2021. már 15.

Nagyotmondó huszárok

írta: Kormos Rebeka
Nagyotmondó huszárok

Rendhagyó mese Dömötör Sándor gyűjteményéből:

20210315_115928_1.jpgPompás zsebmese sorozat by Pompás Napok

Amikor a huszár hazajött Taliánországból, elmesélte, hogy olyan nagy káposztát látott, hogy ha meleg volt, az egész ármádia aláment, hogy hűvösben legyenek és akkora méhet látott, mint egy ló.
- Hát a kaptár mekkora volt? - kérdezték tőle.
- Hát csak akkor, mint nálunk. - felelte a huszár.
- Hát akkor hogyan mentek be a méhecskék? - kérdezték tovább, de a huszár nem hagyta magát zavarni, hanem azt mondta:
- Azt nem tudom, mert akkor már eljöttem!
- Ez még mind semmi. fiaim! - mesélte a másik. - Amikor mi Polyákországban voltunk, láttam ott olyan nagy üstöt készíteni, hogy mikor a kovácsok az üst egyik felében dolgoztak, a másik felében lévők nem hallották a kalapálást!
- Mit csináltak azzal a nagy üsttel? - kérdezte a Taliánországot megjárt huszár.
- A te káposztádat főzték meg benne! - kiáltotta valaki a hallgatóság köréből.

Forrás: Dömötör Sándor, Az obsitos katona Nemzeti  Könyvtár, Budapest, 1944.

Szerkesztő:
Dömötör Sándor az összeállítás bevezetőjében így ír:

Számtalan megfigyelés igazolja, hogy a magyar katona szeretett mesélni. ...nehéz menetelés, fárasztó gyakorlatok, idegtépő várakozások, pokoli csaták idején egy-egy jóízű mesélő, egyszerű legény...tartotta a lelket pajtásaiban mesemondásával.

A katonák mesemondásának egyik jellemző vonása a nagyotmondás. Kezeljük ezt humorral, mert önmagában olyan lehetetlenségekről, túlzásokról esik szó, amelyek nem bántanak meg senki, ám egy felfordult világ beindítja a kisiskolás korosztály fantáziáját is. A gyerekek, amikor már elegendő tudással rendelkeznek a világról, hogy pl. az órás állatok és növények ellentmondását értelmezni tudják, bátran alkalmazhatjuk ezt a történetet. Akár a március 15-én is elővehetjük. Az 1848/49-es szabadságharcot vívott huszároknak is volt emberi arcuk. Szerettek és szenvedtek, sírtak és nevettek. Kellő tisztelettel a tréfa is helyénvaló lehet.

Pompás zsebmese sorozat
a Pompás Napok háza tájáról

pompas_zsebmese.jpg

Katonákról, huszárokról és obsitosokról készült mesegyűjteményünk (6+1 mesével) megrendelhető, e-book formában.

További mesék a Mesetárban.

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógus képzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mese alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!
Előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!
Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

logo.jpg

Ajánljuk figyelmetekbe e-book formátumú módszertani füzeteinket, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok.

Szakmai közösségeinkhez érdemes csatlakoznod, hisz óvodás és kisiskolás korosztályok számára népi játékok témában és a népmesék világában kérhetsz tanácsot vagy oszthatsz meg tapasztalatokat. 

Szólj hozzá

kreatív magyar rajz alkotás megoldás megemlékezés mesetár mesék népmese szabadságharc huszár katonás népmesék feladata 1848-49-es Nagyotmondó huszárok