2020. aug 06.

Luca fénye

írta: Kormos Rebeka
Luca fénye

A dédanyámról maradt rám ez a mese, kisgyermekkoromból élő emlékezetemben:

gyertya.JPGForrás: picfair.com

Volt egyszer egy szegény asszony, annak a szomszédja meg egy fösvény asszony. Olyan irigy volt ez az asszony a szomszédban, hogy még a kakasszót is lesajnálta a kerítésről.  A szegény asszony igen dolgos volt, éjt nappallá téve dolgozott kicsi kenyeréért. A magánakvaló szomszédasszony meg csak a maga javát szaporította. 
Egyszer a szegény asszony kapuján zörgetnek. Kapuig érve már tessékelte beljebb a vendéget. 
- Gyertyamártó asszony vagyok, estére szállást keresek. 
- Jöjjön beljebb, lelkem! Kicsi a konyhám, de a kemencénél megalhat.
Azt a kicsi levest is két tányérba vette, és az esti sötétben utolsó gyertyáját is meggyújtotta a vendég tiszteletére. A kicsi gyertya hamar leégett, így nyugovóra tértek. Reggel a kakasszóval ébredtek, s a gyertyamártogató Luca a jó szállásért és vendéglátásért cserébe gyertyát adott a szegényasszonynak. De nem akármilyen gyertyát ám!
- Idehallgass szegényasszony! Ez egy varázsgyertya, ami Neked mindig világít, s amit csinálsz, azt szaporíthatod mellette.
Ezzel elköszönt, s ment a dolgára. 
A szegényasszony következő estére – mivel már nem volt más gyertyája – elő is vette, mondván:
- Na nézzük, mit tud ez a Luca-gyertya!
Lássatok csodát! Reggelre az a kicsike gyapjúfonal, amit este megkezdett, akkora gombolyag lett, hogy majd’ kifutott a házból. A szegényasszony maga is elcsodálkozott ezen, de aztán minden este csak tovább tette-vette dolgát, és így lett szép posztója, szőttese, amiből még pénzt is csinálhatott magának. A vásárban vett egy tyúkocskát, aztán egy szép libát, karácsony előtt már malacot is. 
Na de az a fösvény szomszédasszony! Csak látta, nézte ezt a sok változást, sápadt el az irigységtől! Hogy lehet ez? Mit csinálhat ez az asszony a szomszédban, hogy így fölvitte az Isten a dolgát? Egész belebetegedett a kíváncsiságba. Hiába hívott doktort a harmadik vármegyéből, bajára nem volt orvosság. 
Egy este zörögnek a kapuján.
- Ki áll itt ilyen késői órán? – kiáltott ki dölyfösen az utcára. 
- Gyertyamártó asszony vagyok, szállást keresek éjszakára.
- Nincs énnálam szállás, csak a pajtában! Ha az megfelel, jöjjön be!
- Hosszú útról jövök, vacsorára kaphatnék-e egy tál ételt? Megfizetném a jóságát!
- Nincs énnékem egyebem, mint ez a kenyérvég! 
Luca azt is megköszönve, nyugovóra tért a hideg pajtában. Másnap reggel a szállásért és az ételért egy szál gyertyát adott. 
- Idefigyeljen gazdasszony! Csak ezt a szál gyertyát adhatom, kendnek, de nem akármilyen gyertya ez! Ha meggyújtja, azt szaporítja, amit csinál! 
Hát a fösvény asszony igen csak húzta az orrát erre a kicsi fizetségre, de mivel Luca már fél lábbal az utcán volt, nem tehetett mást, mint becsukta utána a kaput.
Estére kelve kezébe akadt a gyertya, amit dúlva-fúlva lobbantott lángra, magában szidva előző napi vendégét, hogy az így meg úgy… Hogy képzeli, hogy ilyen kicsinységgel fizette meg szállását és vacsoráját. Mire a nap felkelt, mérge, epéje úgy elöntötte, hogy már lassan papért kiáltott. Teltek, múltak a napok, a fösvény asszony minden vagyonát doktorokra költötte, s bizony ételéről az a csepp asszony gondoskodott a szomszédból, aki addigra már igen tehetős lett, s mivel jószívű volt, szomszédasszonya kevélységét sosem rótta fel. 
Egyik este ismét a faluban járt Luca, a gyertyamártó asszony. Gondolta, nem keres szállást másutt, mint a faluvégen, ahol a két özvegyasszony élt magában. Mivel fényt csak a hajdan volt szegény asszonynál látott, így bebocsájtást is ott kért. Itt az asszony jó vacsora mellett elmesélte töviről hegyire, hogy miként betegedett és szegényedett meg a szomszéd, s hogy neki hogy szaporodtak javai a gyertya lángjánál. 
- Na, te asszony! Jól kiismerted a gyertyám varázserejét! S mivel jó és szorgalmas voltál, csak a jóságod és vagyonod gyarapodott. Fösvény szomszédasszonyod pedig saját sorsa szerint belebetegedett irigységébe. 
Aki mesém nem hiszi, járjon utána, itt a szomszéd falu határában!

Forrás: A mesét elmondta: Krajczár Anna, vend asszony, mindahányszor, amikor dédunokája Kormos Rebeka megkívánta.
Ehhez a meséhez legközelebb álló felgyűjtött mese a Krisztus megszaporítja a szegény asszony vásznát. Közelebbi verziót mesegyűjteményekben nem találtunk.

Ezt a történetet megtalálod módszertani kiadványaink között is. Komplex foglalkozás előkészítésében nyújt segítséget az anyag. 
Luca napi játék- és mesetár
Csupán 1.750 Ft a letölthető módszertani füzet!


pompasnapok_hu_luca_napi_foglalkozas.jpg
Luca napi meséléshez népmese-foglalkozás tervezéséről szóló workshopunk visszanézhető videója már elérhető!
Klikk!

Tervezzünk együtt népmese-foglalkozást: Luca fénye

pompas_napok_tervezzunk_nepmese-foglalkozast_luca_napra.png

Aki nem hiszi, járjon utána!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

logo.jpg

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Érdemes csatlakoznotok szakmai közösségeinkhez, ahol óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékokkal és népmesékkel kapcsolatban kérhettek tanácsot vagy oszthattok meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

mese program napi gyerekeknek népmese Luca Luca fénye népmese luca napjára