2022. jan 27.

Amikor nehezen megy a mesehallgatás - segítenek a csillogó kockák

írta: Zsótér Boglárka
Amikor nehezen megy a mesehallgatás - segítenek a csillogó kockák

 .... a Favorita Woodworks jóvoltából...

Sokszor halljuk pedagógus ismerőseinktől, szülőktől, és gyakran találkozunk mi magunk is azzal a helyzettel, amikor a gyerekeket nehéz rávenni a mesehallgatásra. Látszólag nem érdekli őket, nem tudnak kapcsolódni a történettel, esetleg hamar elunják, és már mást szeretnének csinálni. Pedig mi, felnőttek tudjuk, hogy mekkora kincs van a kezünkben, milyen sokat jelent, ha a gyermekeink sokszor és sok mesét hallgathatnak. A mesehallgatás később az olvasáshoz, az absztrakt gondolkodáshoz (pl. matematika), és ha tágabban nézzük, a teljes élethez (pl. problémamegoldás) nyújt támpontokat, kapaszkodókat.
unnamed_3_1.jpg
Mit tehetünk hát, hogy kedvet csináljunk a mesehallgatáshoz? Az elmúlt 10 évben a Pompás Napok csapatával azon dolgoztunk, hogy többek között erre a problémára is megoldási alternatívákat nyújtsunk. Kidolgozott módszertanunk segít abban, hogy miként hangoljuk a gyermekeket a mesehallgatásra. A módszertant jelenléti és online képzéseken sajátíthatod el, valamint módszertani könyvünkben is olvashatsz róla.
Folyamatosan bővítjük mi is az ötlettárunkat, így legújabb felfedezésünket szeretnénk Veletek megosztani. A Favorita Woodworks fénylő, csillogó építőkockái olyannyira elvarázsolják a gyerekeket, hogy mi a Pompás Napok csapatában rögtön kétféle módon is tudtuk használni:
1. Ráhangolódáshoz a Pompás Napok népmese-foglalkozása vagy meseterápiás foglalkozás előtt
2. Az elmondott történet után az utólagos feldolgozáshoz, beszélgetéshez
Egyszóval a mesével való kapcsolódáshoz.
Arról nem is beszélve, hogy mi magunk is elvarázsolódtunk, és "csak úgy" is nekiálltunk játszani a fénnyel, építeni... vagy csak elmerülni a sok szép színben.
unnamed_2_1.jpg
Sok-sok ötletünk van, hogy miként tudjuk a gyermekeket bevonni a mesehallgatásba. Ezek kipróbált ötletek, amelyeket később beépítünk a módszertanunkba is. Minden gyermek más, így másként tud kapcsolódni a mesével, ezért is jó, ha többféle lehetőséget tartunk szem előtt, amikor nekik készülünk mesét mondani. Próbáljátok ki a Favorita Woodworks csillogó köveit, tégláit, kockáit, fáit... mert lehet,hogy éppen ez lesz a megoldás, pl. egy szép palota építésével, és máris mehet a történetmesélés. Akár saját történetet is kitalálhattok egy-egy építményhez, ahogy erről sok szó esik a Hogyan meséljek fejből és szívből - Bátorító online képzésünkön is. 
unnamed_1_jav.jpg
A Favorita termékeihez most 5% kedvezménnyel juthatnak a Pompás Napok blogját olvasók. Nem kell mást tennetek, mint a vásárlás végén a kuponkódhoz beírni ezt: FAVPOMPAS. Nézzétek meg a kicsomagolós videónkat ITT!
Kívánunk Nektek pompás mesés élményeket, csodás építményeket, izgalmas fényjátékot!

Aktuálisan elérhető képzéseink

Várjuk a pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, szülőket, vagy azokat akik szeretnének gyerekekkel foglalkozni a népmesék eszköztárának segítségével Budapesti és vidéki helyszíneinken.
Klikk itt a Képzések és előadások linkre!

Pompás Napok csapatával várjuk jelentkezésetek és megkereséseiteket akár felnőttként érdeklődtök, akár gyermekeiteket szeretnétek mesei élményekhez juttatni. Pedagógusképzésekkel, felnőtt meseműhelyekkel, interaktív mesés alkalmakkal és hagyományőrző programokkal akár házhoz is megyünk. 
Írjatok a pompasnapok@pompasnapok.hu címre, hogy személyre szabott programot alakíthassunk ki!

További inspirációért látogassátok meg Mesetárunkat és Játéktárunkat!

Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott népmese-foglalkozásokat és mesegyűjteményeket találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

 


logo.jpg

Szólj hozzá

mesehallgatás mesemondás fajáték építőkocka természetes játék favorita woodworks favorita fénykockák fényes kockák csillogó építőkocka csillogó kocka fa építőjáték mesére hangolódás