2020. feb 12.

Mozdulj velünk!

írta: Gombás Katalin
Mozdulj velünk!

A mozgás fontosságáról blogunk indulása óta már rengetegszer írtunk. Foglalkozásaink állandó részét képezik a néptáncos elemek, a testet-lelket megmozgató népi játékok és az egyéb mozgásos tevékenységek. Ebben a cikkünkben csokorba szedtünk nektek sok-sok játékot, hogy minden időre és alkalomra tudjatok közülük válogatni.

Akár esik, akár fúj, vagy épp süt a nap... - játékok kint és bent

Az ugróiskola az egyik legegyszerűbben kivitelezhető mozgásos játék. 10 ötlet ugróiskola rajzoláshoz című írásunkban hagyományos és kicsit különlegesebb ugróiskola ötleteket is találtok. De hogy rossz időben se kelljen lemondani erről a nagyszerű szórakozásról, itt inspirálódhattok Beltéri ugróiskolák készítésével kapcsolatban.

kertepito_kerti-jatekok-2.jpgForrás: kertepito.com

Az eszközös játékokat is sokan jobban szeretik kint a szabadban játszani. Kolbászlopó, sarkadi kondás, párviadal - ismerjétek meg őket: Eszközös ügyességi játékok oviban és iskolában Ha az előbbi játékok esetleg nem is voltak ismerősek számotokra, a babzsákot biztosan nem kell bemutatni senkinek. Játsszunk babzsákkal! című cikkünkből megtudhatjátok, hogyan készítsétek el könnyen, gyorsan ezt a csodajó játékot és hogy melyik életkorban, mit érdemes vele játszani. 

Sok-sok mozgásos játék

Emlékeztek még, mi volt a kedvenc játékotok gyermekkorotokban? Nagy Erika cikkében húsz régi-új kedvencet gyűjtött össze, amit már nagyanyáink is játszottak, de akár mi is megtaníthatjuk őket gyermekeinknek, unokáinknak: Húsznál is több mozgásos játék.

Hoppon maradt vőlegény/menyasszony leírását Takácsné Oláh Mária osztotta meg velünk. Próbáljátok ki ti is!

Ha egy kis szusszanásra vágytok a nagy mozgás közepette, olvassátok el Csodálatos nyelvünk! Több mint 50 kifejezés egyetlen régi játékra című cikkünket, amiből megtudhatjátok, mit takar a"csibirózás", "huszizás" és a "pörcsizés" kifejezés.

anapfenyillata_babzsak2.jpg

Forrás: anapfenyillata.cafeblog.hu

Játékok, mesék, mondókák

A mozgásos népi játékokat akár a népi hagyomány más elemeivel (népmesék, mondókák) is összekapcsolhatjuk. A megmozgató mondókák sokoldalúan fejlesztik többek között a hallást, az auditív és kinesztétikus emlékezetet és a beszédészlelést. Népmese és népi játék ötvözése - 5 mozgásos játék, amit mesékhez kapcsolhatsz című írásunkban pedig 5 olyan játékot mutatunk be, amelyeket mesei motívumokhoz szoktunk kapcsolni, például amikor mesefeldolgozást készítünk.  

pompas_napok_megosztas_masolata_2.jpg

Népi játékok kifogyhatatlan gyűjteményei

Online oktatási felületünkön elérhető a Népi játékok – elmélet, gyakorlat, módszertan című rövid képzésünk, amely segítséget jelent a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt, ha meg szeretnének ismerkedni a népi játékok világával. A népi játékok olyan gazdagon felgyűjtöttek, hogy minden korosztály számára találhatunk közöttük olyat, ami örömet okoz és biztosítja a játék felszabadultságát. Ma sokat a felnőttek tanítanak meg a gyerekeknek, de ez azt is jelenti, hogy maga a felnőtt is bevonódik és számára is élményt jelent számos játék.
A rövid képzés otthonról, online módon, sok gyakorlati videóval kiegészítve végezhető el!
Klikk a képzés címére, a további részletekért%
Népi játékok – elmélet, gyakorlat, módszertan

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

mozgás mondóka népmese babzsák mondókázás mozgásos játékok mozgásfejlesztés ugróiskola babzsákos játék babzsákos játékok eszközös eszközös játék mozgásos népi játék