2020. már 26.

Bubuc, gólyaláb és még 6 játék, amit otthon is elkészíthetsz

írta: Zsótér Boglárka
Bubuc, gólyaláb és még 6 játék, amit otthon is elkészíthetsz

Aki szeret barkácsolni és van néhány felesleges léc, deszka a padláson annak adunk néhány tippet, hogyan készíthet egyszerű népi játékokat az otthon maradt gyerekek számára.

A Pompás Napok csapata nagyon örül, hogy ma a Kenderkóc Népi Játszóház adott ötleteket ahhoz, hogy mely hagyományos játékokat tudjuk otthon is elkészíteni. Köszönjük!

kenderkoc.jpg
A Kenderkóc Népi Játszóház játékai:

Játékok óvodásoknak

Babzsákos játék


A feladat rendkívül egyszerű: egy középen alátámasztott deszka végére helyezett babzsákot kell a palló közepén rögzített kosárba juttatni azáltal, hogy rálépünk a deszka szabad végére. A kivitelezés persze már nem is olyan könnyű, ráérezni a megfelelő erőre és sebességre gyakorlást kíván. Remek szem-láb koordinációt fejlesztő játék. A kosarat lehet kézben is tartani és oda lőni a babzsákot.

 90559282_925770471210642_4762038641478336512_n.jpg

Karikaelkapó


Mi csak Szuperjátéknak hívjuk, hiszen amilyen egyszerű, annyira nagyszerű is. A kézben fogott bot végén lóg madzagon egy könnyű fakarika. Ezt a karikát kell ráhelyezni a földből kiálló botra. Az első pillanatra pofonegyszerűnek tűnő játék jó néhány izzadságcseppet tud okozni, mire rájön az ember a játék egyszerű megoldására.

90705471_548987739365151_6488593727576080384_n.jpg

Horgászat


Fából kivágott kis halakat horgászunk ki egy tálból. A halakra karikát rakunk, a pecabotunkra pedig madzaggal akasztunk egy kis drótot, amit kampó alakúra hajtunk. A halak készülhetnek parafadugóból is.

horgaszat.jpg

Diógurító


Az alapjátékot sokan ismerik: egy ferde cső, amin fentről legurítunk egy diót. A cső alsó végén egy farönk, ahol kalapács segítségével ráütünk az éppen kiguruló dióra. A Kenderkóc Népi Játszóház újragondolta a játékot és az eredmény egyértelmű siker. A kalapács és a farönk eltűnt, a cső mindkét végére egy-egy vesszőkosár kerül, a „fentiben” vannak a diók. Így már egy 1,5 éves kisgyerek is tud vele játszani: óriási öröm számára, ha látja kipottyanni a csőből a diókat. A nagyobbak csapatban szoktak vele játszani, ketten befogják a cső alsó végét, amíg 2-3 társuk megtölti teljesen a csövet dióval és jöhet a diózuhatag. De a reflexjátékot sem kell elhanyagolni, a kalapács helyett használhatjuk a kezünket és tapsolva megpróbálhatjuk elkapni a diókat. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy szinte alig van olyan idő egy nagyobb rendezvényen, amikor „pihen” a Diógurító.

Otthoni elkészítés: egy lefolyócső, két cipősdoboz és pár tucat dió.  A csövet kössük úgy két székhez, hogy ferde legyen. A két doboz a cső két végénél és kezdődhet a játék. 

diogurito.JPG

 

Játékok iskolásoknak

Páros síelés


Ez a népi fajáték kiváló csapatépítő eszköz, hiszen csak úgy lehet vele akár egyetlen egy lépést is megtenni, ha a használói teljes összhangban vannak egymással, együttműködnek. Elég egy szempillantásnyi különbség és borul az egység. Szó szerint.

Elkészítése: két 10-12 cm széles és kb 1,5 méter hosszú deszka, melynek végeitől 20-20 cm-re egy-egy erős pántot rögzítünk. 

parossieles.jpg

Bubuc harc


Kétszemélyes játék: kell hozzá egy hosszú palló vagy két farönk. Ezekre állnak fel a harcoló felek, kezükben a bubuccal és megpróbálják lelökni a másikat a pallóról/farönkről.
A bubuc készülhet seprűnyélre tekert rongyokból. A lényeg, hogy vastag, de mégis puha legyen elkerülve a sérülésveszélyt.
Nagyon jó egyensúlyozó játék. Kifinomult koordinációt igényel, vagyis nem feltétlenül a nagyobb erő a nyerő.

bubuc2.jpg

Gólyalábazás


Kell hozzá két kb 1,5 méter hosszú és 3-4 cm átmérőjű farúd, melyek egyik végére 20-30 cm magasan egy lábtartót csavarozunk. A gólyalábat szorosan a test mellett tartjuk, kezünkkel lent a combunk mellett fogjuk. Olyan, mint a biciklizés: egyhelyben megállni nehezebb vele, mint menni. Tehát egyből lépni kell.

 90595429_2599622056981644_1143322729441656832_n.jpg

Hordólovaglás


A pünkösdi királyválasztások egyik elengedhetetlen játéka volt egykoron. Két végén alátámasztott kör alakú fagerenda, rajta egy fenekeitől megszabadított hordó. A gerenda egyik végén megkötött kötél segítségével próbáljuk magunkat áthúzni a gerendán miközben a hordón ülünk. Nagyon nehéz játék, igazán ügyes, aki képes magát végighúzni. Otthoni készítésnél figyeljünk arra, hogy a gerenda stabilan legyen rögzítve az alátámasztásokhoz.

 hordo_lovaglas.jpg

Köszönjük a Kenderkócnak, hogy megosztotta olvasóinkkal ezeket a pompás ötleteket! Hajrá, készítsetek el belőlük minél többet! Aztán küldjétek el nekünk a pompasnapok@pompasnapok.hu oldalra! :)

Szenzációs videókat is készítenek ezekről a játékokról, amelyket a Facebook-oldalukon tudtok megnézni! Ne hagyjátok ki!

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

gólyaláb hagyományos játékok népi játszóház bubuc harc gólyalábazás karikaelkapó népi játszótér kenderkóc páros síelés hagyományőrző játszóház