2020. jan 31.

Üres kézzel

írta: Kormos Rebeka
Üres kézzel

Egy történet Abu Dhahabiból, ahol egy ismerős, ismerőse halotta. Így adjuk közre mi is, ahogy a mesék szájról, szájra szállnak:

mesemondo_ures_kezzel.jpgForrás: www.thestorytellerbook.com

Történt egyszer, hogy a bagdadi kalifának fia született. Nagy volt a kalifa öröme, régóta vágyott már egy gyermekre,aki követi majd őt a trónon. Hatalmas ünnepséget rendezett hát, melyre meghívtak minden rendű és rangú méltóságot a birodalomból.
Az ünnepség napján a vendégek szebbnél szebb, drágánál dárgább ajándékokat hoztak a gyermeknek. Hozták a sok aranyat, ritka és különleges ékszert, gazdagon díszített kárpitokat, selymeket, kaftánokat, faragott márványszobrokat, ritka fűszereket. Mindenki gazdag adománnyal érkezett. Mindenki, egyet kivéve. Egy ifjú, akit Meheled Abinak hívtak, üres kézzel jött. A kalifa felháborodva az arcátlanságon, megparancsolta őreinek hogy azonnal vezessék Meheled Abit a színe elé. Az őrök durván megragadták az ifjút és a kalifa elé állították.
- Hogy merészeltél ajándék nélkül jönni a fiam ünneplésére? – kérdezte a kalifa.
Az ifjú szelíden elmosolyodott és így válaszolt:
- Én is hoztam ajándékot felség. De amíg a többiek ajándékai - a sok arany, ékszer, kelme, márvány - látható javak, az én ajándékom láthatatlan kincs. Íme. Attól kezdve, hogy a fiad elég idős lesz, minden nap eljövök a palotába és történeteket mesélek neki. És amikor felnő, bölcs és könyörületes uralkodó válik majd belőle.
A kalifa elfogadta az ajándékot, Meheled Abi pedig megtartotta a szavát. Amikor a fiú elég idős lett, minden áldott nap megjelent a palotában és a gyermek úgy nőtt fel, hogy minden nap Meheled Ali meséit hallgatta. Sok-sok év múlva a kalifa megöregedett és meghalt, a fia pedig felnőtt és követte apját a trónon. És pontosan olyan bölcs és könyörületes uralkodó vált belőle, ahogy azt Meheled Ali megjósolta. Az alattvalók szerették az új kalifát, mert soha nem volt még ilyen igazságos és irgalmas uralkodója a birodalomnak. Amikor aztán közeledett a halála órája, meghagyta hogy a város közepén síremléket emeljenek neki, amelyre a következő szavakat vésette:

Ha bölcs és jóságos voltam, azt a meséknek köszönhetem. Azok a magok növekedtek bölcsességgé és jósággá, amelyeket a mesék vetettek el bennem.

A történet internetes forrása magyarul: Kreil Melinda metamorphoses meseterapeuta, Belső kert Facebook közössége

A történet nyomtatott veziója az Apples from Heaven című, angol nyelvű könyvben lelhető fel, amit Naomi Baltuck írt, 1995, Multicultural Folktales About Stories and Storytellers. 

További meséket is találtok Mesetárunkban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese perzsa mesetár népmese meséi történetei Abu Dhahabiból távoli népek Üres kézzel The Sages Gift