2022. ápr 13.

Kain Melinda - Kesztölci Kiserdei Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Kain Melinda - Kesztölci Kiserdei Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

Kain MelindaMesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Kain Melinda pályázatát a Kesztölci Kiserdei Óvodából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Szegedi Barbara a Kesztölci Kiserdei Óvoda Pillangó csoportjából küldte pályázatát.

img-3415_1.JPG

Szlovák nemzetiségi falu lévén számunkra a népviselet napja a szlovák nemzetiségi néphagyományok iránti érdeklődés felkeltése miatt fontos. A jeles napokhoz kapcsolódóan játékos, komplex formában a helyi gyűjtésű népi énekes játékokat, gyermektáncokat ismertetjük meg a gyermekekkel.

A régi konyhafelszerelésekkel és használati eszközökkel főzőcskézve, tevékenykedés közben sok beszélgetési alkalom adódik e tárgyak nevének és funkcióinak elsajátítására. (tejeskanna, zsírosbödön, sótartó, szita, fa tésztaszűrő, kézi kávédaráló, gyertyatartók, petróleumlámpák, patkó, mérleg, mozsár, hurkatöltő, vasaló, kosarak, falvédők, asztalterítők …). Sütés-főzés közben a lakomára, a mulatságra, a jelmezbálra is készülődhettünk.

img-3414_1.JPG

Az „Egyszer egy királyfi…” kezdetű dalos mese dramatizálása jól illeszkedett a farsangi témához, hiszen ahogy a királyfi álruhát öltött, úgy öltözködtünk mi is jelmezekbe. A kocsisi ruha és a szegény kosárkötő lánya ruhája pedig a kesztölci népviselet lett a mese eljátszásakor: lebega, čepec, sukňa, sakáčka, rubáč. Ezek nevét a gyermekek a téma végeztével meg is tanulták.

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

viseletek április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja Kesztölci Kiserdei Óvoda