2021. már 10.

Mesetérkép és mesekártya a mindennapi óvodai gyakorlatban

írta: Kormos Rebeka
Mesetérkép és mesekártya a mindennapi óvodai gyakorlatban

Legendi Kati, Pompás Nagykövet cikkét fogadjátok szeretettel!
Az elmúlt hónapokban a mesetérképeink és mesekártyáink mindennapi használatában szerzett tapasztalatait osztja meg. Munkáját a Mesekártyák és mesetérképek csomagunkra alapozta, amely kedvezményes árat biztosít.

nepmeses_szinezok_pompasnapok_hu.jpg

A Pompás Napok népmesemódszertanával 2018-ban találkoztam először egy internetes hirdetésben a Nagycsaládosok Facebook oldalán. Óvodapedagógusként a mindennapjainkat átszővi a mese, dráma, népi játék, tárgyalkotás. Amellett, hogy keresgéltem a gyerekek számára érdeklődésük, tágabb ismeretük bővítéséhez módszertani segélteteket, fontos volt számomra a magyar kultúra tovább adása, megélése.
Egy évvel ezelőtt vettem rész a Pompás Napok csapatának Fejből mesélés továbbképzésén, ahol a sok támogató tematikus tervek mellett a Mesetérképet is bemutattak a résztvevőknek. A Pleszkán Orsi által készített beszédes Mesetérkép felkeltette az érdeklődésemet és egy olyan segédeszköznek találtam, ami nem csak esztétikus, hanem a fejből mesélést is elősegíti. Nekem is problémát jeleltet a mesék memorizálása és ha a pontos szöveghez ragaszkodtam, akkor elvesztette a varázsát a mese.
Ősszel egy olyan nagycsoportban kezdtem a nevelési évet, ahol több csoportból vontuk össze a gyerekeket. Azt lehet mondani újra beszoktatás történt a csoportba. Az óvoda Pedagógiai programja is magába foglalta a mese szeretetét, megismertetését. A hagyományaink megismertetésében is nagy segítség a mesékkel és népiszokásokhoz kapcsolódótevékenységek. Mindennapos mese mellett a gyerekek önálló mesélését, bábozását, dramatizálását elősegítő tevékenységeket is fel kínáltuk nekik.

A Mesetérkép segítségével olyan gyerekek is bátran elkezdtek mesélni, akik addig csak szemlélődők voltak. Állatok világnapja alkalmából a Farkas tanya cím mesét dolgoztuk fel. Láncmese segítségével ismerkedtünk az állatok nevével. A rajz segítségével könnyű volt a mese szálát is felidézni.

A kismadár és a kóró című mese többszöri elmondása és önálló mesélése után a gyerekek maguk dramatizálták a mesét. A mesetérképek a mesesarokban vannak elhelyezve, kiszínezve, lelaminálva, azért, hogy bármikor a napközben, ha szeretnék "elolvashassák" a meséket. Kisujjaikkal kisérve a mese szereplőit megnevezve énekekkel, mondókákkal színesítik.

mesesarok.JPG

Óvodán belül a Mesetérkép bemutatásán keresztül a Pompás Napok módszertanát ismertettem meg az óvónénikkel a hospitálások alkalmával.

mesekartya_legendi_kati.JPG

A Tematikus tervek a Mesetérkép mellett a Mesekártyákkal is kiegészült. A kártyák esztétikusan megrajzolt mese figurákat, tárgyakat, karaktereket ábrázolnak, amik a gyerekek fantáziáját is pozitívan irányba fejleszti. Ezek a kártyák hívó kártyáknak használjuk meséhez, mondókához, énekhez vagy mozgásos népi játékához. Tovább gondolva két csomag kártyát készítettünk és memória kártyának is használtuk. A játékszabály bővítéseként, aki párt talál vagy éneket, mondókát vagy mesében szereplő főhőst kell megneveznie. Nagycsoportosokként már szereik a szabályjátékok szabályait ők maguk kitalálni és ezeket be is tartják.

20210308_182741.jpg

A Mesekártyákat és mesetérképet színezőként is alkalmazzuk a csoportban. Sajnos nagyon sok kisgyerek ebben a csoportban nem szívesen ábrázolt, nem ült az asztal mellé és a ceruzafogása sem volt megfelelő. Vagy ha ceruzát vett a kezébe azzal csak firkált, addig míg a lap szét nem szakadt. A meséken keresztül sikerült elérni, hogy odajönnek, kérik a színezőt és egyre gyakrabban használnak többszínű ceruzát, ceruza fogásuk javult és a tárgyalkotásban is megjelennek a mese elemei.

Hálás vagyok Boginak és Rebekának, hogy segítik ismereteink mélyítését és ezzel sok kisgyereknek és családnak népmese, népijáték és tárgyalkotás által közelebb hozzuk a múltunkat, hagyományainkat. Ezek a kincsek mindenki számára elérhetőek a Pompás Napok oldalán.

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

  • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
    Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok YouTube csatornáját!
  • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
  • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
    Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
  • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
    Klikk! Beleolvasok a blogba! 
    Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
    Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
  • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
  • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

színezés program óvodai motiválás pedagógiai mesesarok mesetérkép Pleszkán Orsi mesével mesekártya Legendi Kati ceruza fogás A kismadár és a kóró Farkas tanya ma én mesélek