2022. ápr 18.

Számadó Zsófia - Budapest 17. ker. Robogó Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

írta: Kormos Rebeka
Számadó Zsófia - Budapest 17. ker. Robogó Óvoda - Mesés Népviselet Napja 2022

Mesés Népviselet Napja 2022 pályázatot a Pompás Napok csapata hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet a közelgő VIII. Népviselet Napjára, amely 2022. április 24-én lesz. A pályázatra több, mint 50 intézmény/magánszemély jelentkezett. A beküldés lezárult, így most már megmutathatjuk a nagyvilágnak, milyen csodák érkeztek a postafiókunkba. Az eredményhirdetésre 2022. április 22-én kerül sor. A pályamunkákat egy 8 főből álló zsűri fogja véleményezni, és kiválasztani az első 3 helyezettet. Sorozatunkban külön blogposztokban mutatjuk be a pályázókat, és az általuk beküldött fotókat. Fogadjátok szeretettel Számadó Zsófia pályázatát a budapesti, 17. ker. Robogó Óvodából! A VIII. Népviselet Napja hivatalos oldalán pedig további információt találtok az évről évre egyre nagyobb közösséget megmozgató kezdeményezésről. 

Számadó Zsófia vagyok a Rákosmenti Robogó Óvoda Méhecske kiscsoport óvónője. Számunkra nagyon fontos a néphagyomány őrzése, ápolása. A pályázatra Kisze Rozival indulunk, amely a Húsvéti mese feldolgozása során készült el. Bár kiscsoportosokkal dolgoztam fel a húsvéti ünnepkőrből a Kiszézés mellett a berzselést, a gyerekek lelkesen segítettek Rozi felöltözésében és a tojások festésében is.

img_20220406_113930-01.jpeg

Rozi öltözete a helyi népviselet egyes elemeit tükrözi. A sok alsószoknyával, a brokát szoknyával és a hímzett kendővel igyekeztünk a lehető legszebb kiszét, vagy ahogy nálunk mondják kiszelt készíteni, akit a helyi hagyományoknak megfelelően megtáncoltatva vittünk az óvodai udvar határába.

Mivel megjelenik a helyi ünnepi öltözet mellett a természetes anyagok felhasználása, mint a fa és a cirok, így megfelel a pályázati feltételeknek is. Sajnos a gyerekek csengő hangját és kacagás a kép nem tudja visszaadni, de számunkra egy nagy élmény volt a könyv feldolgozása, és remélem ezzel a képpel sikerül nem csak a gyerekek és a szülők, de mindenki arcára mosolyt csalni.

Köszönjük a pályamunkát! Mesés Népviselet Napját kívánunk!

Hagyományok új felületeken, új köntösben

Hiszünk abban, hogy hagyományaink fontos tudást és megerősítést, intelmet hordoznak a mai ember számára is. Vegyük ismét birtokba ezeket az ismereteket, és építsük be a mindennapokba!

 • Videó anyagaink rövid interakciók, legyen szó játékról, meséről vagy tárgyalkotásról.
  Klikk erre a linkre! Megnézem a Pompás Napok You Tube csatornáját!
 • Mesetárunk 2017 óta egy bővülő gyűjtemény azokból a mesékből, amelyekhez a Pompás Napok csapata kötődik. Klikk! Ellátogatok a Mesetárba!
 • Játéktárunk javarészt népi játékokat tartalmaz, játékfűzéseket és néhány olyan ötletet is, amelyek a néphagyományban gyökereznek. Ezek a gyerekekkel való együttlétek alatt új variációként születtek meg.
  Klikk ide! Felkeresem a Játéktárat!
 • Szakmai cikkeink és vendégírónk tollából született írások is számos izgalmas témát feszegetnek, ötletekkel szolgálnak. A blog felületének jobb oldalán, a kereső funkcióval rákereshetsz konkrét kifejezésekre is.
  Klikk! Beleolvasok a blogba! 
  Népmese-foglalkozás címszóval ezeket a cikkeket több, mint 200.000 látogató olvasta el.
  Kattints rá! Nézzük, melyek ezek a cikkek!
 • Online előadásainkra, képzéseinkre várjuk a szülőket, pedagógusokat, gyerekekkel foglalkozó szakembereket, meseszerető felnőtteket.
 • Ajánljuk figyelmetekbe kiadványainkat, amelyekben kidolgozott mesefeldolgozásokat találtok. Az elektronikus módszertani anyagok az intézményi keretekhez illeszkednek és segítik az óvodás és kisiskolás korosztállyal való foglalkozást.

logo.jpg

Kövessetek minket Facebook oldalunkon is!

Látogassátok meg weboldalunkat: www.pompasnapok.hu

Szólj hozzá

napja népviselet 2022 április 24. Népviselet Napja Mesés Népviselet Napja