmény befogadása meseelőadásban, közös vigadozás a „lakodalomban”.

20230526_102237.jpg

Mivel óvodánk 13 csoportja 4 különböző telephelyen működik, így a mese fonalát követve, hat állomást készítettünk el kétszer. Így minden csoport vállalt valamit. Köszönet a szép és kreatív kivitelezésért a kollégáknak! Az egyik ösvényt 6, a másikat 7 csoport járta be, de természetesen ugyanazokkal a próbatételekkel, majd egy közös nagy füves udvaron találkoztunk, ahol megnézhették a meseelőadást, és táncolhatott mindenki.

  1. Merre mutat utat a királyi pálca? Grófságba, báróságba, esetleg a sűrű erdőbe? Célbadobás felfüggesztett karikákba nyílvesszővel
  2. Hová vezetnek az útvonalak? Járjuk végig! Grófság, báróság? A sűrű sötét erdő útján végighaladva megérkezünk a következő kihíváshoz.
  3. Gyűjtsük be az erdő, mező virágait, és segítsünk belőle csokrot kötni!
  4. Díszítsük ki a menyasszonyi keszkenőt!
  5. Keressük meg a rejtőzködő cicókat! Ha megtaláltuk, akkor lesz köztük egy nagyobb is, ami egy pördítéssel királylánnyá változik.
  6. Segítsünk asztalt teríteni a lakodalomhoz!

 20230526_095548.jpg

Ráadás ajándékban is részesültek az idén a Pátyolgató Óvoda kis lakói. Egy 13 m hosszú, szinte 2 m magas kopár fal új életre kelt az egyik csoport szülői közösségének köszönhetően. A csoportok „neveit” is megjelenítő képet kaptak a szürke fal helyett, melynek két oldalán rajzolási lehetőség is van, mintha egy kinti tábla lenne.

 345169640_758100245813723_6831991780327258042_n.jpg

Sok felnőtt mondta az elmúlt napokban, és tegnap még többen, hogy jó lehet nálunk ovisnak lenni. Erre törekszünk mindannyian. Azt mondta a héten egy kiscsoportos kislány. „Szeretlek. Szeretem az ovit. Az ovi a barátom.” Kell-e nekünk ennél több?!

20230526_101247.jpg

Mesés, gyermeki napokat kívánok, nem csak Gyereknapra!

Szeretnél Te is mesés hétköznapokat? Legújabb letölthető kiadványunk ebben is segít! Kattints a képre a részletekért. :)

termekkep.jpg

 

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

gyereknap meseösvény Stefanné Rokaly Elvira pátyolgató óvoda pompás mesés nagykövet mesés gyereknap