2020. jan 08.

Hogyan meséljek fejből?

írta: Kormos Rebeka
Hogyan meséljek fejből?

- mesemondás lépésről lépésre -

Szülőként, pedagógusként gyakran új és csábító, de talán terhes feladatnak érezhetjük azt a trendet, ami azt követeli, hogy mondjunk mesét fejből. Egyre szélesebb azok köre, akik magánemberként, vagy elhivatott pedagógusként a népmesék bölcsessége felé fordulnak. Teszik ezt a hagyományok nyomán vagy újra értelmezik a népmesék mondanivalóját és beépítik saját életvezetésükbe. A hagyományos mesemondás, a meseterápia és mesepszichológia irodalma egyre szélesebb körben ismertek. Valóban reneszánszát éli a téma. 

eloszavas_mesemondas_tipegoknek.jpg

Mégis van itt egy bökkenő: hogy fogjunk neki, ha nem volt saját gyerekkorunkban akkora szerencsénk, hogy - a néphagyomány fogalmai szerint is - hagyományos mesemondásban részt vehettünk volna? Bevillanhatnak hajdani kedves óvónénik, akik mesekönyvvel ölükben, halk szóval csillapították nyüzsgő énünket.  Emlékezhetünk az otthoni, esti meseolvasásokra, amikor a felnőtt már belealudt a felolvasásba, de kedvenc mesénket már magunknak mantráztuk félálomban. A mesemondó versenyek is emlékezetesek lehetnek vagy azok a siheder évek, amikor hasalva, a szünetek csodás óráiban magunknak olvastuk Benedek Elek csodás mesegyűjteményeit. 
Ezekben az élményekben legtöbbször ott van a könyv, a kapaszkodó, a hűséges társ. Emlékeink nem követelnek felnőtt énünktől sem mesetanulást, sem élőszavas előadást.
Egy 3 gyerekes apuk, az apamegintjofejlesz.blog.hu írója Egy "fejből mese" című cikkében így ír:

A mesék fontosak a gyerekek számára... "meséljünk fejből"...
Amikor először hallottam ezt a gondolatot egyrészt nagyon egyet tudtam érteni vele. Másfelől viszont "egy újabb teher"-nek éltem meg szülőként! (és az is! :-) ) 

A pedagógusok közül az óvónők találkoznak a fejből mesélés élményével szakmai felkészítésük során. Beszámolóikban viszont a "stresszes" jelzőt szinte mindig hallhatjuk tőlük.

Meg kellett tanulni a szöveget. Szépen kellett hangsúlyozni. Szégyen volt elfelejteni a mesélés közben a következő fordulatot. A bemutató alkalmon a gyerekeknek szó nélkül végig kellett hallgatniuk a mesét, ami nagy kihívást jelentett pályakezdőként. Most ,27 év tapasztalattal pedig azt kell mondjam, hogy a gyerekekkel manapság még nehezebb ezt produkálni.

Írta a témáról egy óvópedagógus, tanító, gyógypedagógus kolléga (N. Margit).

pompas_napok_koncepcio_5.jpg

A Pompás Napok koncepció és az Oktatási Hivatal által akkreditált pedagógus képzésünk központi eleme az élőszóban való mesélés. Népmese-foglalkozásaink, módszertani képzéseink, és elektronikus kiadványok is erre épülnek. 3 napos továbbképzéseinknek részét képezik bizonyos gyakorlatok, amelyek többek között segítik a résztvevőket abban, hogy a népmesék gyönyörű képeit ki tudják fejezni saját szavaikkal. Egy mesét elmondani mégis nagy feladatnak tűnik.
Hogy milyen a jó mesemondás, erről megoszlanak a vélemények, és nincs két egyforma alkalom sem. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a hallgatóság figyelmét fel kell tudni kelteni és azt meg is kell tudni tartani a mesemondás végéig.

pompas_napok_koncepcio_6.jpg

6 órás kurzusunkon rövid elméleti áttekintés mellett sok-sok gyakorlattal, ötlettel és trükkel segítjük azokat, akik az élőszavas mesemondást fontosnak tartják.
Várjuk mindazokat, akik:

  • gyakorlatlan mesemondók vagy némi tapasztalattal rendelkeznek már, de szeretnének megújulni,
  • nehézségeik akadnak a népmesék nyelvezetével, memorizálással,
  • keresik saját mesei formuláikat,
  • szeretnének "jól" mesét választani,
  • szívesen nyitnának más népek meséi, történetei felé,
  • óvónők, tanítók, tanárok, könyvtáros tanítók, fejlesztőpedagógusok, pedagógus asszisztensek, közművelődési szakemberek, hitoktatók, szociális szakemberek, meseterapeuták,
  • szülők, nagyszülők, bébiszitterek.

hogyan_meseljek_fejbol_mesemondas_lepesrol-lepesre.jpg

Kövesd az előkészületeket Facebook eseményünk segítségével! Klikk ide! 
A kurzuson előzetes bejelentkezés után van lehetőség részt venni. 
Jelentkezés a következő linken vagy a pompasnapok@pompasnapok.hu e-mail címen lehetséges:
https://forms.gle/cZFn8RrCVVid8LhV8
Részletek:
Időpont: 2020. február 28. 10-16 óra között

Helyszín: Dési Huber István Művelődési Ház, 1097 Budapest, Toronyház u. 17/b
Részvételi díj: 13.000 Forint/fő. Hozd el kollégáidat, vagy barátaid is! Ha ketten vagy többen jöttök, akkor a képzés ára 10.000 Forint/fő.

Addig is ajánljuk a témában már megjelent cikkeinket:
Mesemondás, mint rituálé 1. rész, 2. rész és 3.rész.
További érdekes cikkek a témához kapcsolódóan, klikk ide!

Rendeld meg elektronikus kiadványunkat és még többet megtudhatsz a mesemondás csínjáról-bínjáról.
A kiadvány részleteiről itt olvashatsz: A tanulás ősi módja a modern ember szolgálatában

meselj_lesz_aki_meghallgatja_borito.PNG

Várunk vissza, mert minden szerda BLOGSZERDA!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

mese történet tanfolyam anya apa saját nagyszülő mondás otthon mítosz képzés kurzus eset népmese iskolában mondott szavakkal monda mesemondás óvodában szóban családban napközben oviban alsóban alsótagozatban élőszavas Hogyan meséljek fejből? mesemondás lépésről lépésre