2020. jan 22.

Itt a farsang, áll a bál!

írta: Gombás Katalin
Itt a farsang, áll a bál!

A farsang, az ovisok és az iskolások, sőt egyre gyakrabban a felnőttek részére is izgalmas, vidám időszakot hoz. Szeretnénk ötleteke adni farsangi cikkgyűjteményünkkel. 
A farsang mindig vízkereszt napjával kezdődik, ami hagyomány szerint január 6-án tartunk. Hossza változó - mozgó ünnepnapról van szó - hisz hamvazószerdához kötjük. Ezt a napot húsvétvasárnapjától számítjuk.
2022-ben a farsangot január 6. és március 2. kötött élhetjük meg. 

Ötletek és tippek a farsangoláshoz című cikkünkben megismerkedhettek a farsangi hagyományokkal és azok eredetével, pl. megtudhatjátok, honnan ered a "torkos csütörtök" és mi az a "tikverőzés". Verset, dalt, kézműves- és játékötleteket is találhattok benne a farsanghoz kapcsolódóan. 

the_culture_trip.jpg

Forrás: theculturetrip.com

"Állatbőrbe bújni" nagyon vonzó és jó mulatság a legkisebbek számára is. Gyakran látjuk azt, hogy a pedagógusok is az állatmaskarákat preferálják a különböző szuperhős jelmezekkel szemben. Hogy ennek mi lehet az alapja, megtudhatjátok A, a, a, a farsangi napokba című írásunkból.

A farsangi beöltözés jó móka, de emellett számos egyéb előnye, "jótékony hatása" is van, amelyekről bővebben  (NEM) mindennapi jelmezek!  című cikkünkben írtunk. Ugyanitt kaphatsz tippeket arra is, hogyan kerüld el a jelmezkészítési "őrületet" és készíts akár egyszerűen, gyorsan szép viseletet. 

napidoktor.jpg

Forrás: napidoktor.hu

A farsangi alakoskodás Magyarországon több mint 600 éves múltra tekint vissza. Ebben a rövid időre "feje tetejére állt" világban különleges dolgok történhettek. Különleges farsangi szokásokról olvashattok bővebben az alábbi írásban: Tuskóhúzás, állakodalom, áltementés, bikaütés és más farsangi játékok.

Farsangot (karnevált, fesztivált) természetesen nem csak hazánkban tartanak, a szokások azonban országonként eltérőek. Ha kíváncsi vagy arra, milyen ez az ünnep Olaszországban, Franciaországban vagy akár Brazíliában, a Farsangi szokások a nagyvilágban című cikkből ezt is megtudhatod. 

Farsangi népmese-foglalkozás + mesegyűjtemény
kedvezményes csomagban!

500 Ft kedvezménnyel, egy csomagban, 2.500 Ft-ért:
Farsangi kiadványcsomag

Kiadványok külön-külön:
Népmese-foglalkozás terv farsangra
Farsangi módszertani füzetünkben, röviden írunk a szokásokról, és egy népmesét elemzünk, majd adaptálunk a farsanghoz oly módon, hogy az egész csoportodat, osztályodat be tudd vonni.  Játékötletet is és szakirodalmat is találsz a füzetben. 
Megnézem a füzetet! Klikk!

farsang_ebook1_1.JPGMesegyűjtemény
1262485191.pngMesegyűjteményt is találsz webshopunkba.
Az összegyűjtött mesék a farsangi időszakhoz is köthetőek. Nézzük a mesegyűjteményt!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

 

Szólj hozzá

farsang gyerek állatok jelmez busójárás beöltözés farsangi farsangi mondóka farsangi szokások jelmezek gyerekfarsang farsangi ételek tikverőzés alakoskodás gyerekjelmez farsangi időszak farsangi játékok farsangi kézműveskedés farsangi szólások