2019. nov 27.

Hasznos-e-book, avagy népmese-foglalkozások a világhálóról?

írta: Kormos Rebeka
Hasznos-e-book, avagy népmese-foglalkozások a világhálóról?

A népmese-foglalkozások a hagyományban is ismert mesemondási és mese hallgatási szokásokat alapul véve, a mai gyerekek igényeire és tudására épülnek. A Pompás Napok módszertana megismerhető 1 és 3 napos továbbképzéseken és elektronikusan letölthető, tematikus e-book formában. 

pompas_napok_koncepcio_1.jpg

Riportunkban Orlik Ilonát, alkotó-fejlesztő meseterapeutát kérdeztük arról, hogy ő mire tudja használni elektronikusan letölthető anyagainkat. Fontos a véleménye, hisz mesés alkalmain, sokféle korosztály fordul meg. Képzett alkotó-fejlesztő meseterapeutaként a mesék egyéni megélését is fontosnak tartja a számos más előny mellett.
Ilonát - Boldizsár Ildikó tanítványaként - nyitott, a mesék iránt elkötelezett foglalkozásvezetőként ismertük meg. Bátran elébe áll a kihívásoknak. Rendkívül alapos a mesealkalmakra való felkészülésében.
Nem csak mesél, de biologika előadásai is izgalmas témákat feszegetnek.
Látogassatok el weboldalára, a www.orlikilona.hu felületre!

Pompás Napok szerkesztő:  Ilona, hogy emlékszel az első találkozásunkra?

Orlik Ilona: Mesés választ tudok adni: Történt egyszer, egy szép novemberi napon, hogy egy mesekonferencián megismerkedtem a Pompás Napok csapatával: Bogival, a táncos lábúval, és Rebekával, a mesélőkedvűvel. 
Ahogy ott rám szórták a varázsport, rögvest kíváncsivá tettek, így vándorbotot ragadtam, és addig mentem, míg a világhálón rájuk nem leltem. Örömmel láttam, hogy takaros és vendégszerető honlapjuk több mindennel kedveskedik a betérőnek. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Csinos kis boltocska hívogatja a vándor mesélőt, hogy szedje csak meg kedve szerint a tarisznyáját.
Ámultam és bámultam! 
Nahát, hiszen itt még királyi korona is kapható! No, meg sok-sok ötlettel gazdagított e-könyv, amit fizetség fejében csiribú-csiribá már röpít is az én masinámra a Nagy Varázsló a világhálón.
Nem sokat teketóriáztam, hiszen sehol máshol nem találtam egy épkézláb Luca napi mesét sem, így igen megörvendettem, hogy itt rátaláltam egyre.

PN: Használod-e azóta ezt a Luca napi játék-, és mesetárunkat?

OI: Igen, ötleteket merítek anyagaitokból, és a csapattal való minden személyes találkozásból. Bár a Luca napi e-book főként gyermek hallgatóságra alakított, mégis felnőttek számára tartott csoportokban is jó eredménnyel használom. A foglalkozás kezdő dala a

Luca, Luca kitty-kotty, kitty-kotty, Galagonya kettő, három...

…kezdetű ének. Erről, a lassan feledésbe hulló hagyományról pár mondatban beszélünk. Az apropó - a fény életünkbe betöltött szerepének megvizsgálása - ma is, és régen fontos kérdésnek bizonyul. A régi ember megfigyelte a rövidülő nappalokat. Képzelete és hitvilága szerint alakította szokásait, de hiszem, hogy ez jelentéssel bír egy mai felnőttek számára is. Advent idején, amikor elcsendesedés lehetőséget ad, hogy a bennünk élő FÉNY-re figyeljünk, egy ilyen foglalkozás felemelő a modern embere számára is.
A Luca fénye mese a felnőttek körében mély gondolatok hoz felszínre. Az alábbi kérdéseket feszegetjük:

Mire használod a fényed?

Kinek adsz belőle?

Tudsz-e kérni?

pompas_napok_koncepcio_2.jpg

PN: A Lucás e-bookon kívül melyik módszertani anyagunkat tudtad még alkalmazni?

OI: A só, interaktív mesefeldolgozás tippjeit jól tudom hasznosítani foglalkozásaimon. Az őszi válogatás is sokat hozzá tett programjaim kialakításához. Több ponton megerősített a hagyomány elemeivel kapcsolatban. 
Ezeket nagy szeretem. 

dscn9498_2.JPG

PN: Mit mondanál azoknak, akik még csak most ismerkednek elektronikusan letölthető kínálatunkkal?

OI: Röviden azt, hogy az anyagok azok számára is segítséget adnak, akik most szeretnének belevágni a mesélés és az egyéb tevékenységek összeillesztésével. A képzéseiteken sokat hallunk arról, hogy a mai gyerekeket hozzá kell szoktatni a népmesékhez és az élőszavas mesemondáshoz. Ezek a rövid, tematikus anyagok ebben is segítséget jelentenek. Az ötletek, tippek lehetőé teszik, hogy kedvünkre válogassunk, de a népmese-feldolgozó kiadványaitok kompletten is alkalmazhatók. Úgy tapasztalom, hogy minden korosztályban hasznos tudást közvetítenek.
A mesegyűjtemények egy-egy témában pl. a március 15. nemzeti ünnep mesés feldolgozásához, vagy az állatok világnapjához adnak jó szövegű népmeséket. 
Emellett el szeretném mondani, hogy az e-book füzeteken túl rendkívül sok ötletet és ismeretet kaptam a három napos pedagógus képzésen, melyből folyamatosan merítek a foglalkozásaimhoz.

ebook_ajanlo_kep.png

"Ennyi volt, mese volt, füle s farka benne volt." zárják a mesemondók. Aki kedvet kapott, utána is járhat webshopunkba. Ezek után, ha nem hiszed hogy létezik az az ösvény is, ahol megfér egymás mellett a több száz éves mese és legmodernebb technológia hát tégy próbát.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

mese e-book foglalkozás népmese Boldizsár Ildikó Pompás Napok meseterapeuta népmese-foglalkozás foglalkozásterv mese-foglalkozás Orlik Ilona alkotó-fejlesztő