2020. jún 17.

Népek játékai - Rúgd el a dobozt!

írta: Zsótér Boglárka
Népek játékai - Rúgd el a dobozt!

Néhány hete elindítottuk népek játékai sorozatunkat, amelyben időről időre más népek játékait mutatjuk be.  A mostani játék egy mozgásos népi játék Japánból, amelynek neve Rúgd el a dobozt! Kültéren játszható játék, amelyet akár nagyobb ovisoknak, de főként iskolás korúaknak ajánlunk. Akár nyári táborok kedvelt játéka is lehet!

Gyorsaság, figyelem mindenképpen kell hozzá, és még egy eszköz is a játék középpontjába kerül. Mint minden népi játéknak, ennek is ezer arca van, és számos továbbgondolási lehetőséget is magában rejt. Játékra fel!

pompas_napok.png

Rúgd el a dobozt!

A játékot sok helyen játsszák a világon, ipiapacsként vagy leütéses fogóként ismerhetitek. Ez a japán változat azonban bővebb, mint az általában ismeretes játékok. Legalább hat fővel érdemes játszani. A játék megkezdése előtt a földre egy egyméter átmérőjű kört rajzolunk, és ennek a közepébe egy üres könzervdobozt állítunk. A fogót kiszámolóval választjuk ki, ő és a többi játékos a körön kívül helyezkedik el. Valaki belép a körbe, és elrúgja a dobozt, a fogó utána szalad és visszahozza. Amíg érte megy, az összes játékos szétszalad és elbújik. A fogó visszahelyezi a dobozt, és az elrejtőzöttek után megy. Amint valakit megpillant, annak a nevét kiáltja, és rohan a dobozhoz. Ha sikerül előbb odaérnie, vagyis "leütnie" a játékost, akkor az fogoly lesz és kiáll. Ha azonban a megtalált játékos ér előbb oda, akkor ismét elrúgja a dobozt, és újra elbújhat. Mialatt a fogó a játékosokat keresi, bármelyikük beszaladhat a körbe, hogy elrúgja a dobozt. Ha ez sikerül, az összes már foglyul ejtett játékosnak joga van újra bújni. A játék addig tart, amíg a fogó az összes játékosokat foglyul nem ejtette, vagy a játékot fel nem adta. 

Tipp 1: Konzervdoboz helyett labdával vagy babzsákkal is játszható. 

Tipp 2: Kör rajzolása helyett hullahopp-karikát is elhelyezhetünk a játéktér közepén.

Hamarosan folytatjuk Népek játékai c. sorozatunkat! Régebbi cikkünket a témában ITT tekinthetitek meg.

2020. június 7-én Pedagógus Nap, amelyre szeretettel ajánlunk Nektek egy pompás kedvezményt. Webshopunkban minden elektronikus kiadvány 1500 Ft helyett 1000 Ft-ért vásárolható meg. Fizetés után azonnal letölthető a vásárolt módszertani anyag. :) KUPONKÓD: pompas1000

nepek_jatekai.jpg

Ajánljuk online képzéseinket is, amelyet saját tempóban, az otthonotokban végezhettek! A címekre kattintva olvashatjátok a részleteket is. 

Népmese-foglalkozások tervezésének módszertana a Pompás Napok szemléletével az óvodában és alsó tagozatban 45 órás otthon végezhető képzés

Öltözködés és viseletek a népmesékben- 8 órás otthon végezhető képzés

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

 

Szólj hozzá

japán bújócska népi játék fogócska mozgásos játék eszközös játék népijáték módszertan népek játékai rúgd el a dobozt japán népi játék