2021. már 17.

Nyújtott hatású énidő

írta: Zsótér Boglárka
Nyújtott hatású énidő

Észrevétlenül bekúszott a 21. század szótárába….énidő. Oly hétköznapi, mint a testápolás, mindennapi mozgás, egészséges étkezés, és ezekhez hasonlóan egyénenként más-más megoldás  célravezető a mentálisegészség megőrzése érdekében.

Golánné Beke Anita, Pompás Nagykövetünk cikkét olvashatjátok ma a március 11-i Pompás Mesekör - Női mesék beszélgetésről. Pompás volt! ... de majd ő kifejti. Ezt az alkalmat a nagy érdeklődésre való tekintettel májusban is megtartjuk online, részletekről ITT olvashatsz. A témához a Mesés énidő című letölthető kiadványunkban is találsz feladatlapot otthoni továbbgondolásra. 

 Kapcsolatom a Pompás Napok „családjával”…….nos, fogalmam sincs mikorra datálható, olyan mintha mindig is lett volna. Talán 2018-ban egy novemberi háromnapos képzésen kezdődött, akkor még offline. Később még egy alkalom (házigazdaként) egy egynapos képzésen. E két találkozó, s az azt követő számtalan lehetőség az online térben teljesen és bizonyosan elkötelezett. Mind a népmesének, mind ennek a családnak…  pedig akkor még nem is láttam mindent. A mottójuk: nevelés játékkal és mesével, elsősorban pedagógusoknak, családoknak, gyermekekkel foglalkozó felnőtteknek kínál egy komplex módszertant, melynek segítségével a magyar népi kultúra különböző ágai támogatják, kiegészítik a mesemondás és mesehallgatás élményét. Azonban! Van itt még valami, ami két dolog miatt is említésre méltó. Az egyik, hogy szintén a Pompás csapat „gyermeke”, s mint ilyen egyszerűen tökéletes! A másik dolog, hogy ezzel helyére kerül a cím és a bevezető…..

Az elmúlt fél évben kétszer is volt szerencsém a Pompás Mesekör- Mesés Énidő  online találkozóin részt venni. Érdekes, hogy egy évvel ezelőttig az online találkozók, mint valami mumus lebegtek az ember orra előtt, s mostanra ez is a mindennapok rutinjává vált. E rutint jómagam a pompás találkozások alkalmával szereztem, tehát e téren is tartozom köszönettel, hálával feléjük.

  A téma a női mesék, e meséknek a rétegei, szimbólumai három csodaszép mese segítségével. Bevallom őszintén barátkoznom kellett a mesékkel. Nem minden kapu nyílt meg első olvasatra, és ami előbb nem volt teljesen magával ragadó, az lett később a központi kérdés. Nekem. Mert mindenki másképp reagál az adott mesére, attól függően, hogy éppen mi foglalkoztatja, hogy élete épp hegyen vagy völgyön szalad e.

Mit tanultam Vasziliszától, Katicától vagy Juliskától? Többet, mint reméltem. Tudom, szabad úgy éreznem nem bírom, elmondhatom, hiszen ez segít abban, hogy megkereshetem a bennem rejlő tartalékot, erőt és női örökséget, ami a megküzdés kulcsa lesz. Meg kell ismernem és nevesíteni a félelmeket, akadályokat másképp nem tudok átlépni rajtuk.

Tudom azt is (bár ez régóta gyanús), hogy a józan paraszti ész használata igenis kedvező hatással van a gazdatestre….

Mégis a legszebbet lehetetlen lenne megmagyarázni…..a legszebbet egyszerűen, ahogy Rebeka mondta ki kell írni magunknak, jól látható helyre tenni és napjában akár többször rácsodálkozni:

Légy büszke, viselj hét szépséget:
az első szépséged legyen a leánygyermeki bájosságod,
a második szépséged a szemed ragyogása,
a harmadik szépséged az arcod tündöklése,
a negyedik szépséged a beszéded hatalma,
az ötödik szépséged a termeted sudársága,
a hatodik a szerelem szépsége,
a hetedik a boldogságod szépsége.

Legyen hét tudományod:
első legyen a varázslás, úgy önmagadat, mint az állatokat tudjad elvarázsolni;
második legyen a táltos fogalom;
harmadik legyen a szíved érzete; hogy érezzél meg mindent;
negyedik legyen, hogy tudjál parancsolni embernek és állatnak;
ötödik legyen, hogy tudjál uralkodni minden boszorkány hatalmán;
hatodik legyen, hogy a legnagyobb gúnár libád legyen a te táltos paripád;
a hetedik tudományod legyen, hogy minden hajnalban a hajnalcsillag tavában, ami a hét szépség vize, fürödhessél.

Itt ér egy kicsit csendben maradni….. Varázslatos.

Egy ilyen tarisznyával enged utunkra a Pompás csapat….

Azt gondolom, ezek után a nyújtott hatást nem kell hosszan magyarázni. Napokig visszaköszönnek a gondolatok és ugyanolyan jóleső mosolygásra, elszántságra adnak okot, a megküzdésre támaszt, inspirációt. Valamint késztetést, vágyat további mesék, mesékben rejlő bölcsességek, ősi szellemi örökségünk kutatására.

*****

Az alkalom után egy kedves résztvevőnk elvégezte a kapcsolódó feladatokat is elektronikus kiadványunkból, és egy szívélyes üzenet kíséretében meg is osztotta ezt velünk. Megmutatjuk Nektek is:

161662602_962255277926997_4447864938809250482_n.jpg 

Kedves Bogi és Rebeka! Nagyon köszönöm a csütörtöki énidős képzést meg a feladatlapokat is. Dolgoznak bennem a mesék szépen. Hála, hogy ismerhetlek titeket és általatok jobban a meséket is. A digit tanítás előtti utolsó tanítási napon a kis elsős napköziseimmel rajzolgattunk- színeztünk csak, mert nem volt házijuk, és aztán egyszercsak bedobtam, hogy lenne- e kedvük most nekik mesélni? 5 mesét hallgattunk meg saját szavaikkal elmondva, miközben a kis kezük szorgosan dolgozott a rajzokon, vagy éppen a munkát félbehagyva csillogó szemmel figyelték a mesélő társukat, közbe- közbesegítve, ha ismert volt a mese és a mesélő elakadt. Imádtam��❤️ És ma a feladatlap alapján elkészítettem az én bábucskámat . Köszönöm nektek�

A babát a Mesés énidő c. kiadvány alapján készítette kedves résztvevőnk. 

meses-enido-scaled.jpg

Szeretettel ajánljuk megújult honlapunkat is, ahol a cikk írójával és a teljes Pompás Nagykövet csapattal is megismerkedhettek.

Szólj hozzá

énidő mesekör libapásztor Világszép Vaszilisza női mesék Térdszéli Katica mesés énidő vaszilisza pompás mesekör online mesekör