2022. ápr 14.

Horváthné Bohus Mária - Újkígyós - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Horváthné Bohus Mária - Újkígyós - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Horváthné Bohus Mária óvónő  és bábcsoport vezető pályázatát a Közös Igazgatású Óvodai és Bölcsődei Intézményből! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

20220216_174138.jpg

Az újkígyósi óvónőknek és daduska néniknek mindig is szívügye volt a néphagyomány megszerettetése a gyerekekkel. Fontos feladatnak tekintjük, hogy a gyerekek megismerjék őseik népviseletét egy-egy mese, népdal néptánc báb alkalmával. Szeptember végén Mihály napi vásárt rendezünk, a gyerekek és a felnőttek is népviseletbe öltöznek. A Szóló szőlőt , az Én elmentem a vásárba c. mesét és dalt is megismerik a gyerekek. Karácsonykor pásztor játékot adunk elő a szülőknek. Igazi bárány bundába bújnak a szereplők. Farsangkor kiszebábot is készítünk. Ismerkedünk a Busók ruházatával.

ujkigyos_punkosd2.JPG

Pünkösdkor szintén népviseletbe öltöznek a gyerekek felnőttek. Óvodánk 2000-ben összeállított egy újkígyósi Pünkösdölőt. Versenyjátékokkal pünkösdi királyt és királynét választunk és utána pünkösdi népdalokat éneklünk és  körjátékozunk. A ruhákat mi terveztük meg és minden évben bővítjük, gazdagítjuk. Szoknya, kendő, kötény kékfestő anyagból, a fiúknak mellény, kalap.

A Borostyán báb csoportos gyerekek már iskolások. Az oviban már ismerkedtek a népviselettel és a népmesékkel, majd a bábcsoportban tovább bővítik tudásukat. A bábokat én készítem, de sok munkába bevonom őket. A bábok, díszletek, kellékek készítésénél igyekszem a népi vonalat követni. Például a Falánk tyúkocska c. mesénél, rengeteg természetes anyagot használtam. Kékfestőt a ruhákhoz, vesszőt, gyékényt, csuhét a díszlethez.

A Ludas Matyi című mesében a bábos gyerekek is fehér csipkés blúzban szerepeltek. A bábok ruhájához vásznat, lent, bőrt, kékfestőt, bársonyt, selyem szalagokat, filc anyagokat alkalmaztam. Az Égigérő paszuly című mesében is igyekeztem a természetes anyagokat behozni. A báboknál inkább általános népviseleti elemeket használok konkrétan egy-egy tájegység teljes népviseletét nem jelenítem meg.

A Hét kecskegida című mesében a kalocsai mintákat emeltem ki.

Köszönettel: Horváthné Bohus Mária  óvónő és bábcsoport vezető
Közös Igazgatású Óvodai és Bölcsődei Intézmény, Újkígyós

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

 

Szólj hozzá

április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja